Ξεκινά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός αποθήκευσης της Αυστραλίας - Αφορά 3.000 MW

Ξεκινά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός αποθήκευσης της Αυστραλίας - Αφορά 3.000 MW

Αποσκοπεί να καλύψει τα κενά σε αιολικές και ηλιακές πολιτείες

Το πρώτο στάδιο του μεγαλύτερου διαγωνισμού αποθήκευσης της Αυστραλίας ξεκίνησε επίσημα, με εγγραφές για 600MW και 2400 MWh αποσπώμενης ισχύος που θα αναπτυχθούν στη Νότια Αυστραλία και τη Βικτώρια (πολιτείες με το μεγαλύτερο μερίδιο μεταβλητής αιολικής και ηλιακής ενέργειας).

Ο νέος διαγωνισμός έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην κάλυψη ορισμένων από τα κενά που εντόπισε ο Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς στο πρόσφατο έγγραφο πρόβλεψης 10 ετών, γνωστό ως Δήλωση Ευκαιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Οι εγγραφές είναι το πρώτο βήμα στον διαγωνισμό ανοίγματος στο πλαίσιο του Capacity Investment Scheme. Πρόκειται για μηχανισμό που συμφωνήθηκε από τις πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις για να αντικαταστήσει σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης Συνασπισμού Underwriting New Generations Investment, που είχε ως αποτέλεσμα να μην κατασκευαστεί ούτε ένα μεγαβάτ χωρητικότητας.


Ανακοίνωση

Η ανακοίνωση έγινε από τον ομοσπονδιακό υπουργό Κλίματος και Ενέργειας Κρις Μπόουεν και την ομόλογό του της Βικτώριας Λίλι Ντ' Αμπρόσιο σε εκδήλωση κοντά στη Μελβούρνη την Τετάρτη 11/10/2023.

Η κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων της ομοσπονδιακής, της Βικτώριας και της Νότιας Αυστραλίας, ανέφερε ότι τα επιλέξιμα έργα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 ώρες αποθήκευσης, παρότι ο συνολικός μέσος όρος που αναζητείται είναι τέσσερις ώρες αποθήκευσης, ή 2.400 MWh, όπως επισημάνθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες προτάσεις αποθήκευσης με μεγαλύτερη διάρκεια θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τυχόν νικητές μικρότερης διάρκειας.


Ποσοστά ζήτησης σε Νότια Αυστραλία και Βικτώρια

Η Νότια Αυστραλία έχει ήδη περισσότερο από το 70% της τοπικής ζήτησης που καλύπτεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια και στοχεύει να φτάσει το 100% τα επόμενα χρόνια, ενώ η Βικτώρια έχει περίπου 35%αιολική και ηλιακή ενέργεια (συν 5% υδροηλεκτρική) και έχει νομοθετημένος στόχος 95% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2035.


Οι παροχές στους νικητές του διαγωνισμού

Τα νικητήρια έργα αποθήκευσης θα έχουν εγγύηση για ένα ελάχιστο ποσό εσόδων για 15 χρόνια, αλλά θα μοιράζονται τυχόν «υπερκέρδη» με τους φορολογούμενους όταν τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα.

«Το πρόγραμμα CIS είναι ανοιχτό για μεγάλα έργα που μπορούν να αποθηκεύσουν ενέργεια για τουλάχιστον 2 ώρες και έχουν μέγεθος τουλάχιστον 30 μεγαβάτ και θα είναι ανοιχτό σε διαφορετικούς τύπους αποθήκευσης ενέργειας όπως μπαταρίες και υδρογόνο», ανέφερε η κοινή δήλωση.

Ο Μπόουεν είπε ότι ο διαγωνισμός θα αναζητούσε δυναμικότητα 200 MW σε καθεμία από τη Βικτώρια και τη Νότια Αυστραλία και 200 MW δυναμικότητας σε κάθε πολιτεία με βάση τις επόμενες καλύτερες προσφορές.

«Η Νότια Αυστραλία και η Βικτώρια είναι πολύ στενά συνδεδεμένα δίκτυα και είναι λογικό να το κάνουμε αυτό μαζί.

Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε και να εξαλείψουμε τα προβλεπόμενα κενά στο σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η AEMO (Διαχειριστής της Αυστραλιανής Ενεργειακής Αγοράς) κάνει σημαντική δουλειά για να συμβουλεύει τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές σχετικά με το πού θα μπορούσαν να προκύψουν κενά, και αυτό το Επενδυτικό Σχέδιο Δυναμικότητας θα διασφαλίσει ότι αυτά τα κενά αντιμετωπίζονται εκ των προτέρων», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών της Νότιας Αυστραλίας, ο Ελληνοαυστραλός Τομ Κουτσαντώνης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η πρόσθετη χωρητικότητα θα συμβάλει στην κάλυψη των κενών και της σταθερής προμήθειας «καθώς προχωράμε για να συμπληρώσουμε 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η δημοπρασία CIS είναι μόνο ένα από τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη έργων μπαταριών και άλλων αποθηκευτικών έργων στα κύρια δίκτυα της Αυστραλίας.


Πάνω από 100 πιθανά έργα μπαταριών στην Βικτώρια

Η κυβέρνηση της Βικτώριας έχει λάβει απαντήσεις από περισσότερα από 100 πιθανά έργα μπαταριών, που αντιπροσωπεύουν συνολικά 30 GW χωρητικότητας με διάφορα επίπεδα αποθήκευσης, για χρηματοδότηση από τη νεοσύστατη Κρατική Επιτροπή Ηλεκτρισμού και το επενδυτικό της ταμείο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Βικτώρια έχει τους δικούς της στόχους για χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας 2,6 GW έως το 2030 και 6,3 GW αποθήκευσης έως το 2035, για να υποστηρίξει το 95 τοις εκατό του μείγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως εκείνη την ημερομηνία.

«Η Βικτώρια είναι ήδη το σπίτι των μεγάλων μπαταριών και αυτή η δημοπρασία θα προσφέρει στα έργα πρόσθετη υποστήριξη για να φτάσουν τα έργα στο Διαδίκτυο πιο γρήγορα, βοηθώντας μας να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους αποθήκευσης ενέργειας τουλάχιστον 2,6 γιγαβάτ έως το 2030 και 6,3 γιγαβάτ έως το 2035.

Η αποθήκευση ενέργειας είναι κρίσιμη για την επίτευξη του στόχου της Βικτώριας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του 95% έως το 2035 και για την παροχή φθηνότερης, πιο αξιόπιστης ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις σε ολόκληρη την πολιτεία μας», δήλωσε ο Ντ' Αμπρόσιο. σε δήλωση.

Δημοπρασίες στη Νέα Νότια Ουαλία

Η Νέα Νότια Ουαλία διεξάγει επίσης μια σειρά από δημοπρασίες, πέρα και πάνω από τη δυναμικότητα που επιδιώκεται, σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση με το συγκεκριμένο έργο να καλύπτει το κενό που δημιουργείται από το επικείμενο κλείσιμο της γεννήτριας άνθρακα Earing.

Το Earing gap καλύπτεται κατά 930 MW αποθηκευτικής ικανότητας, με αποθήκευση δύο ωρών, στο πλαίσιο παράλληλων και διασυνδεδεμένων διαγωνισμών. Η ΝΝΟ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεξεργάζονται επί του παρόντος τις αιτήσεις, με μια ανακοίνωση πιθανότατα πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Νέα Νότια Ουαλία επιδιώκει επίσης αποθήκευση μεγάλης διάρκειας (τουλάχιστον 8 ώρες), μέσω μιας σειράς διαγωνισμών στο πλαίσιο του οδικού χάρτη υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Διαγωνισμοί

Ο πρώτος διαγωνισμός οδήγησε σε μια ενιαία μπαταρία 50 MW 8 ωρών που θα κατασκευαστεί από τον γερμανικό ενεργειακό γίγαντα RWE και οι τελικές εφαρμογές για το

Ο δεύτερος γύρος ισχύος έως και 600 MW αξιολογείται τώρα, ενώ ένας τρίτος διαγωνισμός θα ξεκινήσει επίσης πριν από το τέλος του έτους.

Η αρχική ιδέα ήταν να συμπεριληφθούν ορισμένα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλία σε αυτόν τον διαγωνισμό, αλλά λόγω του μεγάλου χρόνου παράδοσης και της αύξησης του κόστους των δημοσίων έργων, αυτά είναι πλέον πιθανό να καλυφθούν από ειδικές επιχορηγήσεις ή εκταμιεύσεις που πραγματοποιούνται μέσω της Energy Security Corporation της κυβέρνησης της ΝΝΟ .


Κατασκευές μπαταριών σε Κουίνσλαντ και Δυτική Αυστραλία

Στο Κουίνσλαντ και τη Δυτική Αυστραλία, η ανάπτυξη της αποθήκευσης μπαταριών είναι πιο ελεγχόμενη, επειδή οι κυβερνήσεις των πολιτειών κατέχουν τις κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και μεγάλο μέρος της γενιάς.

Το Κουίνσλαντ κατασκευάζει μια σειρά από μεγάλες μπαταρίες στις τοποθεσίες των κύριων κέντρων παραγωγής ορυκτών καυσίμων (συμπεριλαμβανομένων των Stanwell, Tarong και Kogan Creek), και άλλες που κατασκευάζονται από ιδιωτικά συμφέροντα όπως η Neoen και η Genex.

Στη Δυτική Αυστραλία, η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Synergy κατασκευάζει τη μεγαλύτερη μπαταρία της χώρας, μια εγκατάσταση 500 MW, 4 ωρών (2000 MWh) στο Collier και μια μπαταρία 200 MW, 4 ωρών στο Kwinana, προσθέτοντας στη νέα μπαταρία που τέθηκε σε λειτουργία 100 MW, 2 ώρες στον ίδιο χώρο.

Η Neoen κατασκευάζει επίσης τη δική της μπαταρία 219 MW τεσσάρων ωρών στο Collier και η Alinta κατασκευάζει μια μπαταρία 100 MW, δύο ώρες στο Wagerup, αμφότερες με την υποστήριξη συμβολαίων με την AEMO για να μετατοπιστεί η ηλιακή ισχύς από τη μέση της ημέρας σε οι βραδινές κορυφές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης