Μηδενικές τιμές το Σ/Κ - Αύξηση συμμετοχής των υδροηλεκτρικών στο μείγμα, ανοδικά προσωρινά η χονδρική

Μηδενικές τιμές το Σ/Κ - Αύξηση συμμετοχής των υδροηλεκτρικών στο μείγμα, ανοδικά προσωρινά η χονδρική
Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών είναι της τάξης του 10% κάθε ημέρα του τελευταίου δεκαπενθημέρου

Σκηνές από τα προσεχώς σημειώθηκαν και το Σαββατοκύριακο που πέρασε στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αφού η αυξημένη συμμετοχή της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με την περιορισμένη ζήτηση για αρκετές ώρες τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή να είναι μηδενικές.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο στην αγορά ηλεκτρισμού το τελευταίο διάστημα μετά και τις πρόσφατες καταιγίδες είναι η αυξημένη χρήση των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών είναι της τάξης του 10% κάθε ημέρα του τελευταίου δεκαπενθημέρου. Πρόκειται για τα λεγόμενα «υποχρεωτικά νερά» δηλαδή την αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών προκειμένου να αποσυμπιέζονται οι ταμιευτήρες στους οποίους έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες υδάτων λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων.

Άλλωστε καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα και το πλέον πιθανό είναι να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις θα πρέπει τα φράγματα να προστατευτούν με τη διατήρηση συγκεκριμένων αποθεμάτων νερού. Η αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών αυξάνει τα έσοδα της ΔΕΗ, αλλά στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι είναι επιβεβλημένη για τεχνικούς λόγους.

Αυξημένη η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών

Έτσι για σήμερα Δευτέρα 9/10 η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στο μίγμα παραγωγής είναι στο 9,58% ενώ χθες Κυριακή ήταν στο 11,29% και το Σάββατο 7/10 στο 10,71%. Σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ τόσο σήμερα όσο και χθες Κυριακή ήταν γύρω στο 35%, ενώ το Σάββατο έφθασε σχεδόν στο 50% του μίγματος με τις μηδενικές τιμές να καταγράφονται από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Μάλιστα το Σάββατο η χρήση των μονάδων παραγωγής από φυσικό αέριο ήταν μόλις στο 12,03%. Σήμερα η χρήση του φυσικού αερίου είναι στο 34,4%, ενώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα είναι και οι εισαγωγές μόλις στο 9,11%.
Όσο για τις λιγνιτικές μονάδες σήμερα καλύπτουν το 7,35% του μίγματος και σε αυτό το ποσοστό κινούνται όλο το προηγούμενο διάστημα.


Ανεβασμένη η χονδρική - Έρχεται υποχώρηση


Σε επίπεδο τιμών σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας έχει διαμορφωθεί στα 123,27 ευρώ/MWh καταγράφοντας αύξηση 34,58%. Η χαμηλότερη μέση τιμή που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το Σάββατο στα 74,43 ευρώ/MWh.

Σε ότι αφορά τις σημερινές τιμές η ελληνική αγορά κινείται σε ανάλογα επίπεδα με αυτά της υπόλοιπης Ευρώπης αλλά και των γειτονικών διασυνδεδεμένων χωρών δηλαδή της Ιταλίας και της Βουλγαρίας. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι εισαγωγές είναι σχετικά περιορισμένες. Συγκεκριμένα στην γειτονική Βουλγαρία η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 124,84 ευρώ/MWh όπως και στη Ρουμανία. Στην Ιταλία είναι στα 129,65 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 116,01 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 114,39 ευρώ/MWh και στην Ισπανία και την Πορτογαλία στα 120,96 ευρώ/MWh.

Η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης σήμερα είναι η πολωνική με μέση τιμή στα 132,98 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν μια πτωτική πορεία από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά. Την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκαν στο ολλανδικό hub TTF στα 38 ευρώ/MWh. Αυτή η έστω και μικρή μείωση αναμένεται να αποτυπωθεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού τον επόμενο μήνα λόγω του ιδιαίτερου τρόπου τιμολόγησης στην ελληνική αγορά σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης