Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Διατήρηση σε ψυχρή εφεδρεία 650 MW συμβατικής παραγωγής στα νησιά μετά τις διασυνδέσεις

ΑΔΜΗΕ: Διατήρηση σε ψυχρή εφεδρεία 650 MW συμβατικής παραγωγής στα νησιά μετά τις διασυνδέσεις

Τι έδειξε μελέτη που εκπονήθηκε από τον ΑΜΗΕ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ

 

Τη διατήρηση περίπου 650 MW συμβατικής παραγωγής σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων τους με το σύστημα, προτείνει ο ΑΔΜΗΕ.


Στόχος είναι να καλύπτεται χωρίς προβλήματα η ηλεκτροδότηση των νησιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή ενδεχόμενων βλαβών στις διασυνδέσεις και η σχετική πρόταση που τελεί υπό την έγκριση της ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνεται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2033.

Η πρόταση, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ στην οποία ανήκουν οι Αυτόνομοι Σταθμοί ηλεκτροδότησης των νησιών θα αποζημιώνεται μέσω του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τη διατήρηση τους σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας, προέκυψε μετά από μελέτη που εκπονήθηκε από τον ΑΜΗΕ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος έχει και την ευθύνη λειτουργίας του συστήματος των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Τι προτείνεται για τα νησιά

Έτσι σε ότι αφορά την Κρήτη ο ΑΔΜΗΕ προτείνει τη διατήρηση συμβατικού παραγωγικού δυναμικού συνολικής ισχύος 400 MW μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσής της με την Αττική, παρά το γεγονός ότι όπως επισημαίνεται υπό κανονικές συνθήκες είναι εφικτή η τροφοδότηση του νησιού αποκλειστικά μέσω των καλωδίων και της τοπικής παραγωγής από ΑΠΕ η οποία μάλιστα τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί.
Ωστόσο ο Διαχειριστής εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει στο νησί συμβατική παραγωγή 400 MW σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την κάλυψη της ζήτησης σε περιπτώσεις πολλαπλών προβλημάτων.

Για τις Κυκλάδες ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι πρέπει να διατηρηθεί συμβατική παραγωγή σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της Δ’ φάσης της Διασύνδεσης που αφορά τις Νότιες και Δυτικές Κυκλάδες (Θήρα, Μήλος και Σέριφος).
Σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια στα νησιά των Κυκλάδων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα φορτία και όπως προκύπτει από επικαιροποιηένες μελέτες ακόμη και έπειτα από την κατασκευή όλων των φάσεων του έργου της διασύνδεσης των Κυκλάδων, είναι αναγκαία η διατήρηση τουλάχιστον δύο υφιστάμενων Αυτόνομων Σταθμών σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών. Προτείνει δε τους σταθμούς Πάρου και Θήρας, οι οποίοι είναι χωροθετημένοι στο κέντρο ως προς τα φορτία των διασυνδεομένων Νήσων των Κυκλάδων. Οι δυο σταθμοί έχουν ισχύ της τάξεως των 100 MW.

Τέλος επισημαίνεται ότι τυχόν ένταξη νέου σταθμού γεωθερμίας στη Μήλο όπως σχεδιάζει η ΔΕΗ, θα έχει ως αποτέλεσμα των περιορισμό της απαραίτητης ισχύος που θα πρέπει να διατηρείται σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Τέλος για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσής τους με το εθνικό σύστημα Μεταφοράς επισημαίνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες είναι εφικτή η τροφοδότηση τους αποκλειστικά από τις διασυνδέσεις και στην τοπική παραγωγή ΑΠΕ, χωρίς να επιβάλλεται η λειτουργία συμβατικών θερμικών μονάδων.

Μέτρα για την αντιμετώπιση διαταραχών

Παρόλα αυτά και ανεξαρτήτως της συνολικής ικανότητας μεταφοράς των διασυνδέσεων και της δυνατότητας της να ικανοποιήσει τις αιχμές φορτίου, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει συμβατική παραγωγή σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σοβαρών διαταραχών. Για το σκοπό αυτό προτείνει τη διατήρηση σε κατάσταση εφεδρείας εκτάκτων αναγκών συνολικής ισχύος 145 MW, και συγκεκριμένα τους σταθμούς της Ν. Ρόδου (68 MW), της Χίου ή της Σάμου(60 MW) και της Καρπάθου (17 MW).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης