Ενέργεια

Δίκαιη Mετάβαση: Αυτοπαραγωγή και αντλίες θερμότητας με 112 εκατ για τις ενεργειακές κοινότητες

Δίκαιη Mετάβαση: Αυτοπαραγωγή και αντλίες θερμότητας με 112 εκατ για τις ενεργειακές κοινότητες

 Eξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακές κοινότητες και αντλίες θερμότητας στην πρώτη γραμμή

 

Η στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων αυτοπαραγωγής ενέργειας και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση και ψύξη στη Δυτική Μακεδονία είναι μεταξύ των πέντε νέων προσκλήσεων που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών της χώρας που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.


Ο συνολικός προϋπολογισμός των πέντε νέων προσκλήσεων ανέρχεται σε 112 εκατ. ευρώ, ενώ έως τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η εξειδίκευση δέκα νέων δράσεων στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Αυτά ανακοίνωσε μεταξύ άλλων χθες σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης σημειώνοντας ότι μέσω του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης «η ενεργειακή μετάβαση της χώρας μετατρέπεται για τις επηρεαζόμενες περιοχές σε ουσιαστική αναπτυξιακή ευκαιρία». Αναφέρθηκε επίσης στην προδημοσίευση δύο δράσεων ενίσχυσης νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τύπου de minimis) στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλόπολης για επενδυτικά σχέδια έως 100.000 ευρώ με ποσοστό ενίσχυσης 70%.
«Στόχος μας, είπε, είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές μετάβασης δημιουργώντας, παράλληλα, νέες θέσεις εργασίας σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η οποία διαθέτοντας και το Πανεπιστήμιο αποκτά ελκυστικότητα η δημιουργία νέων επενδύσεων. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες να μείνουν οι νέες και οι νέοι στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

Οι προκηρύξεις

Οι πέντε νέες δράσεις που θα προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι οι εξής:

• Ίδρυση επιχειρήσεων και ενίσχυση νέων ΜμΕ στις περιοχές των Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης. Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 20 εκατ.ευρώ

•Ενίσχυση υφιστάμενων ΜμΕ στις περιοχές των Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.

•Εξοικονόμηση ενέργειας των δημοσίων υποδομών με προϋπολογισμό 8,3 εκατ. ευρώ.

• Στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων αυτοπαραγωγής με προϋπολογισμό 41,8 εκατ. ευρώ.

• Εγκατάσταση αντλιών θερμότητας για θέρμανση-ψύξη στη Δυτική Μακεδονία με προϋπολογισμό 12,1 εκατ. ευρώ.

Προϋποθέσεις και προτεραιότητες

Ο Πελοπίδας Καλλίρης, Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης σημείωσε ότι υλοποιείται σταθερά, σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και ότι έως σήμερα, περίπου 11 μήνες μετά την ενεργοποίηση των πόρων του, έχουν εξειδικευθεί 19 Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 580 εκ. ευρώ, έχουν εκδοθεί 13 Προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 187,5 εκ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 25 Πράξεις/Έργα συνολικού προϋπολογισμού 176 εκ. ευρώ. Επιπρόσθετα, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση πέντε νέων Προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ και έως τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η εξειδίκευση 10 νέων Δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ανέρχεται σε 1,629 δις ευρώ εκ των οποίων τα 831 εκατ ευρώ κατευθύνονται στην ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας, 251 εκατ. ευρώ στην ενεργειακή μετάβαση και την κλιματική ουδετερότητα, 62 εκατ. ευρώ στην αναπροσαρμογή των χρήσεων γης και την κυκλική οικονομία, 332 εκατ ευρώ στην εργασιακή μετάβαση και 89 εκατ ευρώ σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις μικρής κλίμακας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης