Data Centers: Οι επενδύσεις 1,2 δισ. στην Ελλάδα ως το 2028 θα χρειασθούν Ανανεώσιμες Πηγές

Data Centers: Οι επενδύσεις 1,2 δισ. στην Ελλάδα ως το 2028 θα χρειασθούν Ανανεώσιμες Πηγές

Έως το 2028 θα φθάσουν συνολικά τα 24 data centers, συνολικής ισχύος 139 MW έναντι των 34 MW σήμερα

 

Με επενδύσεις που θα φτάσουν τα 1,2 δισ. δολάρια ως το 2028, η Ελλάδα ανοίγει τους διαδρόμους για το ταξίδι των δεδομένων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η αγορά των data centers στη χώρα μας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 8,8% ετησίως σε ορίζοντα πενταετίας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέες, πιο «πράσινες» περιφερειακές οδούς για τα δεδομένα τους.


Σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη της ResearchAndMarkets για τις προοπτικές της χώρας μας στην αγορά των Κέντρων Δεδομένων, διαθέτουμε 15 εγκαταστάσεις με την πλειοψηφία να αναπτύσσονται εναρμονιζόμενες με τα πρότυπα Tier III. Προβλέπεται πως ως το 2028 θα φτάσουμε συνολικά τα 24 data centers, συνολικής ισχύος 139 MW έναντι των 34 MW σήμερα, διεκδικώντας για την Ελλάδα τον ρόλο του κόμβου αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων μεταξύ Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ευρώπης.


«Κλειδί» η ανανεώσιμη ενέργεια

Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες, σύμφωνα με τη μελέτη, για τη στροφή των επενδυτών σε αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πρώτον, η διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς τα data centers είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, αλλά και οι τιμές στην αγορά ακινήτων που παραμένουν σε λογικά επίπεδα.
Ως προς την ενέργεια, είναι χαρακτηριστικό ότι, το 2020, τα data centers αντιπροσώπευαν το 1-2% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, «καίνε» παγκοσμίως 73 δισ. kWh, ενώ η ανάγκη για νέες υποδομές μεγαλώνουν. Mόνο στην Ευρώπη, σήμερα, σημειώνεται ρεκόρ στη δυναμικότητα των υπό κατασκευή κέντρων δεδομένων που αγγίζει τα 274 MW.

Σε μια περίοδο που η ενέργεια γίνεται όλο και ακριβότερη, η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαίο ζητούμενο όχι μόνο για τον πλανήτη, αλλά και για τους παρόχους υπηρεσιών Κέντρων Δεδομένων. Η τάση μεταξύ των πελατών τους, όπως φαίνεται ήδη από τις ανεπτυγμένες αγορές της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, είναι να απαιτούν δεσμεύσεις αποδοτικότητας και βιωσιμότητας.
Στα πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ανακοινωθεί επενδύσεις σε data centers από διεθνείς κολοσσούς, όπως Microsoft, Google, Amazon Web Services , Digital Realty, συγκαταλέγονται και τα περισσότερα από δέκα υποβρύχια καλώδια που μας συνδέουν με βασικές παγκόσμιες αγορές.

Η βιωσιμότητα οδηγεί διεθνώς τις επιχειρηματικές αποφάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε, τον περασμένο Απρίλιο, η Forrester Consulting για λογαριασμό της Schneider Electric, ποσοστό 75% των παρόχων colocation παραδέχονται πως έχουν χάσει πελάτες ή και επενδύσεις λόγω της έλλειψης προγραμμάτων βιωσιμότητας, ενώ το 83% αξιοποιεί τη βιωσιμότητα για την προσέλκυση νέων πελατών.
Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην τελευταία τριετία, το 91% των παρόχων υπηρεσιών κέντρων δεδομένων έχουν αυξήσει σημαντικά τον προϋπολογισμό τους για δράσεις βιωσιμότητας. Οι ευκαιρίες όμως είναι μπροστά. Η κλιματική βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαίο κριτήριο για τις περισσότερες συνεργασίες, αφού στο 80% των συμφωνιών του κλάδου των data centers μπαίνει ενεργά στο τραπέζι.

Το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, η απώλεια θέσης έναντι των ανταγωνιστών, η απώλεια πελατών, επενδυτών, αλλά και εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων αποτελούν μερικές από τις σημαντικότερες συνέπειες για τα κέντρα δεδομένων που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον δρόμο της βιωσιμότητας.
Κι ενώ οι οικονομίες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης είναι πιο ώριμες ως προς την αγορά των data centers, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία -όπως έχει συμβεί εξάλλου σε όλο το φάσμα των υποδομών διαχρονικά- να στεφθεί εκ των πρωταθλητών στον τομέα της βιωσιμότητας με state-of-the-art εγκαταστάσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης