Ενέργεια

Συμφωνία στην Ευρώπη για CfDs Συμβάσεις επί διαφορών - Ελπίδες για σταθεροποίηση των τιμών

Συμφωνία στην Ευρώπη για CfDs Συμβάσεις επί διαφορών - Ελπίδες για σταθεροποίηση των τιμών

Συμφωνία και για το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας - Τι αναφέρει το EnergyPost

Την Τρίτη 17/10/2023, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για τον τρόπο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μετά από πολύμηνες δύσκολες διαπραγματεύσεις.

Σκοπός είναι η προστασία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων, ιδίως όσον αφορά το φυσικό αέριο.

Η συμφωνία περιελάμβανε και το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας, ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του Παρισιού και του Βερολίνου, των οποίων οι απόψεις για το μέλλον της τεχνολογίας είναι ριζικά αντίθετες.

Η καθιέρωση μακροπρόθεσμων συμβάσεων, ιδίως συμβάσεων για διαφορά (CfDs), αναμένεται να σταθεροποιήσει τις τιμές για τους καταναλωτές και να δώσει βεβαιότητα στους επενδυτές στη νέα γενιά.

Αλλά η μεγάλη ανησυχία ήταν ότι η κρατική υποστήριξη που είναι σιωπηρή… στα CfDs, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μεροληπτικά υπέρ των πυρηνικών και του άνθρακα, όπως δήλωσε ο Benjamin Wehrmann στο CLEW.


Γιατί διαφώνησαν Γαλλία και η Γερμανία

Η Γαλλία και η Γερμανία ηγήθηκαν των αντίθετων πλευρών του επιχειρήματος, αλλά εντέλει επιτεύχθηκε συμβιβασμός σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η υποστήριξη για τα πυρηνικά.

Η Wehrmann συνοψίζει τη νέα συμφωνία, η οποία τώρα πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να δουν ξανά τα πυρηνικά και τον άνθρακα στο προσκήνιο.

Οι δύο χώρες ισχυρίζονται ότι μια συμφωνία των κρατών της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ είναι μια ανταμοιβή για τις εθνικές προσπάθειες να ελέγξουν η μία τις απαιτήσεις της άλλης στον ενεργειακό τομέα.

«Η μεταρρύθμιση που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς ενέργειας της ΕΕ στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι πελάτες θα πληρώσουν τη μέση τιμή παραγωγής για την ηλεκτρική ενέργεια, αντί να επωμιστούν το κόστος των διακυμάνσεων των τιμών στις αγορές ορυκτών καυσίμων», είπε η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, Agnes Pannier-Runacher.

Ο Γερμανός ομόλογός της, Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι «η συμφωνία έδειξε την ικανότητα της Ευρώπης να ενεργεί σε επείγοντα ζητήματα για τους πολίτες και να εγγυάται την πρόσβαση σε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία.

Οι καταναλωτές θα μπορούσαν τώρα να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος παραγωγής μη ορυκτών πηγών ενέργειας», δήλωσε ο Χάμπεκ σε δήλωση του υπουργείου.


Προεδρία Συμβουλίου της ΕΕ: «Η μεταρρύθμιση δεν θα ωφελήσει μόνο οικονομικά τους καταναλωτές»

Εκπροσωπώντας την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, Teresa Ribera είπε ότι «η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν αδιανόητη μόλις πριν από μερικά χρόνια. Η μεταρρύθμιση δεν θα ωφελήσει μόνο οικονομικά τους καταναλωτές, αλλά θα προωθήσει επίσης την επέκταση των καθαρών πηγών ενέργειας».

Η Προεδρία του Συμβουλίου θα ηγηθεί τώρα των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.

Οι μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο δεν θα καθορίζουν πλέον τις τιμές της αγοράς για ηλεκτρική ενέργεια.


Η μεταρρύθμιση που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι αρνητικές επιπτώσεις του υπάρχοντος συστήματος έγιναν εμφανείς κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το 2022. Μια ακραία άνοδος στο κόστος του φυσικού αερίου προκάλεσε αύξηση του συνολικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο που καθορίζουν τις τιμές της αγοράς για ηλεκτρική ενέργεια.

Η μεταρρύθμιση που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άνοιξη του τρέχοντος έτους περιλαμβάνει την εισαγωγή μακροπρόθεσμων συμβάσεων, ιδιαίτερα των λεγόμενων συμβάσεων για διαφορά (CfDs), οι οποίες υποτίθεται ότι περιορίζουν τις επιπτώσεις των διαταραχών της αγοράς όπως αυτές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Εάν οι τιμές της αγοράς είναι πάνω από το κόστος παραγωγής, οι παραγωγοί πρέπει να μεταφέρουν τη διαφορά στο κράτος, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να ανακουφίσει τους πελάτες. Αν είναι χαμηλότερα, το κράτος θα αποζημιώσει τους παραγωγούς.


Ο ρόλος της Πυρηνικής - Η σύμπνοια Γαλλίας - Γερμανίας

Η νέα συμφωνία καλύπτει επίσης το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης, τον οποίο η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας χαιρέτισε ως επιτυχία δεδομένης της απροθυμίας της Γερμανίας να αποδεχθεί την τεχνολογία ως πλεονέκτημα στη δράση της ΕΕ για το κλίμα.

Η Runacher υποστήριξε ότι η πυρηνική ενέργεια (η πιο σημαντική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας), είχε αναδειχτεί ως η σημαντική νικήτρια της συμφωνίας.

«Σήμερα, η χρηματοδότηση της μελλοντικής ισχύος πυρηνικής ενέργειας, καθώς και αυτή των υπαρχόντων σταθμών και η παράτασή τους, ήταν εγγυημένη.

Οι επενδυτές θα μπορούσαν τώρα να καθησυχαστούν ότι το κράτος θα εγγυηθεί προβλέψιμες αποδόσεις Θέλουμε να επενδύσουμε μαζικά στην πυρηνική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες από τις υψηλές τιμές ενέργειας και να τις καταστήσουν πιο ανταγωνιστικές έναντι των βιομηχανικών ανταγωνιστών στην Κίνα ή τις ΗΠΑ, οι οποίοι επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τα προγράμματα στήριξης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ, είχαν δεσμευτεί ότι και οι δύο χώρες είναι έτοιμες να συμφωνήσουν σε μια μεταρρύθμιση, παρακάμπτοντας το εμπόδιο που θέτει η πυρηνική διαμάχη.

 

Ο λόγος που η Γερμανία διαφωνεί

Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση είχε επανειλημμένα αντιταχθεί στη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στη μεταρρύθμιση, επικαλούμενη τις άλυτες τεχνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της τεχνολογίας, καθώς και τις ανησυχίες ότι η γαλλική κυβέρνηση θα μπορούσε να τη χρησιμοποιήσει για να επιλύσει ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των φιλοδοξιών της για την πυρηνική ενέργεια και να τονώσει δυσανάλογα την εθνική της βιομηχανία μέσω κρατικής υποστήριξης.

Για τη Γερμανία, της οποίας η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται πολύ περισσότερο από μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο, η μεταρρύθμιση είχε ως κύριο στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές σε εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η κρατική γαλλική ενεργειακή εταιρεία EDF, η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό στόλο της χώρας, είναι προς το παρόν υποχρεωμένη να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε φθηνή τιμή που καθορίζεται από κρατική επιτροπή, μηχανισμός που πρόκειται να λήξει το 2025.

Για τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας του πυρηνικού της στόλου που υπέφερε από απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, η Γαλλία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα που προκύπτουν από το νέο σύστημα CfD για να επενδύσει σε υπάρχοντες αντιδραστήρες.

 

Η Γερμανία απέρριψε την ιδέα, επιμένοντας αντ' αυτού ότι μόνο νέες εγκαταστάσεις θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται μέσω του συστήματος.

Ωστόσο, η συμφωνία που επιτεύχθηκε από τα κράτη περιλαμβάνει τώρα και τη χρηματοδότηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων με έσοδα από CfDs, εάν αυτές οι επενδύσεις προχωρήσουν σε μετασκευή, επεκτάσεις χρόνου εκτέλεσης ή αυξήσεις χωρητικότητας, δήλωσε ο Michael Bloss (μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Γερμανικού Κόμματος των Πρασίνων).

Ωστόσο, ο Bloss υποστήριξε ότι η συμφωνία εξακολουθεί να είναι μια τόσο αναγκαία επιτυχία που θα άνοιγε το δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο κοινοβούλιο.

Είπε ακόμη ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών.

Θεωρεί ότι η απελευθέρωση των πυρηνικών σταθμών από την έκθεση στην αγορά με τον προτεινόμενο τρόπο θα ήταν «αναποτελεσματική και αντιευρωπαϊκή», προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα απαιτήσει βελτιώσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης