Ενέργεια

Η Aramco αποκτά μερίδιο στη MidOcean Energy για 500 εκατ. δολ

Η Aramco αποκτά μερίδιο στη MidOcean Energy για 500 εκατ. δολ

 Η στρατηγική συνεργασία επιτρέπει στην Aramco να αξιοποιήσει διεθνείς ευκαιρίες LNG

 

Η Aramco, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ολοκληρωμένης ενέργειας και χημικών στον κόσμο, έχει υπογράψει οριστικές συμφωνίες για την απόκτηση ενός στρατηγικού μειοψηφικού μεριδίου στη MidOcean Energy έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η MidOcean Energy είναι εταιρεία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που ιδρύθηκε και διαχειρίζεται η EIG, κορυφαίος θεσμικός επενδυτής στους παγκόσμιους τομείς ενέργειας και υποδομών.

Η MidOcean Energy βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία απόκτησης συμφερόντων σε τέσσερα αυστραλιανά έργα LNG, με στρατηγική ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας διαφοροποιημένης παγκόσμιας επιχείρησης LNG. Η στρατηγική συνεργασία με τη MidOcean Energy σηματοδοτεί την πρώτη διεθνή επένδυση της Aramco στο LNG.

Η συμφωνία βασίζεται στη σχέση μεταξύ της Aramco και της EIG, η οποία ήταν μέρος μιας κοινοπραξίας που απέκτησε μερίδιο 49% στην Aramco Oil Pipelines Company, θυγατρική της Aramco, το 2021.

Αύξηση συμμετοχής

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε όρους κλεισίματος που περιλαμβάνουν ρυθμιστικές εγκρίσεις. Η Aramco έχει επίσης τη δυνατότητα να αυξήσει τη συμμετοχή και τα συγγενικά της δικαιώματα στη MidOcean Energy στο μέλλον.

Ο Amin H. Nasser, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύουμε τη στρατηγική μας συνεργασία με την EIG μέσω αυτής της εξαγοράς, η οποία σηματοδοτεί την πρώτη διεθνή επένδυση της Aramco στο LNG. Αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη βάσει της ζήτησης για το LNG, καθώς ο κόσμος συνεχίζει το ταξίδι της ενεργειακής μετάβασης, με το φυσικό αέριο να είναι ζωτικής σημασίας καύσιμο και πρώτη ύλη σε διάφορες βιομηχανίες. Πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο θα είναι σημαντικό για την κάλυψη της αυξανόμενης ανάγκης του κόσμου για ασφαλή, προσβάσιμη και πιο βιώσιμη ενέργεια».

Ο Nasir K. Al-Naimi, Πρόεδρος της Aramco Upstream, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική της Aramco να γίνει κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης LNG. Βλέπουμε σημαντικές ευκαιρίες σε αυτή την αγορά, η οποία είναι τοποθετημένη για διαρθρωτική, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Η MidOcean Energy είναι καλά εξοπλισμένη για να κεφαλαιοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση LNG και αυτή η στρατηγική συνεργασία αντανακλά την προθυμία μας να συνεργαστούμε με κορυφαίους διεθνείς παίκτες για να εντοπίσουμε και να ξεκλειδώσουμε νέες ευκαιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο Blair Thomas, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της EIG, δήλωσε: «Η ενεργειακή μετάβαση καθορίζει κάθε επενδυτική απόφαση που λαμβάνουμε και πιστεύουμε ότι το LNG μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο για να καταστεί δυνατή μια ομαλή μετάβαση που εξισορροπεί τους δίδυμους στόχους της κοινωνίας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα με αυτό, πιστεύουμε ότι η βιομηχανία LNG είναι ώριμη για αλλαγή και υπάρχει ρόλος για μια ευκίνητη, καθαρή εταιρεία όπως η MidOcean Energy. Αν και η αρχική μας εστίαση είναι στις ανακοινωθείσες συναλλαγές στην Αυστραλία, πιστεύουμε ότι η σειρά ευκαιριών είναι παγκόσμια. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επεκτείνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με την Aramco για να συμπεριλάβουμε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία».

Ο De la Rey Venter, Διευθύνων Σύμβουλος της MidOcean Energy, δήλωσε: «Είναι τιμή για τη MidOcean Energy να έχει την Aramco ως βασικό μέτοχο και στρατηγικό εταίρο. Συμμεριζόμαστε την πεποίθηση ότι το LNG είναι ένας αναπόσπαστος παράγοντας της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης και πιστεύουμε ότι η παγκόσμια βιομηχανία LNG έχει ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία για πολλές δεκαετίες. Οι συνεργαστικές συνεργασίες αποτελούν τον πυρήνα του τρόπου με τον οποίο η MidOcean Energy θα λειτουργήσει, θα αναπτυχθεί και θα ευδοκιμήσει. Στην Aramco, έχουμε έναν συνεργάτη που έχει μακροπρόθεσμη σκέψη στο DNA του και μια ακλόνητη δέσμευση για διαρκείς συνεργασίες. »

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης