Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Φilenews για τις προθέσεις των Κυπρίων σε σχέση με τον EuroAsia Interconnector

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Φilenews για τις προθέσεις των Κυπρίων σε σχέση με τον EuroAsia Interconnector
EuroAsia Interconnector: Πιέζει η Ελλάδα αλλά η Κύπρος δεν βιάζεται
Σχετικά Άρθρα
Η δημοσιοποίηση του επίσημου ενδιαφέροντος του Έλληνα Διαχειριστή Μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΑΔΜΗΕ, με μέτοχο κατά 51% το ελληνικό κράτος) να αναλάβει, αντί της EuroAsia Interconnector, τη διαχείριση του μεγαλεπήβολου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης και οι (ανεπιβεβαίωτες από τη EuroAsia) πληροφορίες ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος συμφωνίας με τη διοίκηση της κυπριακής εταιρείας φέρνουν ξανά στο φως την επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης να δει την Κυβέρνηση της Κύπρου να στηρίζει οικονομικά και πολιτικά το έργο.

Οι πληροφορίες του «Φιλελευθέρου» αναφέρουν ότι η διακριτική πίεση της ελληνικής Κυβέρνησης προς την κυπριακή Κυβέρνηση για την στήριξη της ηλεκτρικής διασύνδεσης, κατά προτίμηση μέσω της παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων για τη λήψη δανείου 580 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες.

Συνάγεται από διάφορες πηγές ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί πως με την προωθούμενη λειτουργική περιθωριοποίηση της σημερινής ηγεσίας της EuroAsia Interconnector σε σχέση με την προώθηση της διασύνδεσης και την άμεση πλέον εμπλοκή του ΑΔΜΗΕ, διευκολύνεται η κυπριακή Κυβέρνηση να εμπλακεί ουσιαστικά στο δαπανηρό έργο.

Άλλωστε, το τελευταίο διάστημα οι πλείστοι από τους εμπλεκόμενους άφηναν να διαρρεύσει ότι υπό μια νέα διοίκηση ή μετοχική σύνθεση στη EuroAsia ή με την ανάληψη της διαχείρισης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ θα εκλείψουν οι λόγοι των επιφυλάξεων που διατηρεί η κυπριακή Κυβέρνηση.

Πρώτα η μελέτη

Ωστόσο, η διαφαινόμενη οικονομική και οργανωτική-τεχνοκρατική δυσκολία της EuroAsia Interconnector δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την επιφυλακτικότητα της Κυβέρνησης της Κύπρου έναντι του έργου.

Η ανησυχία της δεν πηγάζει μόνο από την καταλληλότητα ή όχι του κυπριακού ιδιωτικού φορέα υλοποίησης να φέρει σε πέρας ένα τόσο περίπλοκο και τεχνικά δύσκολο έργο, αλλά έγκειται και στον προβληματισμό που διακατέχει πολιτικά και τεχνοκρατικά στελέχη της Κυβέρνησης και εμπειρογνώμονες του ιδιωτικού τομέα ως προς την οικονομική βιωσιμότητα της διασύνδεσης, την πραγματική της χρησιμότητα για την κυπριακή οικονομία, δεδομένου του τεράστιου κόστους των 2 δισ., αλλά και την πιθανή αξιοποίηση εναλλακτικών λύσεων, όπως η αποθήκευση ενέργειας, για την ενεργειακή ασφάλεια του τόπου.

Συνεπώς, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις ως προς τη συμμετοχή της ή όχι στο έργο -και με ποιον τρόπο- αν δεν λάβει στα χέρια της και δεν αξιολογήσει τη μελέτη βιωσιμότητας που ανέθεσε σε διεθνή οίκο.

Τα προκαταρκτικά πορίσματα της μελέτης αναμένονται, βάσει της συμφωνίας που έγινε, μέσα ή τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο το συμβόλαιο προβλέπει συνέχιση της μελέτης στη βάση προκαθορισμένων πεδίων διερεύνησης.

Τι θα γίνει με τη Nexans;

Υπό αυτά τα δεδομένα, μοιάζει απίθανο να είναι σε θέση η κυπριακή Κυβέρνηση να πάρει κάποια δεσμευτική απόφαση πριν τον Δεκέμβριο, αν όχι και αργότερα.

Από την άλλη, η συμφωνία της EuroAsia με τη νορβηγική Nexans για τα καλώδια «τρέχει» και προβλέπει συγκεκριμένες οικονομικές υποχρεώσεις – ορόσημα για την κυπριακή εταιρεία.

Αν οι υποχρεώσεις αυτές δεν ικανοποιούνται εμπρόθεσμα, όπως λέγεται εντόνως ότι συνέβη με συγκεκριμένη δέσμευση της εταιρείας αρχές Σεπτεμβρίου, παρά τη διάψευση από μέρους του CEO Νάσου Κτωρίδη, είναι πιθανό η Nexans να αποδεμευτεί από τη συμφωνία, με δυσμενείς συνέπειες για το έργο και τη χορηγία των 657 εκατ. από την ΕΕ.

Η τελευταία φέρεται ικανοποιημένη από την προσφορά του ΑΔΜΗΕ για ανάληψη του έργου από τη EuroAsia.

Υπεισέρχεται εν ολίγοις και θέμα έγκαιρης λήψης αποφάσεων από τους «παίκτες» ή δυνητικούς «παίκτες» στην προώθηση του έργου, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η οποία, ωστόσο, εμφανίζεται να μην βλέπει με καλό μάτι την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων στη EuroAsia για λήψη δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όποιος και αν έχει το πάνω χέρι στο έργο. Εξακολουθεί να είναι πιο ελκυστική για το κράτος η συμμετοχή του στην επένδυση, με ρόλο και λόγο, νοουμένου ότι το έργο θα προκριθεί από τη μελέτη που είναι σε εξέλιξη.

Πηγή:Φilenews

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης