SolarPower Europe: Όχι στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα

SolarPower Europe: Όχι στην επιβολή δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα

 

Οι εμπορικοί φραγμοί στην ηλιακή ενέργεια θα ήταν μια "στρατηγική lose-lose"

 

Η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές, εν μέσω φόβων ότι η διακοπή του εφοδιασμού προϊόντων από την Κίνα θα έβλαπτε σοβαρά την ικανότητα της Ευρώπης να εγκαταστήσει γρήγορα καθαρή ενέργεια σύμφωνα με το Reuters.

Το κάλεσμα έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν σκληρότερα μέτρα στις εισαγωγές καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν την παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα για τα προϊόντα που χρειάζονται για την πράσινη μετάβαση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αυτόν τον μήνα έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς για την προστασία των παραγωγών της ΕΕ από φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία εξετάζει επιλογές, όπως εμπορική προστασία για να προστατεύσει τους τοπικούς κατασκευαστές ηλιακών από την πτώση των παγκόσμιων τιμών, σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που είδε το Reuters.


Χρειάζονται κίνητρα

«Οι δασμοί δεν είναι μια καλή απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Gunter Erfurt, Διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου του SolarPower Europe, του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν παραγωγούς, μεγάλους αγοραστές και εταιρείες που εμπλέκονται στην εγκατάσταση.
"Αντί να επιβάλλουμε κυρώσεις σε ολόκληρο τον κλάδο μέσω δασμών, πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε ηλιακές εγκαταστάσεις που προέρχονται από ανθεκτική ευρωπαϊκή ηλιακή παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτη, ενώ η ευρωπαϊκή ηλιακή παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί σταθερά", δήλωσε ο Erfurt, Διευθύνων Σύμβουλος του ελβετικού κατασκευαστή ηλιακών κυψελών Meyer Burger.

Σε ανακοίνωσή της, η SolarPower Europe ανέφερε ότι οι εμπορικοί φραγμοί στην ηλιακή ενέργεια θα ήταν μια "στρατηγική lose-lose" και τους προέτρεψε να βοηθήσουν τους τοπικούς κατασκευαστές να αναπτυχθούν - μεταξύ άλλων διευκολύνοντας την υποστήριξη των τοπικών εργοστασίων σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Η ΕΕ προμηθεύεται περισσότερο από το 90% των πλινθωμάτων και των γκοφρετών της για ηλιακούς συλλέκτες από την Κίνα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές παραπονιούνται για μια «πλημμύρα» κινεζικών ηλιακών πλαισίων στην ευρωπαϊκή αγορά που προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος κατασκευής και τους αναγκάζουν να μειώσουν το δικό τους.

Ωστόσο, ο κλάδος φοβάται ότι ο περιορισμός των κινεζικών προμηθειών θα προκαλούσε επανάληψη της περιόδου 2013-2018, όταν οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη μειώθηκαν προσωρινά - συμπίπτοντας με τα όρια της ΕΕ στις αδασμολόγητες εισαγωγές κινεζικών ηλιακών συλλεκτών και κυψελών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης