Αλλάζουν τα κριτήρια για τις δημοπρασίες στα αιολικά - Τι προβλέπει το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης

Αλλάζουν τα κριτήρια για τις δημοπρασίες στα αιολικά - Τι προβλέπει το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης

Προετοιμάζεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας παραγωγής ανεμογεννητριών και μέτρα για το πρόβλημα της εφοδιαστικής αλυσίδας

 

Η χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή από τους υποψήφιους επενδυτές δεν θα αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο επιλογής των αιολικών έργων στις δημοπρασίες που θα διενεργούνται από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον προσδιορισμό της αμοιβής της αιολικής ενέργειας.


Αυτό προβλέπει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Αιολική Ενέργεια, που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της ανάπτυξης αιολικών πάρκων στην ΕΕ. Παράλληλα στόχος του μέτρου είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής ανεμογεννητριών, η οποία έχει πληγεί σημαντικά από τον ανταγωνισμό από τις φθηνότερες κινεζικές ανεμογεννήτριες.

Επίσης η Επιτροπή θεωρεί ότι θα πρέπει να αξιολογηθούν τα φαινόμενα των αρνητικών προσφορών στις δημοπρασίες από τους υποψήφιους επενδυτές και ζητεί να υπάρξει διάλογος με τα κράτη μέλη σχετικά με το αν μπορεί να αποφευχθεί κάτι τέτοιο. Ζητεί ακόμη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τα ανώτατα όρια προσφορές, που οδηγούν σε υποεγγραφή συμμετεχόντων στις σχετικές δημοπρασίες.

Οι όροι των δημοπρασιών

Το νεό σχέδιο για τις δημοπρασίες στα αιολικά προβλέπει, μεταξύ άλλων:

• Κριτήρια καλά σχεδιασμένα, αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα που δεν θα προκρίνουν στους διαγωνισμούς τις προσφορές με τη χαμηλότερη τιμή αλλά τις προσφορές με προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, που θα προωθούν τη βιομηχανική κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται κριτήρια όπως η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων, η περιεκτικότητα σε άνθρακα των υλικών που χρησιμοποιούνται, ή τα προϊόντα κυκλικής οικονομίας, που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αιολικών πάρκων και συμβάλλουν στη μείωση της εξάρτησής από κρίσιμες πρώτες ύλες. Στους όρους των δημοπρασιών πρέπει να περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση του κινδύνου καθυστερήσεων ή μη εκτέλεσης του έργου, πράγμα που παρέχει υψηλότερη προβλεψιμότητα και βεβαιότητα σε εταιρείες και επενδυτές.

• Περαιτέρω εναρμόνιση των αρχών σχεδιασμού των δημοπρασιών των κρατών μελών, με επαρκή περιθώρια ευελιξίας και καινοτομίας σε επίπεδο κράτους μέλους. Η χρήση αυτών των στοιχείων στο σχεδιασμό των δημοπρασιών θα πρέπει πάντως να λαμβάνει υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη και την ανάγκη για απλές διαδικασίες.

• Τα κράτη μέλη θα κληθούν να συμπεριλάβουν στις δημοπρασίες και μέτρα για τη μεγιστοποίηση του ποσοστού εκτέλεσης των έργων, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής.
Μόλις εγκριθεί το σχέδιο δράσης, η Επιτροπή θα ξεκινήσει διάλογο με τα κράτη μέλη για τη βελτίωση, την απλούστευση στον σχεδιασμό των δημοπρασιών για τις ΑΠΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που έχουν ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις ή εγκατάλειψη έργων.

Πως θα προχωρήσει η διαδικασία

Στόχος είναι η Επιτροπή να καταλήξει σε προτάσεις με τυποποιημένα στοιχεία/όρους για τις δημοπρασίες, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα προχωρήσει σε ένα πιο ομοιόμορφο σχεδιασμό των δημοπρασιών, καθιστώντας τις νέες αυτές διατάξεις νομικά δεσμευτικές. Έτσι επιδιώκεται η σαφήνεια των κριτηρίων που δεν βασίζονται στην τιμή ( non price award ) και τα οποία είναι κρίσιμα για την επιβράβευση της βιωσιμότητας, της καινοτομίας, της ολοκλήρωσης του ενεργειακού συστήματος, των προϊόντων υψηλής ποιότητας και της συμβολής σε μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού.

Επίσης στοχεύει στη διερεύνηση της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού κώδικα επιχειρηματικής δεοντολογίας που προωθεί, μεταξύ άλλων, τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και θα μπορούσε να προταθεί για τις μελλοντικές δημοπρασίες αιολικής ενέργειας.

Και στην εξασφάλιση της πλήρους και έγκαιρης εκτέλεσης των έργων μέσω κατάλληλων κινήτρων, με ποινικές ρήτρες για τη μη εκτέλεση των έργων και πρόβλεψη για τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών, προκειμένου η βιομηχανία του κλάδου να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις κόστους λόγω του πληθωρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης