Dogger Bank: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο συνδέθηκε στο δίκτυο

Dogger Bank: Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο συνδέθηκε στο δίκτυο

Την ενεργοποίηση του έργου έχει εκμεταλλευτεί ως πολιτική νίκη ο Σούνακ

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που κατασκευάζεται στη Βόρεια Θάλασσα ξεκίνησε να αντλεί ηλεκτρική ενέργεια για πρώτη φορά, όπως αποκαλύπτει το iflscience.com.

Παρότι μέχρι στιγμής λειτουργεί μόνο μια ανεμογεννήτρια, ένα κούνημα από τα γιγάντια πτερύγιά της είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει ένα μέσο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο για περίπου 2 ημέρες.


Χαρακτηριστικά στοιχεία του Dogger Bank

Γνωστό ως Dogger Bank, το γιγάντιο αιολικό πάρκο πρόκειται να περιλαμβάνει 277 υπεράκτιες τουρμπίνες σε απόσταση 130 χιλιομέτρων (70 ναυτικών μιλίων) από την ανατολική ακτή της Αγγλίας.

Κάθε στρόβιλος θα έχει ύψος 260 μέτρα (853 πόδια) με πτερύγια μήκους 107 μέτρων (351 πόδια). Αυτό είναι ένα αρκετά εντυπωσιακό μέγεθος, αν και όχι τόσο μεγάλο όσο οι στρόβιλοι στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Φουτζιάν της Κίνας που έχουν λεπίδες μήκους 123 μέτρων (403 πόδια).

Το έργο που αναπτύχθηκε από κοινού από τη βρετανική SSE Renewables και τη Νορβηγική Equinor and Vårgrønn, πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2026. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, η Dogger Bank θα είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, περισσότερο από δυόμισι φορές το μέγεθος του τρέχων κάτοχος ρεκόρ.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μέρος του συγκροτήματος που ονομάζεται Dogger Bank A άρχισε να μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου, σηματοδοτώντας ένα τεράστιο ορόσημο στο έργο.

«Έγιναν πολλές συζητήσεις για την ανάγκη δημιουργίας εγχώριων ενεργειακών αποθεμάτων, αλλά αναλαμβάνουμε δράση σε μαζική κλίμακα.

Η Dogger Bank θα προσφέρει σημαντική ώθηση στην ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα και την ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να ανταποκρινόμαστε στην ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο Alistair Phillips-Davies (Διευθύνων Σύμβουλος της SSE).


Η πολιτική εκμετάλλευση από τον Σούνακ

Την ενεργοποίηση του στροβίλου Dogger Bank, έχει εκμεταλλευτεί ως πολιτική νίκη ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ο οποίος έχει αντιμετωπίσει τεράστιες επικρίσεις για καθυστέρηση κρίσιμων μέτρων για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθώς και για τη χορήγηση εκατοντάδων αδειών για εξόρυξη ορυκτών καυσίμων στη Βόρεια Θάλασσα.

Σούνακ.jpg

«Είμαι περήφανος που αυτή η χώρα είναι ήδη παγκόσμιος ηγέτης στην επίτευξη του Net Zero έως το 2050 και διπλασιάζοντας τις νέες πράσινες βιομηχανίες του μέλλοντος, θα φτάσουμε εκεί με έναν τρόπο που θα είναι τόσο ρεαλιστικός όσο και φιλόδοξος.

Γι’ αυτό είναι φανταστικό να βλέπεις το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, το Dogger Bank, να παράγει ενέργεια για πρώτη φορά σήμερα από τα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή μας ασφάλεια, αλλά θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θα μας κρατήσει σε τροχιά για το Net Μηδέν», δήλωσε ο Σούνακ.


Η προέλευση του ονόματος Dogger Bank

Το κάπως ασυνήθιστο όνομα του αιολικού πάρκου προέρχεται από τον όρο Doggerland, τη βυθισμένη γέφυρα κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα που συνέδεε τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη κατά την τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Εξαφανίστηκε περίπου 7.000 με 8.000 χρόνια πριν, όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας, βυθίζοντας τη γέφυρα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι ζούσαν σε αυτό το από καιρό χαμένο κομμάτι γης, όπως αποδεικνύεται από τον πλούτο των οστών και των πέτρινων εργαλείων που βρέθηκαν στη Βόρεια Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης