Ενέργεια

Ιράν και Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ιράν και Ρωσία υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Θα επωφεληθούν από τη συνεργασία στους τομείς των ορυκτών καυσίμων

Μνημόνιο Συνεννόησης σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο περιθώριο του 6ου διεθνούς φόρουμ της Russian Energy Week, υπέγραψαν Ιράν και Ρωσία.


Το Μνημόνιο υπογράφηκε από τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών του Ιράν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος Roscongress της Ρωσίας, ανέφερε η SHANA.

Οι χώρες αυτές θα επωφεληθούν από τη συνεργασία στους τομείς των ορυκτών καυσίμων, με τις βιομηχανίες τους να συμπιέζονται από τις δυτικές κυρώσεις.

Οι δύο οργανισμοί που μοιράζονται παρόμοια βάση για τις δυτικές κυρώσεις για τις εξαγωγές των προαναφερόμενων καυσίμων, θα συνεργαστούν για να μελετήσουν προτεινόμενα έργα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ αμφότερων των χωρών.

Οι ομάδες θα δημιουργήσουν επίσης μια «δεξαμενή σκέψης» για τη μελέτη και την επιδίωξη κοινών συνεργασιών σε θέματα ενέργειας.

Ο Υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Τζαβάντ Οουτζί επισκέφθηκε τη Μόσχα αυτή την εβδομάδα για την Εβδομάδα Ρωσικής Ενέργειας μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.

Την Τετάρτη 11/10/2023, ο Οουτζί αποκάλυψε ότι τα δύο κράτη είχαν πρόσβαση σε σημαντικά αποθέματα υδρογονανθράκων και ότι έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με εταιρείες ανάντη και κατάντη στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η συνεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ Ιρανών και Ρώσων ήταν ένας από τους κύριους λόγους για την επίσκεψη στη Μόσχα.


Η προηγούμενη επίσκεψη του Μαϊου

Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας ακολούθησε την επίσκεψη του Alexander Novak στο Ιράν τον Μάιο, όπου τόνισε τα οφέλη από την αυξημένη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Εκείνη την εποχή, ο Novak επισκέφθηκε αρκετούς κατασκευαστές εξοπλισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου και συζήτησε τα σχέδια συνεργασίας με τον Ιρανό Υπουργό Πετρελαίου.


Πιθανές συνέπειες της συνεργασίας Ρωσίας - Ιράν

Η μεταξύ τους συνεργασία θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων, η οποία έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Οι δύο χώρες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον πλούτο τους σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να χρηματοδοτήσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς τους, ενώ ακόμη και οι τρέχουσες κυρώσεις απέτυχαν να αφαιρέσουν και τις δύο από τα έσοδά τους από ορυκτά καύσιμα.

Η Κίνα παραμένει μεγάλος αγοραστής αργού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις από το Ιράν και τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης