Αποθήκευση: Γόρδιος δεσμός η προτεραιοποίηση έργων ΑΠΕ με μπαταρίες λόγω των PPAs

Αποθήκευση: Γόρδιος δεσμός η προτεραιοποίηση έργων ΑΠΕ με μπαταρίες λόγω των PPAs
Αρνητική η αγορά και σε διαγωνισμούς για κατοχύρωση ταρίφας έργων ΑΠΕ με Αποθήκευση
Σε γόρδιο δεσμό για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει μετατραπεί η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του να διευρύνει τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο ώστε να χωρέσει περισσότερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αναζητώντας τρόπους για την προώθηση της  αποθήκευσης ενέργειας. Η πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγή της σειράς προτεραιότητας στην εξέταση των αιτήσεων για λήψη Όρων Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τη βιομηχανία, όσο και από τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας Ελλήνων, αλλά και ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
  Μια σκέψη είναι να δοθεί προτεραιότητα στα έργα ΑΠΕ  που συνδυάζονται με μπαταρίες καθώς δεσμεύουν μικρότερο ηλεκτρικό «χώρο» στα ηλεκτρικά δίκτυα. Σήμερα βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ο ΑΔΜΗΕ αφού εξετάσει τα έργα της Α Ομάδας (σταθμοί κοντά στα σύνορα, στρατηγικές επενδύσεις κλπ.) μια διαδικασία που ολοκληρώνεται, θα πρέπει να προχωρήσει στην εναλλάξ εξέταση των αιτήσεων των έργων της Ομάδας Β (έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας -PPAs) και της Ομάδας Γ (ενεργειακές κοινότητες).
  Το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προτάξει τα έργα ΑΠΕ που συνοδεύονται από μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία σήμερα περιλαμβάνονται στην Ομάδα Δ για την οποία έχει οριστεί   μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης στα 2.000 MW. Και μάλιστα δίχως την  υποχρέωση στους παραγωγούς σύναψης σύμβασης με βιομηχανίες.
Το νέο σχέδιο
  Όμως, έπειτα από τις ενστάσεις που έχει εκφράσει στην ηγεσία του ΥΠΕΝ η βιομηχανία, αλλά και  ελληνικές και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Ελλάδα στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, η πολιτική ηγεσία έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια εναλλακτική πρόταση που προβλέπει αντί της αλλαγής στη σειρά προτεραιότητας να προωθηθούν ανταγωνιστικοί διαγωνισμοί για κατοχύρωση ταρίφας αποκλειστικά για έργα ΑΠΕ με αποθήκευση, τα οποία θα παίρνουν προτεραιότητα αυτομάτως και στη χορήγηση όρων σύνδεσης με τα δίκτυα.
  Η πρόταση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχει ικανοποιήσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές καθώς το τελικό αποτέλεσμα για τα έργα με PPAs θα είναι το ίδιο, αλλά ούτε την ελληνική βιομηχανία, η οποία για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο  από τις απότομες μεταβολές και τις μη ανταγωνιστικές τιμές της  ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων, κατά κύριο λόγο  με παραγωγούς ΑΠΕ (RES ΡΡΑ).
Οι αντιδράσεις
  Γιατί αντιδρούν παραγωγοί ΑΠΕ και βιομηχανία στην προοπτική αλλαγών στη  σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων για λήψη Όρων Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ;  Διότι τα  ήδη υπογεγραμμένα ΡΡΑ (έργα περίπου 1.500 MW έχουν υπογράψει PPA με βιομηχανικές μονάδες για την τροφοδοσία τους με πράσινη ενέργεια από το  2025), εκ των οποίων ελάχιστα έχουν όρους σύνδεσης,  δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, παρά μόνο εάν προσθέσουν μπαταρία στα έργα (ώστε να μπορέσουν να λάβουν σύντομα όρους σύνδεσης) με συνέπεια  να αυξάνεται τόσο ο χρόνος αποπεράτωσής τους, όσο και η   συμφωνημένη τιμή του  ΡΡΑ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται πολλά έργα να ακυρωθούν.
  Όσο για τους παραγωγούς ΑΠΕ  έχουν εκφράσει ήδη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τις αντιρρήσεις τους καθώς θεωρούν ότι οι αλλαγές στις προτεραιότητες όρων σύνδεσης φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις στα νέα έργα ΑΠΕ.
  Από την πλευρά του,  στέλεχος ξένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας επισημαίνει στο worldenergynews ότι υπάρχουν ήδη ώριμα έργα αποθήκευσης με ΑΠΕ, αδειοδοτημένα, τα οποία περιμένουν στη σειρά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρέπει να προτεραιοποιηθούν αυτά τα αδειδοτημένα έργα και σε επόμενη φάση να εξεταστεί η όποια τροποποίηση σε υφιστάμενα ή αδειοδοτημένα απλά έργα ΑΠΕ. Επισημαίνει μάλιστα ως σημαντική την απαίτηση για διαφάνεια και σταθερότητα στην ένταξη της τεχνολογίας αποθήκευσης στα έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Και καταλήγει: «Η ορθή κατεύθυνση είναι η προτίμηση ώριμων έργων που σέβονται το θεσμικό πλαίσιο, αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες του συστήματος και τα οφέλη της ενσωμάτωσης της αποθήκευσης στις ΑΠΕ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης