Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Θα κλείνουν οι διακόπτες με δύο ανεξόφλητους στον προηγούμενο πάροχο - Έλεγχος σε βάθος 5ετίας με την ΑΑΔΕ για τους κακοπληρωτές

ΥΠΕΝ: Θα κλείνουν οι διακόπτες με δύο ανεξόφλητους στον προηγούμενο πάροχο - Έλεγχος σε βάθος 5ετίας με την ΑΑΔΕ για τους κακοπληρωτές

Αποδεκτή έγινε η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ

 

Αυστηρότατες ποινές για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» θα συμπεριλάβει η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ για την τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας μέσω της οποίας το ΥΠΕΝ επιδιώκει να βάλει τέλος στο φαινόμενου του «ενεργειακού τουρισμού» που έχει φορτώσει την λιανική αγορά με ανεξόφλειτες οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ.


Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ παρουσιάστηκε χθες στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αποδεκτή και αποφασίστηκε να συμπεριλάβει κάποια συμπληρωματικά μέτρα με βασικότερο το κατέβασμα του διακόπτη για όσους συστηματικά δεν αποπληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Αυτοί θα εντοπίζονται έπειτα από διερεύνηση των στοιχείων τους σε βάθος 5ετίας.

Έλεγχος σε βάθος πενταετίας

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία και με την ΑΑΔΕ θα ελέγχει πόσοι λογαριασμοί ανά έτος στην 5ετία ήταν απλήρωτοι και σε πόσους παρόχους και στις περιπτώσεις που διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για οικονομική δυσπραγία αλλά για συστηματική κατάχρηση του Κώδικα θα προχωράει σε αποκοπή του ρεύματος υποχρεώνοντας τον καταναλωτή να πληρώσει για την επανασύνδεσή του. Αυτό που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι ο αριθμός των λογαριασμών που θα πρέπει να είναι απλήρωτος για να εκκινήσει η διαδικασία του ελέγχου για μια πενταετία πίσω.

Πιο επιεικής, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ θα είναι η αντιμετώπιση καταναλωτών με ανεξόφλητες οφειλές που δεν είναι όμως «στρατηγικοί κακοπληρωτές». Με βάση μια πρώτη προσέγγιση που έχει κάνει το επιτελείο του αρμόδιου υπουργού κ. Θοδωρή Σκυλακάκη οι "στρατηγικοί κακοπληρωτές" υπολογίζονται σε περίπου 25-30 χιλιάδες. Μια πιο επιεική αντιμετώπιση θα έχουν καταναλωτές με οφειλές που αλλάζουν πάροχο για λόγους οικονομικής δυσπραγίας.

Εντολή αποκοπής από προηγούμενο πάροχο

Η εισήγηση της ΡΑΑΕΥ προβλέπει δικαίωμα του προηγούμενου παρόχου να δώσει εντολή αποκοπής ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ για πελάτη του που έχει αλλάξει πάροχο και του έχει αφήσει δύο λογαριασμούς ανεξόφλητους. Ο προηγούμενος πάροχος, σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποκοπή ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ, σε διάστημα ενός τριμήνου από την ημερομηνία μετακίνησής του πελάτη του σε νέο πάροχο, προθεσμία που η πλευρά των παρόχων προτείνουν να επεκταθεί στο εξάμηνο.

Η εισήγηση της ΡΑΕΕΥ προβλέπει επίσης την δυνατότητα "σήμανσης" των καταναλωτών με οφειλές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Θαλής του ΔΕΔΔΗΕ. Η εισήγηση θα οριστικοποιηθεί αφού συμπεριλάβει και τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει ακολούθως τη μορφή επίσημης απόφασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης