Ενέργεια

EE προς EuroAsia: Ή αλλάζει ο φορέας εκπροσώπησης ή διακόπτουμε την χρηματοδότηση

EE προς EuroAsia: Ή αλλάζει ο φορέας εκπροσώπησης ή διακόπτουμε την χρηματοδότηση
Παπαναστασίου ( Κύπριος ΥΠΕΝ) : θα πρέπει ο διαγωνισμός κατάθεσης προσφορών για τη διενέργεια της μελέτης να επαναληφθεί, έτσι ώστε να γίνει κατακύρωση του έργου, που να είναι νόμιμη

Το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, φαίνεται να εξαντλεί την υπομονή της ΕΕ, η οποία έχει εξασφαλίσει την μεγαλύτερη στα χρονικά επιχορήγηση έργου ύψους 657 εκατ. ευρώ και βρίσκεται και η ίδια εκτεθειμένη με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα. Οι πληροφορίες λένε ότι χθες στην τηλεδιάσκεψη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «EuroAsia Interconnector» Νάσο Κτωρίδη, οι συμμετέχοντες από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας δεν έκρυψαν την απόγνωσή τους. «Η αλλάζει ο φορέας υλοποίησης ή σας διακόπτουμε τη χρηματοδότηση» φέρονται να του είπαν … Το μήνυμα δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρο. Το κατά πόσο το πήρε ωστόσο ο κ. Κτωρίδης θα φανεί τις επόμενες ημέρες ..

Δεν είναι όμως μόνο η στάση του κ. Κτωρίδη που προβληματίζει την ΕΕ. Σύγχυση έχει προκαλέσει και η στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης η οποία από τη μια εξυμνεί το έργο που θα την βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση – η Κύπρος είναι το μόνο μη διασυνδεδεμένο κράτος- μέλος της ΕΕ - και από την άλλη δεν φαίνεται να βιάζεται, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τον τρόπο που χειρίζεται το χρηματοδοτικό ζήτημα που έχει προκύψει.

Εχει συνδέσει την στήριξη του έργου μέσω της μετοχικής συμμετοχής της στο φορέα υλοποίησης ή της παροχής εγγυήσεων για την χρηματοδότησή του, με την μελέτη βιωσιμότητας η οποία αφενός καθυστερεί με υπαιτιότητα του κυπριακού δημοσίου αφετέρου να εξετάσει και εναλλακτικές λύσεις, όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο ερώτημα που τίθεται και δυσκολεύεται να καταλάβει και η ΕΕ είναι, γιατί απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας σε ένα έργο που έχει κριθεί οικονομικά βιώσιμο από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και διασφάλισε χρηματοδότηση. Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί η Κύπρος βάζει από μόνη της στο τραπέζι εναλλακτικό σχέδιο αποθήκευσης, που σημαίνει ότι επιλέγει να παραμείνει απομονωμένη από τα δίκτυα της Ευρώπης και να εναποθέσει την ασφάλεια εφοδιασμού της στα επισφαλή για πολλές δεκαετίες ακόμη συστήματα αποθήκευσης.


Οι δηλώσεις του Κύπριου υπουργού

Τα ερωτήματα πληθαίνουν μετά τα όσα δήλωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυπριακού Τύπου, ο υπουργός Ενέργειας κ. Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, περί επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης βιωσιμότητας. «θα πρέπει ο διαγωνισμός κατάθεσης προσφορών για τη διενέργεια της μελέτης να επαναληφθεί, έτσι ώστε να γίνει κατακύρωση του έργου, που να είναι νόμιμη, και στα πλαίσια που επιτρέπουν οι διαδικασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας» φέρεται να είπε ο κ. Παπαναστασίου, ερωτηθείς σχετικά, ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Κατά ερμηνείς, αυτό γίνεται για να διασφαλίσει η κυπριακή κυβέρνηση την πολιτική, κάλυψη ώστε να προχωρήσει τελικά απρόσκοπτα η επένδυση.

Με αυτά τα δεδομένα ο κύριος υποστηρικτής του έργου εμφανίζεται να είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλίες απεμπλοκή τους καθώς του ανοίγεται ένας δρόμος να μετεξελιχθεί ο ίδιος σε φορέας υλοποίησης αναβαθμίζοντας το ρόλο του. Πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες από τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και τις επαφές που θα υπάρξουν μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πάντως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε επαφές με την κυπριακή με στόχο να βρεθεί η καλύτερη λύση, καθώς το έργο είναι ύψιστης σημασίας και διαθέτει διασφαλισμένα κριτήρια βιωσιμότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης