Ενέργεια

Mytilineos: Τι λέει το consecus των αναλυτών ενόψει αποτελεσμάτων γ΄τριμήνου - Morgan Stanley και Citi

Mytilineos: Τι λέει το consecus των αναλυτών ενόψει αποτελεσμάτων γ΄τριμήνου - Morgan Stanley και Citi
Το consensus των αναλυτών για το Γ’ τρίμηνο του 2023 είναι: τζίρος: €1,453 εκάτ., EBITDA: €259 εκάτ., Καθαρά Κέρδη: €165 εκάτ
Σχετικά Άρθρα

Morgan Stanley και Citi καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα του γ΄τριμήνου της Mytilineos, που δημοσιοποιούνται αύριο πρωί 26/10 πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.
Η Morgan Stanley προβλέπει αύξηση στο EBITDA της τάξης του 22% στα 260 εκατ ευρώ EBITDA και το αποδίδει στο καλύτερο spread από καθαρότερη ενέργεια και αυξημένους όγκους από την λειτουργία του CCGT, κέρδη από τις πωλήσεις πάρκων ΑΠΕ και από το trade σε φυσικό αέριο. Το καθαρό χρέος θα ανέβει στο 1,5 δισ χάρις τις επενδύσεις με τον δείκτη να παραμένει στο καλό επίπεδο του 1,55 σε σχέση με το EBITDA.

Ο οίκος διατηρεί την εκτίμηση για EBITDA 1,03 δισ για το 2023, 5% υψηλότερα από το consecus του Bloomberg και αναμένει ισχυρό τέταρτο τρίμηνο χάρις την λειτουργία του CCGT και την ολοκλήρωση πώλησης porjects ΑΠΕ. Παράλληλα η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου βοηθά τόσο το trading, όσο και τα περιθώρια των θερμικών μονάδων.

Η Citi προβλέπει και αυτή 260 εκατ EBITDA κάνοντας αναφορά στο CCGT κα στα καλά spreads. Για την μεταλλουργία η κερδοφορία θα παραμείνει σταθερή με ούριο άνεμο από το κόστος των πρώτων υλών. Αναμένονται θετικές εκλπήξεις από την διάθεση προς πώληση projects στην ηλιακή ενέργεια, περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ, καλύτερα αποτελέσματα από τον κλάδο του φυσικού αερίου σε σχέση με την σχετική ομαλοποίηση των κερδών που αναμένει η αγαορά.Το καθαρό χρέος θα αυξηθεί λόγω των διευρυμένων επενδύσεων. Η εκτίμση καταλήγει, "παραμένουμε αγοραστές στην μετοχή,χωρίς να αλλάζουμε κάτι από τις προβλέψεις μας, ανοίγει θετικός διάδρομος με τα αποετελέσματα στις 26/10"

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του Γ’ τριμήνου, της MYTILINEOS, οι αναλυτές που καλύπτουν την Εταιρεία τις τελευταίες δύο μέρες ενημερώνουν την αγορά για τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τα επερχόμενα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, το consensus των αναλυτών για το Γ’ τρίμηνο του 2023 είναι: τζίρος: €1,453 εκάτ., EBITDA: €259 εκάτ., Καθαρά Κέρδη: €165 εκάτ. Σε σύγκριση με τα πραγματικά αποτελέσματα του αντίστοιχου τριμήνου (Γ’) του 2022, οι αναλυτές προβλέπουν ότι η MYTILINEOS θα ενισχύσει την κερδοφορία της σε επίπεδο EBITDA και Καθαρών Κερδών κατά 8% και 14% αντίστοιχα, παρά τη σημαντική (-40%) μείωση στα έσοδα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας και των μετάλλων, επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανθεκτικότητα του συνεργατικού επιχειρηματικού μοντέλου της MYTILINEOS.

Οδηγός για αυτή τη μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, συγκριτικά με το Γ’ τρίμηνο του 2022, το δεύτερο πιο δυνατό τρίμηνο στην ιστορία της Εταιρείας, αποτελούν τόσο η σταθερά ανοδική πορεία της M Renewables (ΑΠΕ), που καταφέρνει να αναπτύσσεται υγιώς, όσο και η προσθήκη της νέας μονάδας CCGT (826MW) της MYTILINEOS, η οποία λόγω της πολύ υψηλής της απόδοσής θέτει πλέον νέα επίπεδα κερδοφορίας στο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας της Εταιρείας.


Βασικά σημεία της αναφοράς των αναλυτών

Οι υψηλές επιδόσεις της MYTILINEOS οφείλονται σε:

· Έγκαιρες προβλέψεις από την Διοίκηση

· Έγκαιρη πρόληψη και λήψη μέτρων

· Κατανόηση του διεθνούς περιβάλλοντος

· Διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων

· Πρόβλεψη της εταιρείας για υψηλά ταμειακά διαθέσιμα

· Σωστό και υπολογισμένο hedging

· Σωστά υπολογισμένο capex που συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις και ωρίμανση των επενδύσεων

· Υψηλή απόδοση όλων των δραστηριοτήτων

Ειδικότερα ανά Δραστηριότητα:

Μεταλλουργία

· Προγράμματα διαχείρισης κόστους

· Έγκαιρες και έγκυρες προβλέψεις

· Εξασφαλισμένο long term συμβόλαιο ρεύματος ως το τέλος του 2023

Energy

· Διαφοροποιημένες πηγές προμήθειας

· Efficiency μονάδων

· Σχετικά με το taxation, όπως ειπώθηκε και από τη Διοίκηση στη ΓΣ υπάρχει σχετική πρόβλεψη

RSD

Η πλατφόρμα BOT είναι ένα εξαιρετικά αποδοτικό μοντέλο

SES

· Έχουν ξεκινήσει τα έργα

Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι τα μεγέθη της εταιρείας εδραιώνονται και σταθεροποιούνται, σε συνέχεια των επίσης ισχυρών επιδόσεων του 2021

Στο αμέσως επόμενο διάστημα:

· Θα τεθεί σε λειτουργία η αποδοτικότερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που το 2023 θα διπλασιάσει το capacity

· Αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου

· Ολοκληρώνονται σειρά συμφωνιών για την πώληση φ/β στο διεθνές χαρτοφυλάκιο

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης