Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Ουράνιο: Η ανερχόμενη επενδυτική δύναμη που κρύβει παγίδες

Ουράνιο: Η ανερχόμενη επενδυτική δύναμη που κρύβει παγίδες

Ανοδική πορεία με υψηλό κόστος  

Το ουράνιο και ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας γενικότερα απολαμβάνουν μια αναγέννηση, γεγονός που έκανε δεκάδες κυβερνήσεις και φορείς που προηγουμένως στέκονταν... απέναντί τους, εσχάτως να την ενστερνίζονται ανοιχτά και να τη θεωρούν ως απαραίτητο παράγοντα στην παγκόσμια ηλεκτροκίνηση και απανθρακοποίηση, όπως υποστηρίζεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα oilprice.com.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές ουρανίου τον τελευταίο καιρό έχουν σημειώσει άνοδο. Από την άλλη το υψηλό κόστος και ο κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος, μπορεί να αποτελέσουν τροχοπέδη για πιθανές επενδύσεις.

 
Οι «Πρασίνοι» της Φινλανδίας υπέρ της πυρηνικής ενέργειας

Το Κόμμα των Πρασίνων της Φινλανδίας (το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας της παράγεται από πυρηνικά) ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία το 2022 την κατηγοριοποίηση της πυρηνικής ενέργειας ως μια μορφή βιώσιμης ενέργειας μετά από δεκαετίες ισχυρής αντιπολίτευσης. 

«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή στην ιστορία του πράσινου κινήματος, καθώς είμαστε το πρώτο πράσινο κόμμα στον κόσμο που εγκατέλειψε επίσημα τον αντιπυρηνισμό», είπε η Tea Törmänen, μέλος με δικαίωμα ψήφου και πρόεδρος του κεφαλαίου Savonia/Karelia του Viite, της εσωτερικής ομάδας υπέρ της επιστήμης του κόμματος, λίγο μετά την ψηφοφορία.

Άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Σουηδία υποστηρίζουν πια την πυρηνική ενέργεια.


Αιτία της ανοδικής πορείας του ουρανίου

Ο μεγαλύτερος ανοδικός καταλύτης μέχρι τώρα για το ουράνιο ήταν τα ελλείμματα προσφοράς σε μια εποχή που η ζήτηση αυξάνεται.
Η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου μειώθηκε κατά 25% από το 2016 έως το 2020 εν μέσω χαμηλών τιμών πριν ανακάμψει ελαφρά στους 49.355 μετρικούς τόνους πέρυσι.

Οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες κυρίως λόγω των ετών υποεπενδύσεων σε νέα παραγωγή, του μονοπωλίου κρατικών φορέων, των κινδύνων μεταφοράς και των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Εν τω μεταξύ, στην τελευταία διετή έκθεσή της, η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση έχει προβλέψει ότι η ζήτηση για ουράνιο που χρησιμοποιείται σε πυρηνικούς αντιδραστήρες θα αυξηθεί κατά 28% έως το 2030 και σχεδόν διπλασιαστεί μέχρι το 2040, καθώς οι κυβερνήσεις θα αυξήσουν την ικανότητα πυρηνικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να επιτύχουν τους στόχους μηδενικών εκπομπών άνθρακα.


Κίνδυνος κόστους και πυρηνικού ατυχήματος

Όπως κάθε επένδυση, έτσι και αυτή του ουρανίου θα πρέπει να αντιμετωπίσει ορισμένους βασικούς κινδύνους.

Πρώτον, κατά τη διάρκεια των δεκαετιών ο πυρηνικός τομέας έχει τεράστιες υπερβάσεις κόστους από έργα ουρανίου.

Όχι μόνο το κόστος κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία χρόνια, αλλά και οι υπό κατασκευή μονάδες υπερβαίνουν κατά πολύ τις εκτιμήσεις κόστους.

Ένα μεγάλο εργοστάσιο 3.200 μεγαβάτ (MW) που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη νοτιοδυτική Αγγλία από τη γαλλική EDF, τον μεγαλύτερο πυρηνικό φορέα στον κόσμο, εκτιμάται τώρα ότι θα κοστίσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια (30% υψηλότερο από την αρχική εκτίμηση).

Δεύτερον, ένα άλλο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα όπως το Three Mile Island ή η Fukushima, θα μπορούσε να επηρεάσει γρήγορα το δημόσιο αίσθημα και ακόμη και να αναγκάσει μια αλλαγή πολιτικής.

Μια σημαντική ανακάλυψη θορίου μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή για τον τομέα του ουρανίου, καθώς οι αντιδραστήρες θορίου δεν ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο καταστροφικής κατάρρευσης που είναι εγγενής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες που τροφοδοτούνται από ουράνιο

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης