Ενέργεια

Συμφωνία 2,4 δισ. δολ. Saudi Aramco - Hyundai για εργοστάσιο φυσικού αερίου

Συμφωνία 2,4 δισ. δολ. Saudi Aramco - Hyundai για εργοστάσιο φυσικού αερίου

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της αραβικής χώρας τείνει να γίνει κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης LNG

Η Saudi Aramco υπέγραψε συμφωνία με τη νοτιοκορεατική Hyundai Engineering & Construction και Hyundai Engineering για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας φυσικού αερίου αξίας 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επένδυση θα επικεντρωθεί στη δεύτερη φάση της εγκατάστασης. Οι δύο εταιρείες της Νότιας Κορέας εργάζονται ήδη στην πρώτη φάση αφού κέρδισαν το συμβόλαιο για αυτό το 2021.

Το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο κοίτασμα Jafurah, το οποίο, σύμφωνα με το Reuters, είναι το μεγαλύτερο μη πετρελαϊκό κοίτασμα φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας. Τα αποθέματά του υπολογίζονται σε περίπου 200 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της Aramco να γίνει κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης LNG», δήλωσε τότε ο επικεφαλής του τμήματος upstream της σαουδαραβικής εταιρείας.

Τώρα, η Aramco αναζητά περισσότερες ευκαιρίες εξαγοράς στο LNG, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, επεκτείνει και την τοπική παραγωγή φυσικού αερίου. Η εταιρεία λέει ότι αύξησε την ημερήσια χωρητικότητα επεξεργασίας αερίου από 2 δισεκατομμύρια cu ft ημερησίως σε 18 δισεκατομμύρια cu ft μεταξύ 2000 και 2022 και έχει σχέδια να το ενισχύσει περαιτέρω.


Υπογραφή συμφωνίας και για πετρέλαιο

Στη συγκεκριμένη συνάντηση, το Ριάντ υπέγραψε επίσης μια άλλη συμφωνία με μια εταιρεία της Νότιας Κορέας, αυτή τη φορά για το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Aramco θα μπορούσε να αποθηκεύσει 5,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης που λειτουργεί από την κρατική KNOC της Κορέας.

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της Νότιας Κορέας στο Ριάντ για την επέκταση των διμερών επιχειρηματικών συναλλαγών. Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στη Νότια Κορέα.

 
Οι πρόσφατες σαουδαραβικές επενδύσεις στην ενέργεια

Η Σαουδική Αραβία εργάζεται πρόσφατα για την επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου της για να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακών εσόδων της μακριά από την αποκλειστικότητα του αργού πετρελαίου.

Τον περασμένο μήνα, η σαουδαραβική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αγόρασε ένα μερίδιο στην MidOcean Energy (εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου, ιδιοκτησία της EIG Partners).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης