Ενέργεια

Τηλεδιάσκεψη Κομισιόν - Κυπρίων για τον EuroAsia την περασμένη Τετάρτη 20/9 - Τι ειπώθηκε

Τηλεδιάσκεψη Κομισιόν - Κυπρίων για τον EuroAsia την περασμένη Τετάρτη 20/9 - Τι ειπώθηκε
Αναζητείται το πλάνο εξασφάλισης της χρηματοδότησης
Σχετικά Άρθρα
Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκεται ο Euroasia καθώς η κυπριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη 20/9 11 το πρωί για το ζήτημα της χρηματοδότησης του έργου. Η κυπριακή πλευρά δήλωσε, ότι θα προχωρήσει σε μελέτη βιωσιμότητας πριν καταλήξει στην στήριξη του έργου, η οποία προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμη στο τέλος του Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της η EIB, Ευρωπαίκή Τράπεζα Επεδνύσεων μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον EuroAsia ενημέρωσε ότι η έκθεση Αξιολόγησης του έργου είναι μεν θετική, αλλά συγκρινόμενη με άλλες εναλλακτικές, δεν προκρίνεται προς το παρόν. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι υπάρχει δρόμος μέχρι να ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις και ότι υφίστανται  προαπαιτούμενα, τα οποία δεν πληρούνται.

Όπως εξάλλου διαφαίνεται υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες μπορεί να κρίνονται συμφερότερες και προφανώς στοχεύουν να πιέσουν τον EuroAsia σε μια αξιόπιστη πρόταση, που κρίνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει.

Έτοιμος ο ΑΔΜΗΕ

Από την πλευρά του ο διαχειριστής της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, ο ΑΔΜΗΕ δηλώνει έτοιμος να συμβάλει στους πόρους εξομάλυνσης του έργου, όπως έχει επανειλημμένως γραφτεί, εκτιμώντας ότι το έργο τελικά θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση από την EIB. Ο ΑΔΜΗΕ θα συμμετάσχει στο αρχικό κεφάλαιο σε συνεργασία με ισραηλινό fund, αναλαμβάνοντας από κοινού το 33% του μετοχικού κεφαλαίου . Από εκεί και πέρα το σχήμα είναι ανοιχτό και σε άλλους επενδυτικούς φορείς και τραπεζικές χρηματοδοτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το έργο βρίσκεται σε ένα στάδιο πρώιμο ακόμη, όσον αφορά τον ακριβή προγραμματισμό για την εκτέλεσή του και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αναφέρουν πληροφορίες εκτιμά ότι τα περιθώρια ανοχής ως προς τις καθυστερήσεις εξαντλούνται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης