Ενέργεια

Citi: Γιατί θα υποχωρήσει στα 70 δολ. ανά βαρέλι το πετρέλαιο

Citi: Γιατί θα υποχωρήσει στα 70 δολ. ανά βαρέλι το πετρέλαιο

 Η πτώση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές

 

Η μειωμένη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, αντισταθμίζοντας τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών του αργού, σύμφωνα με τη Citigroup. Οι αναλυτές υπογράμμισαν την αυξανόμενη σημασία της Κίνας στις αγορές πετρελαίου, πλέον συγκρίσιμη με τον ΟΠΕΚ+.

Τόνισαν ότι η Κίνα έχει περάσει από τις ακριβές εισαγωγές αργού στις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων και έχει συγκεντρώσει αρκετά αποθέματα πετρελαίου που υπερβαίνουν το παγκόσμιο πρότυπο των 90 ημερών. Αυτή η στροφή καταστέλλει τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου παρά τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+.

Εκτός από τα αποθέματα της Κίνας, οι νέες προμήθειες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Νιγηρία και τη Βενεζουέλα έχουν επίσης επισημανθεί από τους αναλυτές ως παράγοντες που συμβάλλουν στην τρέχουσα δυναμική της αγοράς. Αυτές οι πηγές εφοδιασμού δεν εξετάστηκαν επαρκώς από τον ΟΠΕΚ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με τη Citi.

Βλέπουν πλεόνασμα

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι αναλυτές προβλέπουν πλεόνασμα στην αγορά πετρελαίου το 2023 με τις τιμές του Brent να πέφτουν δυνητικά στα χαμηλά $70 ανά βαρέλι. Αυτό αποδίδεται στην υποχώρηση της Κίνας και στους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ. Υπενθύμισαν ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πρόσφατα κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η φθίνουσα ζήτηση πετρελαίου στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίστηκε επίσης από τους αναλυτές ως παράγοντας που καταστέλλει τις αυξήσεις των τιμών του αργού. Καθώς αυτές οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν τις αντίστοιχες προκλήσεις τους, η μειωμένη ζήτηση πετρελαίου επηρεάζει την παγκόσμια αγορά.

Συνοψίζοντας, ο εξελισσόμενος ρόλος και η συμπεριφορά της Κίνας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου γίνονται ολοένα και πιο σημαντικοί. Η στροφή της χώρας από τις δαπανηρές εισαγωγές αργού προς τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων και τα μεγάλα της αποθέματα πετρελαίου επηρεάζουν τις παγκόσμιες τιμές και τη δυναμική της προσφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης