Ενέργεια

Reuters: Άνοδος των τιμών πετρελαίου - Ανησυχία για τη ζήτηση

Reuters: Άνοδος των τιμών πετρελαίου - Ανησυχία για τη ζήτηση

Ο ρόλος της απαγόρευσης στις εξαγωγές καυσίμων από την Ρωσία

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα 25/9/2023, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε αυστηρότερες προοπτικές προσφοράς μετά την έκδοση προσωρινής απαγόρευσης της Μόσχας στις εξαγωγές καυσίμων, σύμφωνα με το Reuters.

Οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 71 σεντς, ή 0,76%, στα 93,98 δολάρια το βαρέλι έως τις 08:09 GMT, αφού διακανονίστηκαν 3 σεντς χαμηλότερα την Παρασκευή 22/9/2023.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate επέκτειναν τα κέρδη για δεύτερη συνεδρίαση, διαπραγματεύοντας τα 90,63 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 60 σεντς ή 0,67%.

Αμφότερα τα συμβόλαια μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια επιθετική στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που ταρακούνησε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και προκάλεσε ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου.

Αυτό ανέτρεψε ένα ράλι 3 εβδομάδων άνω του 10% αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία περιόρισαν την προσφορά επεκτείνοντας τις περικοπές παραγωγής μέχρι το τέλος του έτους.


Ρωσία

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα απαγόρευσε προσωρινά τις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ στις περισσότερες χώρες προκειμένου να σταθεροποιήσει την εγχώρια αγορά, ενισχύοντας τις ανησυχίες για χαμηλή προσφορά προϊόντων ειδικά για πετρέλαιο θέρμανσης καθώς το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει τον χειμώνα.


ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου που λειτουργούσαν μειώθηκε κατά 8 (είναι πλέον 507) την περασμένη εβδομάδα (στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022), παρά τις υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση της Baker Hughes την Παρασκευή.


Κίνα

Οι προσδοκίες για καλύτερα οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα από την Κίνα (ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο), ενίσχυσαν επίσης το κλίμα.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισήμαναν ότι οι τιμές του πετρελαίου αντιμετωπίζουν τεχνική αντίσταση στα υψηλά του Νοεμβρίου του 2022 που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Σε θετικό πρόσημο, η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκε κατά 0,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 16,3 εκατομμύρια bpd την περασμένη εβδομάδα, εν μέρει λόγω της σταδιακής ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων αεροσκαφών για διεθνείς πτήσεις, πρόσθεσαν.

Ο μεταποιητικός τομέας της Κίνας αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη αγορών μεταποίησης να προβλέπεται να ανέβει πάνω από το 50 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, δήλωσαν αναλυτές της Goldman Sachs.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης