Ενέργεια

Διευρύνεται το χάσμα ΙΕΑ και ΟΠΕΚ για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024

Διευρύνεται το χάσμα ΙΕΑ και ΟΠΕΚ για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024

Η ΙΕΑ μειώνει την πρόβλεψη της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 σε 880.000 bpd ενώ ο ΟΠΕΚ εμμένει στην πρόβλεψή του για 2,25 εκατομμύρια bpd

 

Το χάσμα μεταξύ των απόψεων δύο κορυφαίων οργανισμών για την ανάπτυξη της ζήτησης για το 2024 διευρύνθηκε την Πέμπτη, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να προβλέπει μεγαλύτερη επιβράδυνση, ενώ ο ΟΠΕΚ παρέμεινε στις προβλέψεις για έντονη ανάπτυξη υπό την ηγεσία της Κίνας.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ο ΙΕΑ, που εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, συγκρούστηκαν τα τελευταία χρόνια για ζητήματα όπως η μακροπρόθεσμη προοπτική της ζήτησης πετρελαίου και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Τι λένε οι προβλέψεις

Σε μηνιαία έκθεση την Πέμπτη, ο IEA μείωσε την πρόβλεψή του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 στα 880.000 βαρέλια την ημέρα από 1 εκατομμύριο bpd, υποδηλώνοντας ότι οι σκληρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και η πρόοδος στην ενεργειακή απόδοση θα επιβαρύνουν την κατανάλωση.

Αντίθετα, στην τελευταία έκθεσή του ο ΟΠΕΚ έμεινε στην πρόβλεψή του ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια bpd το 2024. Η διαφορά μεταξύ των δύο προβλέψεων - 1,37 εκατομμύρια bpd - ισοδυναμεί με περισσότερο από το 1% της ημερήσιας παγκόσμιας χρήσης πετρελαίου.

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αποτελεί ένδειξη πιθανής ισχύος στην αγορά πετρελαίου και μπορεί να επηρεάσει τις τιμές και το κόστος των καυσίμων για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Αποτελεί επίσης μέρος του σκηνικού για τις αποφάσεις για την πολιτική εφοδιασμού από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, γνωστούς ως OPEC+.

«Το 2024, η σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, εν μέσω συνεχών βελτιώσεων στην Κίνα, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την κατανάλωση πετρελαίου», ανέφερε ο ΟΠΕΚ σε μηνιαία έκθεση.
Ο ΙΕΑ αύξησε υην πρόβλέψη για τη φετινή ανάπτυξη στα 2,3 εκατομμύρια bpd, φέρνοντάς το πιο κοντά στην πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για 2,44 εκατομμύρια bpd, την οποία άφησε αμετάβλητη την Πέμπτη.

Πιέσεις από τιμές και EV

Η IEA ανέφερε στην έκθεσή της ότι βλέπει σημάδια ότι η ζήτηση "χτυπιέται" από τις ενισχυμένες τιμές και τις αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Το αργό αυξήθηκε κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι τον Σεπτέμβριο πριν υποχωρήσει λόγω οικονομικών ανησυχιών, για να εκτιναχθεί τη Δευτέρα λόγω ανησυχίας ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να διαταραχθεί ο εφοδιασμός.

«Υπήρξαν κάποιες ενδείξεις μεγάλης κλίμακας καταστροφής της ζήτησης, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος, και σημάδια επιταχυνόμενης πτώσης σε ορισμένες αγορές του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η IEA.

Ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα αυξηθεί το 2024, ενώ η ΙΕΑ θεωρεί ότι εισέρχεται σε "αυτό που είναι πιθανό να είναι μια μόνιμη πτώση".

Η ζήτηση βενζίνης, ανέφερε ο IEA, αναμένεται να μειωθεί το επόμενο έτος κατά 250.000 bpd στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ανέφερε παράγοντες όπως η απόδοση και οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων που επηρεάζουν την αύξηση της ζήτησης.

Οι μετεωρολόγοι για τη ζήτηση πετρελαίου συχνά πρέπει να κάνουν σημαντικές αναθεωρήσεις δεδομένων των αλλαγών στις οικονομικές προοπτικές και στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, οι οποίες φέτος περιελάμβαναν την άρση του lockdown από την Κίνα και την αύξηση των επιτοκίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης