Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

BIOXΑΛΚΟ: Διέρχεται την ευρωπαϊκή ύφεση - Τα mega trends παραμένουν ισχυροί καταλύτες

BIOXΑΛΚΟ: Διέρχεται την ευρωπαϊκή ύφεση - Τα mega trends παραμένουν ισχυροί καταλύτες
Ο όμιλος παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ευρωπαϊκή ύφεση και κερδίζει μερίδια
Σχετικά Άρθρα
Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής τηρεί η δίοικηση της VIOHALCO όπως ανέφερε στο σημερινό (22/9) conference call προς τους αναλυτές ο CFO του ομίλου Ευστρ. Θωμαδάκης αναλύοντας τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2023. Παρά ταύτα ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος για την πιο μακροπρόθεσμη πορεία του ομίλου καθώς τα mega trends που αφορούν την πράσινη μετάβαση και την ζήτηση για προϊόντα ΑΠΕ και ηλεκτροκίνησης παραμένουν ισχυρά.

Παρά τα υφεσιακά στοιχεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στον κλάδο του αλουμινίου και του σιδήρου κερδίθηκαν μερίδια αγοράς, ενώ η αύξηση της λειτουργικής ανταγωνιστικότητας της μονάδας χαλκού στην Βουλγαρία, Sofia Med οδήγησε σε αύξηση κερδοφορίας στον κλάδο του χαλκού.

Ο κ. Θωμαδάκης σημείωσε ότι η εταιρία έχει λάβει μέτρα για την αντιστάθμιση της αύξησης τωνν επιτοκίων δανεισμού, που εύλογα επηρέασαν τα τελικά αποτελέσματα.
Παράλληλα προσέθεσε ότι η NOVAL που αύξησε την καθαρή της θέση κατά 6% στα 516 εκατ ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2023 προετοιμάζεται για την εισοδό της στο χρηματιστήριο.

Από αυτό και μόνο συνάγεται ότι η VIOHALCO σε κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ παραμένει ιδιαίτερα υποτιμημένη, αφού εκτός των άλλων η Cenergy στην οποία διαθέτει το 80% έχει κεφαλαιοποίηση 1,27 δισ.

Αναλυτικά:

Αλουμίνιο

71_1.jpg


Η πτώση της ζήτησης διαπιστώθηκε κατά το α΄εξάμηνο σε όλους τους κλάδους και η εικόνα παραμένει μέχρι το τέλος του έτους. Η μακροπρόθεσμη οπτική παραμένει θετική και αυξάνονται οι πωλήσεις της Etem Gestamp στον κλάδο της αυτοκίνησης, όπου ενισχύεται το μερίδιο σε διεθνές επίπεδο.


Χαλκός

6_3.jpg

H αύξηση του συγκρινόμενου EBITDA επιτεύχθηκε χάρις την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Sofia Med που κατέγραψε ρεκόρ αύξησης πωλήσεων και κερδοφορίας κατά 6,4% και 5,3% αντίστοιχα, καθώς ελέγχει κλάδους - κλειδιά της αγοράς. Οι εκτιμήσεις παρά την υφεσιακή εικόνα είναι, ότι η μείωση κόστους και η βελτιστοποίηση της παραγωγής συνεχίζουν να δίνουν καρπούς.


Χάλυβας

Σε διεθνές επίπεδο το υφεσιακό κλίμα είχε αρνητικές επιπτώσεις, ενώ η ελληνική αγορά κινήθηκε ανοδικά, τόσο στα οικιστικά όσο και στα κατασκευαστικά projects.
Ανοδικά κινήθηκαν οι πλάκες θερμής έλασης στις Βαλτικές Χώρες και στην Φινλανδία, όπου τα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα προϊόντα έχουν πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Αβεβαιότητα χαρακτηρίζει τις εκτιμήσεις για το β΄ εξάμηνο στον κλάδο.



89_8.jpg


Δείτε εδώ τις εκτιμήσεις για τον κλάδο Καλωδίων και Σωληνουργείων:

https://www.worldenergynews.gr/biomhchania/articles/548159/cenergy-sta-2-5-dis-to-anektelesto-ektimisi-ebidta-180-200-ekat-to-20123


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης