Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βέλγιο: Πράσινο φως για το πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο

Βέλγιο: Πράσινο φως για το πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο

Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική άδεια

 

Το πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο έχει εξασφαλίσει την περιβαλλοντική του άδεια.

Το Princess Elisabeth Island είναι ένα πρωτοποριακό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη θάλασσα που πρόκειται να συνδέσει υπεράκτια αιολικά πάρκα με την ηπειρωτική χώρα του Βελγίου και επίσης να χρησιμεύσει ως κόμβος για μελλοντικές διασυνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Ο βελγικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Elia είναι ο κύριος του έργου και η απόκτηση της άδειας, για την οποία υπέβαλε αίτηση τον Ιανουάριο του 2023, αποτελεί βασικό ορόσημο. Η κατασκευή θα διαρκέσει περισσότερα από δύο χρόνια, από τον Μάρτιο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2026.

Το νησί Princess Elisabeth είναι μέρος της μεγαλύτερης Ζώνης Princess Elisabeth, ενός μελλοντικού υπεράκτιου αιολικού πάρκου 3,5 γιγαβάτ (GW) στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 45 χλμ. (28 μίλια) από τις βελγικές ακτές.

Το πρώτο νησί τεχνητής ενέργειας στον κόσμο θα λαμβάνει ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και στη συνέχεια θα μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης και θα διανεμηθεί στην ηπειρωτική χώρα του Βελγίου και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ενεργειακό νησί θα συνδυάζει τόσο συνεχές ρεύμα (HVDC) όσο και εναλλασσόμενο ρεύμα (HVAC).

Το Princess Elisabeth Island αναμένεται να συνδεθεί πλήρως με όλα τα αιολικά πάρκα και την ηπειρωτική χώρα μέχρι το 2030.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης