Ενέργεια

Σεισμικά σήματα δείχνουν πιθανή έκρηξη κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector

Σεισμικά σήματα δείχνουν πιθανή έκρηξη κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου Balticconnector

Ενδείξεις ότι η ζημιά στον αγωγό προκλήθηκε από εξωτερική δραστηριότητα

Σεισμικά σήματα έχουν καταγραφεί στην περιοχή του πρώτου αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector, μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας, υποδεικνύοντας ότι μια πιθανή έκρηξη είχε σημειωθεί περίπου τη στιγμή που παρατηρήθηκε μια ασυνήθιστη πτώση της πίεσης, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα offshore-energy.biz.

Σημειώνεται ότι ο Balticconnector έκλεισε τα μεσάνυχτα της 8ης Οκτωβρίου διότι οι Φινλανδοί και Εσθονοί διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς Gasgrid και Elering παρατήρησαν μια ασυνήθιστη πτώση πίεσης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, υποπτευόμενοι ότι υπήρχε διαρροή στον σωλήνα.

Μετά την έναρξη έρευνας, οι φινλανδικές αρχές ανέφεραν ότι η ζημιά δεν προκλήθηκε από την κανονική διαδικασία μεταφοράς αερίου και ότι είναι πιθανό η ζημιά στον αγωγό φυσικού αερίου να προκλήθηκε από εξωτερική δραστηριότητα.

Το ερευνητικό ίδρυμα NORSAR που ειδικεύεται στη σεισμολογία και τη σεισμική παρακολούθηση ανέφερε τώρα ότι είχε καταγράψει σεισμικά σήματα κοντά στον αγωγό φυσικού αερίου που υποδεικνύουν ότι μια πιθανή έκρηξη σημειώθηκε γύρω στη 01:20 της 8ης Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση εντοπίστηκε περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια του Paldiski της Εσθονίας, κοντά στο σημείο όπου ο αγωγός Balticconnector διασχίζει τον αγωγό Nord Stream 1. Το μέγεθος έχει υπολογιστεί στο 1 της κλίμακας Ρίχτερ, πολύ χαμηλότερο από την έκρηξη του Nord Stream που εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι σεισμολόγοι ανέλυσαν δεδομένα από το φινλανδικό σεισμικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας αισθητήρων που ονομάζεται σεισμική διάταξη FINES, η οποία δείχνει ένα ξεκάθαρο συμβάν στη 01:20 ώρα Φινλανδίας, που αντιστοιχεί στον κατά προσέγγιση χρόνο των αναφορών για πτώση της πίεσης στον αγωγό.

Η NORSAR δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν το συμβάν προκλήθηκε από ξαφνική απελευθέρωση αερίου υπό υψηλή πίεση, λόγω ρήξης του αγωγού ή από την έκρηξη εκρηκτικής ύλης.

 

Ποινική έρευνα για πιθανή σκόπιμη βλάβη του αγωγού

Το Εθνικό Γραφείο Ερευνών της Φινλανδίας (NBI) ξεκίνησε ποινική έρευνα στις 10 Οκτωβρίου για πιθανή σκόπιμη βλάβη του αγωγού φυσικού αερίου ως επιδεινούμενη εγκληματική αταξία.

Η NBI έστειλε στις εσθονικές αρχές ευρωπαϊκή εντολή έρευνας και ξεκίνησε στενή συνεργασία στην ποινική έρευνα. Οι αρχές της Εσθονίας ερευνούν επίσης τη βλάβη στο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που εντοπίστηκε περίπου την ίδια στιγμή.

«Η εξέταση και η ανάλυση του υλικού είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Σε αυτό το σημείο μπορούμε ωστόσο να δηλώσουμε ότι στην περιοχή της διαρροής του αγωγού φυσικού αερίου έχουν εντοπιστεί ίχνη στον βυθό», ανέφερε η NBI.


Αρχές Απριλίου 2024 η επαναλειτουργία του αγωγού

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Gasgrid είπε ότι η συντομότερη δυνατή ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αγωγού Balticconnector θα είναι στις αρχές Απριλίου 2024 από τον προγραμματισμό των εργασιών επισκευής, την κινητοποίηση του απαραίτητου υποβρύχιου εξοπλισμού και τα πραγματικά μέτρα επισκευής, συμπεριλαμβανομένης της επιθεώρησης του επισκευασμένου σωλήνα τμήμα και θέση σε λειτουργία, θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε μήνες με βάση προκαταρκτικές εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων.


Η χρησιμότητα του Balticconnector

Ο Balticconnector είναι ο πρώτος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας. Το έργο, το οποίο τέθηκε σε εμπορική χρήση στις αρχές του 2020, τερματίζει την απομόνωση της Φινλανδίας από την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ και συμβάλλει στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας του εφοδιασμού στην περιοχή.

Ο αγωγός φυσικού αερίου μήκους 152 χιλιομέτρων είναι αμφίδρομος και έχει ικανότητα μεταφοράς 7,2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης