Viohalco: Στα 269 εκατ. ευρώ το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA το πρώτο εξάμηνο

Viohalco: Στα 269 εκατ. ευρώ το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA το πρώτο εξάμηνο
Οι οικονομικές επιδόσεις παραμένουν ισχυρές παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς
Στα 3,4 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco μειωμένος κατά 6,5% (πρώτο εξάμηνο 2022: 3,6 δισ. ευρώ) το πρώτο εξάμηνο υρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα, καθώς και των χαμηλότερων τιμών μετάλλων, εξισορροπήθηκε όμως από τις ισχυρές επιδόσεις των κλάδων καλωδίων και σωλήνων χάλυβα σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία.


Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA ανήλθε σε 269 εκατ. ευρώ έναντι 355 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2022. Η κάμψη του κύκλου εργασιών και οι πληθωριστικές πιέσεις υπήρξαν οι κύριες αιτίες της μείωσης αυτής. Το ενοποιημένο EBITDA μειώθηκε στα 225 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: 412 εκατ. ευρώ).
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ έναντι 293 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχοντας περαιτέρω επηρεαστεί από τα αυξημένα επιτόκια.

Κύρια επιχειρησιακά στοιχεία

  • Οι παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης παραμένουν ισχυρές. Η ενεργειακή μετάβαση, καθώς και η στροφή προς μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα ευνοούν τη ζήτηση για προϊόντα με άμεση εφαρμογή στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.
  • Ανάθεση σημαντικών συμβάσεων και επιτυχής υλοποίηση υφιστάμενων έργων, με σημαντικό χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών για τους κλάδους καλωδίων και σωλήνων χάλυβα.
  • Ανθεκτικότητα έναντι της μειωμένης της ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, με παράλληλη αύξηση των μεριδίων αγοράς τους, σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον με πολλές προκλήσεις.
  • Βελτιωμένη αναπροσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία στον κλάδο χαλκού, κυρίως χάρη στις βελτιώσεις της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικής θέσης της Sofia Med.
  • Ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ακινήτων μέσω της ενεργής διαχείρισης ενεργητικού και της ανάπλασης υφιστάμενων ακινήτων, με συνεχή προσήλωση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Οι επενδύσεις για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διαδικασιών, την αύξηση της δυναμικότητας, την υψηλή ποιότητα προϊόντων, την παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, καθώς και οι νέες τεχνολογίες ενίσχυσαν την ανταγωνιστική θέση των εταιριών και συνέβαλαν στην επέκταση τους σε νέες αγορές.

 

Επισκόπηση

Οι οικονομικές επιδόσεις της Viohalco παρέμειναν ισχυρές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, χάρη στην ισχυρή παραγωγική βάση, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και το εκτεταμένο ανεκτέλεστο υφιστάμενων έργων και νέων αναθέσεων. Τα παραπάνω στήριξαν τις επιδόσεις της Viohalco παρά την κάμψη της ζήτησης για προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα, τις αυξημένες τιμές ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023 οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ζήτηση στους κλάδους καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, χάρη στην πρόοδο των υφιστάμενων ενεργειακών έργων και στην εξασφάλιση νέων. Οι κλάδοι αλουμινίου και χάλυβα επέδειξαν συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα έναντι της φθίνουσας ζήτησης και των δυσμενών μακροοικονομικών συνθηκών, αυξάνοντας παράλληλα το μερίδιο αγοράς τους. Ο κλάδος χαλκού επέδειξε αυξημένη λειτουργική κερδοφορία, κυρίως χάρη στις βελτιώσεις της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικής θέσης της θυγατρικής Sofia Med. Τέλος, ο τομέας ακινήτων κατέγραψε επίσης θετικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα η Noval Property προχωρεί βάσει χρονοδιαγράμματος αναφορικά με την εισαγωγή των μετοχών της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω δημόσιας προσφοράς.

Παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, οι εταιρίες της Viohalco συνέχισαν να επενδύουν στις δραστηριότητές τους με στόχο τη συνεχή βελτίωση των επιδόσεών τους, ενώ παρέμειναν επικεντρωμένες στην υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων τους, καθώς και στην υλοποίηση των ευρύτερων κοινωνικών και περιβαλλοντικών στόχων τους.

 Η οικονομική πληροφόρηση της Viohalco χωρίζεται σε δύο τομείς, με βάση τα διακριτά επιχειρηματικά χαρακτηριστικά τους και τους δείκτες επιδόσεων:

 

 Τον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος περιέχει τους κλάδους αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα, χάλυβα, R&D&I και τεχνολογίας, καθώς και τον τομέα ακινήτων, ο οποίος περιλαμβάνει τις επενδύσεις της Viohalco σε ακίνητα, καθώς και σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ακίνητης περιουσίας.

Βιομηχανικός τομέας

Βασικά σημεία

€ 3,3 δισ.

€ 260 εκατ.

€ 55 εκατ.

€ 42 εκατ.

€ 122 εκατ.

4,6x

Κύκλος εργασιών

(H1 2022: € 3,6 δισ.)

a-EBITDA

(H1 2022: € 350 εκατ.)

Κέρδη προ φόρων

(H1 2022:

€ 294 εκατ.)

Καθαρό

κέρδος

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

H1 2023

Καθαρός δανεισμός/EBITDA

Πωλήσεις ανά τομέα                                                                

 


Βιομηχανικός τομέας – Κύρια οικονομικά στοιχεία

 

 

Ποσά (χιλ. ευρώ)

H1 2023

H1 2022

Πωλήσεις

3.346.830

3.583.241

Μικτό κέρδος

286.181

459.654

EBITDA

213.226

407.035

a-EBITDA

259.949

350.326

EBIT

140.793

341.110

a-EBIT

187.516

284.401

Καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα

-86.087

-48.150

Κέρδη προ φόρων

55.382

294.316

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

122.220

138.301

Ποσά (χιλ. ευρώ)

30/06/2023

31/12/2022

Ενσώματα πάγια

2.141.731

2.230.385

Καθαρός δανεισμός

1.901.259

1.922.988

Ο κύκλος εργασιών του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 3.347 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 55 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 81% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (a-EBITDA) του βιομηχανικού τομέα ανήλθε σε 260 εκατ. ευρώ.

Ο βιομηχανικός τομέας της Viohalco αποτελείται από τους εξής κλάδους: αλουμινίου, χαλκού, καλωδίων, σωλήνων χάλυβα και χάλυβα.

  • Σε μια αγορά πληθωριστικών πιέσεων και εύθραυστης ζήτησης, ο κλάδος αλουμινίου επέδειξε την ανθεκτικότητά του και την ισχυρή θέση του, καθώς προσαρμόστηκε αποτελεσματικά στις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς, παράλληλα με την σωστά ισορροπημένη εμπορική παρουσία του σε παγκόσμιες αγορές υψηλών προδιαγραφών.
  • Ο κλάδος χαλκού κατέγραψε ισχυρή αναπροσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία, κυρίως χάρη στις επιδόσεις της Sofia Med, θυγατρικής της ElvalHalcor. Το γενικό μακροοικονομικό περιβάλλον είχε αντίκτυπο στη ζήτηση στους περισσότερους τομείς της αγοράς, επηρεάζοντας κυρίως τα προϊόντα διέλασης κραμάτων χαλκού και τους σωλήνες χαλκού. Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση, η Sofia Med συνέχισε να κερδίζει μερίδιο αγοράς και να αυξάνει την παραγωγή και τις πωλήσεις, στηρίζοντας σημαντικά την κερδοφορία του κλάδου.
  • Στον κλάδο καλωδίων, η αποτελεσματική εκτέλεση έργων υποβρύχιων καλωδίων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις γραμμές παραγωγής, ευνόησε την ανάπτυξη και βελτίωσε τις λειτουργικές επιδόσεις. Τα καλώδια ισχύος χαμηλής και μέσης τάσης κατέγραψαν ιδιαίτερα ισχυρή ζήτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, συμβάλλοντας σε αυξημένα περιθώρια κέρδους. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το ενισχυμένο μείγμα προϊόντων, καθώς και την έγκαιρη και αποτελεσματική εκτέλεση έργων, είχε ως αποτέλεσμα σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας. Η ανάθεση συμβάσεων για αρκετά νέα έργα αύξησε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου στο ποσό ρεκόρ του 1,85 δισ. ευρώ.
  • Μετά από δύο έτη σημαντικών αναταράξεων στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, το τέλος του 2022 σηματοδότησε την ανάκαμψη για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, η οποία συνεχίζεται δυναμικά και το 2023 από την αρχή του έτους. Η αυξημένη κερδοφορία ήταν απόρροια του υψηλού ποσοστού αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας και της ανάθεσης νέων σημαντικών έργων. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια, βοήθησαν ώστε η Σωληνουργεία Κορίνθου να ενισχύσει την ανταγωνιστική της θέση και να αυξήσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, καταλαμβάνοντας ηγετική θέση στις τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, όπως οι αγωγοί δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και μεταφοράς υδρογόνου. Ως επακόλουθο των παραπάνω, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών ανήλθε σε 0,63 δισ. ευρώ.
  • Ο κλάδος χάλυβα διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στις αγορές της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Κύπρου, παρά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε λόγω της ύφεσης στον ευρωπαϊκό κατασκευαστικό τομέα και της δυσμενούς δυναμικής του τομέα μηχανολογικών εφαρμογών, στοιχεία που αναμένεται να συνεχιστούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2023. Οι πωλήσεις λαμαρινών με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα αυξήθηκαν, κυρίως στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης. Οι όγκοι πωλήσεων των ειδικών χαλύβων και των προϊόντων μορφοσίδηρου διατηρήθηκαν, ενώ η ζήτηση για χάλυβα οπλισμού και χονδρόσυρμα στις αγορές της Ευρώπης και των Βαλκανίων επηρεάστηκε αρνητικά. Ο ελληνικός κατασκευαστικός τομέας αποδείχτηκε θετική εξαίρεση, με συνεχή αύξηση της ζήτησης για οικιστικά έργα και έργα υποδομών, μολονότι με πιο συγκρατημένο ρυθμό σε σχέση με το 2022.

Τομέας ακινήτων

Βασικά σημεία

€ 17,4 εκατ.

€ 8,8 εκατ.

469.000 τ.μ.

97%

€ 7,9 εκατ.

Κύκλος εργασιών

(H1 2022:

€ 13,8 εκατ.)

a-EBITDA

(H1 2022:

€ 4,9 εκατ.)

Μικτή δομημένη επιφάνεια*

Πληρότητα**

Κεφαλαιουχικές δαπάνες

* Αφορά στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property.

** Αφορά στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων εισοδήματος της Noval Property.

  • Τέλος, στον τομέα ακινήτων, η Noval Property κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα παρά τις μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις που επηρεάζουν τον κλάδο. Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στη συνεχή ενεργή διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων και την πρόοδο του επενδυτικού της προγράμματος, το οποίο οδήγησε στην αύξηση τόσο της εύλογης αξίας του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, όσο και των κερδών προ φόρων της εταιρίας. Αξιοσημείωτη ήταν η αυξημένη επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων της Noval Property, σε συνδυασμό με αυξημένα έσοδα από τα εν λόγω ακίνητα και τις υψηλότερες αναπροσαρμογές μισθωμάτων στο υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η πρόοδος των έργων ανάπτυξης και κατασκευής ιδίων ακινήτων της εταιρίας βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, γεγονός που θα προσθέσει περισσότερα βιώσιμα και περιβαλλοντικά πιστοποιημένα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο αυτής.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το μοντέλο του ιστορικού κόστους στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ορισμένες θυγατρικές του τομέα ακινήτων (όπως η Noval Property) εφαρμόζουν το μοντέλο εύλογης αξίας. Με βάση το μοντέλο εύλογης αξίας, τα αποτελέσματα προ φόρων της Noval Property για το πρώτο εξάμηνο του 2023 πριν από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των περιουσιακών της στοιχείων στις 30.6.2023 (συμπεριλαμβανομένων των μακροχρόνιων μισθώσεων) ανήλθε σε 524,5 εκατ. ευρώ και η καθαρή της θέση (Ίδια Κεφάλαια) σε 386,8 εκατ. ευρώ.

Οι εταιρίες της Viohalco επιβεβαιώνουν εκ νέου την αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και σχετικών με τη διακυβέρνηση (ESG) κινδύνων και στην αξιοποίηση των σχετικών ευκαιριών, στοιχεία που έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις επιχειρηματικές τους λειτουργίες, προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι πιθανές επιδράσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον. Το διεξοδικό πλαίσιο που έχει τεθεί, καλύπτει όλες τις θυγατρικές και επικεντρώνεται στη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στην ενίσχυση των προγραμμάτων υγείας και ασφάλειας στις βιομηχανικές λειτουργίες τους, προωθώντας παράλληλα πρακτικές υπεύθυνων προμηθειών.

 

Οικονομική ανασκόπηση

Ποσά σε χιλ. ευρώ

H1 2023

H1 2022

Πωλήσεις

3.364.227

3.596.996

Μικτό κέρδος

294.399

463.120

EBITDA

224.879

411.966

a-EBITDA

268.748

355.257

EBIT

149.443

341.359

a-EBIT

193.311

284.650

Καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα

-89.295

-49.707

Κέρδη προ φόρων

60.513

292.695

Κέρδη περιόδου

45.425

233.955

Κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής

36.510

207.377

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco ανήλθε σε 3,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 6,5% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022 (3,6 δισ. ευρώ) κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα και των χαμηλότερων τιμών μετάλλων, εξισορροπήθηκε όμως από τις ισχυρές επιδόσεις του κλάδου καλωδίων, ο οποίος συνέχισε τη δυναμική του πορεία, καθώς και την ανάκαμψη του κλάδου σωλήνων χάλυβα.

Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 24% σε 269 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023 (πρώτο εξάμηνο 2022: 355 εκατ. ευρώ), κυρίως ως επακόλουθο της κάμψης του όγκου πωλήσεων συγκεκριμένων κλάδων, καθώς και των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Το ενοποιημένο EBITDA μειώθηκε κατά 45% στα 225 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν στα 89 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: 50 εκατ. ευρώ), αντανακλώντας την αύξηση των επιτοκίων.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρου εισοδήματος για την περίοδο ανήλθαν σε 61 εκατ. ευρώ, έναντι 293 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των μετάλλων έναντι αυξημένων τιμών την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, καθώς και λόγω αυξημένων επιτοκίων.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ έναντι 207 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 0,141 ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: 0,799 ευρώ).

                  

Ποσά σε χιλ. ευρώ

30 Ιουνίου 2023

31 Δεκεμβρίου 2022

Ενσώματα & άυλα περιουσιακά στοιχεία

2.692.301

2.625.715

Λοιπά μη κυκλοφορούντα περ. στοιχεία

143.045

100.709

Μη κυκλοφορούν ενεργητικό

2.835.346

2.726.424

Αποθέματα

1.811.367

1.914.098

Εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις (συμπ. συμβατικών περ. στοιχείων)

953.777

874.921

Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα

445.945

412.644

Λοιπά κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία

40.739

102.109

Κυκλοφορούν ενεργητικό

3.251.828

3.303.772

Σύνολο ενεργητικού

6.087.174

6.030.196

Ίδια Κεφάλαια

1.947.510

1.955.895

Δάνεια

1.522.881

1.471.299

Λοιπές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις

224.703

219.685

Σύνολο μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων

1.747.585

1.690.985

Δάνεια

921.904

958.166

Εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις (συμπ. συμβατικών υποχρεώσεων)

1.393.206

1.304.828

Λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις

76.969

120.322

Σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων

2.392.079

2.383.316

Σύνολο ιδίων κεφαλαίων και υποχρεώσεων

6.087.174

6.030.196

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο ανήλθαν σε 130 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: 163 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω του επενδυτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε στον κλάδο αλουμινίου και περιελάμβανε το προηγμένο ψυχρό έλαστρο έξι ραούλων και την αυτοματοποιημένη γραμμή βαφής, την υλοποίηση της προγραμματισμένης αύξησης παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο, λειτουργικές βελτιώσεις στο εργοστάσιο της Sofia Med στη Βουλγαρία, καθώς και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και την αντικατάσταση εξοπλισμού στα εργοστάσια του κλάδου χάλυβα.

Το κεφάλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 9% σε 1.346 εκατ. ευρώ έναντι 1.477 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022, κυρίως λόγω των αυξημένων τιμών μετάλλων κατά τη διάρκεια του 2022.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε οριακά στα 2.041 εκατ. ευρώ (31 Δεκεμβρίου 2022: 2.057 εκατ. ευρώ).


Επιδόσεις ανά επιχειρηματικό κλάδο

Ποσά σε χιλ. ευρώ

Κύκλος εργασιών

EBITDA

a-EBITDA

EBIT

EBT

Κλάδοι

H1 2023

H1 2022

H1 2023

H1 2022

H1 2023

H1 2022

H1 2023

H1 2022

H1 2023

H1 2022

Βιομηχανικός τομέας

Αλουμίνιο

1.014.852

1.200.862

56.451

174.266

80.706

129.886

23.493

145.407

2.505

133.503

Χαλκός

957.581

978.110

53.513

54.123

59.019

46.837

44.351

45.882

32.096

37.400

Καλώδια

460.214

426.651

52.036

45.796

58.901

47.854

42.248

36.929

20.348

25.948

Σωλήνες Χάλυβα

304.989

190.050

27.800

3.402

27.800

3.901

22.988

-1.045

10.248

-3.560

Χάλυβας

573.051

743.854

25.665

124.623

35.886

117.153

11.722

111.158

-5.143

98.900

Λοιπές δραστηριότ.

36.144

43.714

-2.239

4.825

-2.363

4.695

-4.008

2.779

-4.672

2.126

 

Σύνολο βιομηχαν. τομέα

3.346.830

3.583.241

213.226

407.035

259.949

350.326

140.793

341.110

55.382

294.316

Κλάδος Ακινήτων*

17.397

13.755

11.653

4.931

8.799

4.931

8.650

249

5.130

-1.622

Σύνολο ενοποιημένο

3.364.227

3.596.996

224.879

411.966

268.748

355.257

149.443

341.359

60.513

292.695

* Εκτός από τη Noval Property, ο τομέας ακινήτων της Viohalco περιλαμβάνει και άλλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε ακίνητη περιουσία. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Viohalco εφαρμόζει το μοντέλο του ιστορικού κόστους στις επενδύσεις σε ακίνητα, ενώ ορισμένες θυγατρικές του τομέα ακινήτων (όπως η Noval Property) εφαρμόζουν το μοντέλο της εύλογης αξίας. Με βάση το μοντέλο της εύλογης αξίας, τα αποτελέσματα προ φόρων της Noval Property για το πρώτο εξάμηνο του 2023 πριν από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 24,4 εκατ. ευρώ.

 

Επισκόπηση επιδόσεων ανά τομέα

Βιομηχανικός τομέας

Αλουμίνιο

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο κύκλος εργασιών του κλάδου αλουμινίου μειώθηκε κατά 15% σε 1.015 εκατ. ευρώ έναντι 1.201 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, κυρίως λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος, της χαμηλότερης ζήτησης της αγοράς και των χαμηλότερων τιμών αλουμινίου. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: 134 εκατ. ευρώ).

Ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor διατήρησε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά του στην αγορά, καθώς επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση του μείγματος προϊόντων με διαφοροποίηση σε διάφορους τομείς. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν βέλτιστες προσαρμογές της κατανομής της παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς και βελτιώσεις της λειτουργικής αποδοτικότητας.

Λόγω της κατακόρυφης ανόδου του πληθωρισμού και των υποτονικών συνθηκών της αγοράς, οι καταναλωτικές δαπάνες διακριτικής ευχέρειας μειώθηκαν και καταγράφηκαν σχετικές πιέσεις στη βιομηχανική δραστηριότητα, δημιουργώντας στασιμότητα στην αγορά στους τομείς των δομικών έργων και των κατασκευών. Ακόμα και ανθεκτικοί τομείς, όπως οι άκαμπτες και οι εύκαμπτες συσκευασίες, έχουν κινηθεί αρνητικά κατά τη διάρκεια του εξαμήνου χωρίς εμφανείς ενδείξεις γρήγορης ανάκαμψης, λόγω της βραδείας εξομάλυνσης των πλεοναζόντων αποθεμάτων των πελατών.

Όσον αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, αναμένουμε ότι το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον και το αρνητικό μακροοικονομικό κλίμα θα συνεχίσουν να δυσχεραίνουν τις επιχειρηματικές επιδόσεις, δημιουργώντας περαιτέρω κινδύνους δυσμενών εξελίξεων σε σχέση με τις προοπτικές της ζήτησης και των τιμών. Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προβλέπουμε ότι σταδιακά θα αποκατασταθεί η ισορροπία για τα θεμελιώδη μεγέθη ζήτησης για τα πλατέα προϊόντα έλασης αλουμινίου (FRP), λόγω της επίδρασης του μεταβαλλόμενου καταναλωτικού περιβάλλοντος προς τις ελαφριές, ενεργειακά αποδοτικές λύσεις ανακυκλώσιμου αλουμινίου, χάρη στις παγκόσμιες τάσεις βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με την κλιματική ουδετερότητα, την καθαρή ενέργεια και την κυκλική οικονομία. Ο κλάδος αλουμινίου θα συνεχίσει να αναδιαμορφώνει το χαρτοφυλάκιο του προς ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες προϊόντων, εφαρμογές προστιθέμενης αξίας και νέες γεωγραφικές περιοχές, συνάπτοντας ισχυρές συνεργασίες με τους πελάτες, προκειμένου να διασφαλίσει την περαιτέρω επιχειρηματική του ανάπτυξη.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Bridgnorth Aluminium συνέχισε να ανταποκρίνεται στη ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου υψηλής ποιότητας από διεθνείς πελάτες. Η εταιρία υλοποίησε ένα πρόγραμμα διεξοδικής αναδιάρθρωσης, μετά την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους πελάτες της στον τομέα της λιθογραφίας την περίοδο 2022-23. Ενώ η ζήτηση για τα προϊόντα που κατασκευάζει η Bridgnorth Aluminium ήταν υποτονική κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η εταιρία βελτιστοποιεί περαιτέρω την ποιότητα και τη λειτουργική αποδοτικότητά της μέσω της υλοποίησης στοχευμένου επενδυτικού προγράμματος. Με αυτόν τον τρόπο, η Bridgnorth Aluminium θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην τρέχουσα και τη μελλοντική ζήτηση των πελατών της και να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες της αγοράς, όπως η παραγωγή foil για μπαταρίες για την παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Όσον αφορά στην Etem Gestamp, η γεμάτη προκλήσεις δυναμική της αγοράς κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 συνεχίστηκε και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, με χαμηλότερη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα και περαιτέρω πτώση των τιμών κατεργασίας λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στην αγορά. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, έχουν επηρεάσει τα καθαρά αποτελέσματα. Όσον αφορά στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και η αναιμική βιομηχανική αγορά παραμένουν οι βασικές προκλήσεις. Στις θετικές εξελίξεις καταγράφεται στροφή των πωλήσεων σε προϊόντα για την αυτοκινητοβιομηχανία, τα οποία ήδη αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 45% της συνολικής παραγωγής, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία επιδεικνύει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα και παρουσιάζει ενδείξεις περαιτέρω ανάπτυξης.

Χαλκός

Στον κλάδο χαλκού, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 958 εκατ. ευρώ έναντι 978 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχοντας επηρεαστεί αρνητικά από την πτώση των τιμών μετάλλων και τους μειωμένους όγκους. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: 37 εκατ. ευρώ).

Η πτώση της ζήτησης λόγω της παγκόσμιας μακροοικονομικής δυναμικής που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, επηρεάζοντας τα περισσότερα τμήματα της αγοράς και ειδικότερα τις κατασκευές. Αυτό είχε αντίκτυπο πρωτίστως στους όγκους πωλήσεων για τα προϊόντα διέλασης κραμάτων χαλκού της ElvalHalcor, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 43,1%, και δευτερευόντως στους όγκους πωλήσεων των σωλήνων χαλκού που μειώθηκαν κατά 13,9%. Επιπρόσθετα, μειώθηκε και ο όγκος πωλήσεων των μικρότερων θυγατρικών, της Cablel Wires και της Μεταλλουργικής Ηπείρου.

Ωστόσο, ο κλάδος χαλκού κατέγραψε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, κυρίως λόγω της Sofia Med, θυγατρικής της ElvalHalcor, η οποία αύξησε τις πωλήσεις και την κερδοφορία της, τόσο στα προϊόντα έλασης χαλκού και κραμάτων, όσο και στις λάμες χαλκού, που αυξήθηκαν κατά 6,4% και 5,3% αντίστοιχα, καθώς επωφελήθηκαν από την ισχυρότερη ζήτηση σε βασικά τμήματα της αγοράς, τις βελτιώσεις της παραγωγικότητας και την ανταγωνιστική θέση της εταιρίας.

Οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων για τον κλάδο μειώθηκαν κατά 7,8%, αλλά η λειτουργική κερδοφορία ενισχύθηκε από το μείγμα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και τις ανθεκτικές τιμές στους περισσότερους κλάδους. Την κερδοφορία ενίσχυσαν περαιτέρω οι εκπτώσεις και η διαθεσιμότητα σκραπ καλής ποιότητας, η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου και η βελτιστοποίηση διαδικασιών και χαρτοφυλακίου πελατών.

Οι τιμές μετάλλων κατά τη διάρκεια της περιόδου ήταν πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με μέση τιμή χαλκού 8.050 ευρώ/τόνο έναντι 8.926 ευρώ/τόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Αυτό επηρέασε τον κύκλο εργασιών και τα αποτελέσματα μετάλλου που αντιστοιχούσαν σε ζημιές 5,6 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι κερδών 7,5 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι συνθήκες της αγοράς δεν αναμένεται να μεταβληθούν κατά τη διάρκεια του έτους και η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει υποτονική. Δεδομένου ότι οι μειώσεις δαπανών και οι πρωτοβουλίες βελτιστοποίησης της παραγωγής συνεχίζουν να αποφέρουν αυξανόμενα οφέλη στις περισσότερες θυγατρικές, οι προοπτικές για τον κλάδο παραμένουν σταθερές.

 

Καλώδια

Ο κύκλος εργασιών για τον κλάδο καλωδίων ανήλθε σε 460 εκατ. ευρώ (8% αύξηση σε ετήσια βάση), με την αύξηση να οφείλεται κυρίως στο τομέα καλωδιακών έργων (15% αύξηση σε ετήσια βάση). Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: 26 εκατ. ευρώ).

Η ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα σε όλες τις κύριες αγορές (Κεντρική Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Βαλκάνια, Νοτιοανατολική Μεσόγειο) συνέβαλε στη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους ανά τόνο πωληθέντος προϊόντος για τα ηλεκτρικά και τηλεφωνικά καλώδια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής, το βελτιωμένο μείγμα πωλήσεων και τα σταθερά υψηλά περιθώρια από τα καλωδιακά έργα οδήγησαν σε αύξηση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA κατά 23% σε ετήσια βάση (αύξηση κατά 11 εκατ. ευρώ). Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Hellenic Cables συμμετείχε ενεργά σε διαγωνισμούς και ανέλαβε αρκετά νέα έργα, τόσο σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, όσο και στην αγορά των διασυνδέσεων δικτύων. Ως αποτέλεσμα, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου ανήλθε σε 1,85 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2023, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ (1,35 δισ. ευρώ στις 31.12.2022). Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023 παραδόθηκαν με επιτυχία ορισμένα έργα, είτε εξ ολοκλήρου, είτε τμηματικά. Τα περιθώρια κέρδους για τα καλωδιακά προϊόντα αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης σε όλες τις κύριες αγορές και σε συνδυασμό με ένα ευνοϊκότερο μείγμα προϊόντων, αποτέλεσαν επιπλέον παράγοντες που συνέβαλαν περαιτέρω στην κερδοφορία του κλάδου. Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τον κλάδο καλωδίων ανήλθαν σε 54,7 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως στην προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο.

Ο κλάδος καλωδίων συνεχίζει δυναμικά τις επιδόσεις του τόσο στον τομέα καλωδιακών προϊόντων, όσο και στον τομέα των έργων, καθώς αφενός η ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα παραμένει ισχυρή, αφετέρου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων αυξάνεται. Οι σημαντικές εξασφαλισμένες παραγγελίες για καλωδιακά έργα, καθώς και η υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής ικανότητας σε όλα τα εργοστάσια κατά τη διάρκεια του 2023 θα συνεχίσουν να αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες κερδοφορίας του κλάδου. Η δυναμική του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ζήτηση για διασύνδεση δικτύων ενέργειας αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο παραγγελιών για χερσαία καλώδια. Στο πλαίσιο αυτό, η Hellenic Cables απέκτησε βιομηχανική έκταση κοντά στο εργοστάσιό της στη Θήβα, ώστε να επεκταθεί μελλοντικά και να εξυπηρετήσει την αυξανόμενη ζήτηση χερσαίων καλωδίων. Τέλος, όσον αφορά στα υποβρύχια καλωδιακά έργα, εξασφαλίστηκαν αρκετές αναθέσεις κατά τους τελευταίους μήνες.

Η Hellenic Cables, μέσω του διετούς επενδυτικού της προγράμματος στο εργοστάσιο της Κορίνθου, στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της ως βασικού παράγοντα για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι επενδύσεις αυτές θα επιτρέψουν στον κλάδο να εκτελέσει αποτελεσματικά το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, καθώς και στις μεγαλύτερες προσδοκίες των πελατών του, αλλά και όλων των συμμετόχων. Τέλος, και σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων, οι συζητήσεις για τη συνεργασία με την Ørsted σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter array καλωδίων στο Maryland των ΗΠΑ συνεχίζονται.

 

Σωλήνες χάλυβα

 

Ήδη από το τέλος του 2022, ο κλάδος σωλήνων χάλυβα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, τάση που επιβεβαιώθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (305 εκατ. ευρώ έναντι 190 εκατ. ευρώ). Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με την υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας και ένα μείγμα έργων με υψηλότερα περιθώρια οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα συνέβαλε στην ανάκαμψη της αγοράς σωλήνων χάλυβα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και συνεχίστηκε δυναμικά μέσα στο 2023, ενισχυμένη από τις υψηλές τιμές ενέργειας, σε συνδυασμό με την αυξημένη σημασία που προσέλαβε η ενεργειακή ασφάλεια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η αύξηση της ζήτησης είχε ως αποτέλεσμα πολλά έργα αγωγών, που είχαν προηγουμένως ανασταλεί, να επανέλθουν σε τροχιά υλοποίησης εντός του 2023.

Σε αυτό το βελτιωμένο εμπορικό περιβάλλον, η Σωληνουργεία Κορίνθου εδραίωσε τη θέση της στην αγορά ως κατασκευαστής σωλήνων «πρώτης κλάσεως» και ηγέτιδα εταιρία στις νέες τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, όπως είναι οι αγωγοί υδρογόνου και οι αγωγοί δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Κατά τη διάρκεια του έτους, η εταιρία εκτέλεσε με επιτυχία μια σειρά από έργα αγωγών και εξασφάλισε σημαντικές νέες συμβάσεις από τη Chevron Mediterranean Ltd., την Equinor, την ONE-Dyas B.V. και άλλους σημαντικούς πελάτες. Χάρη στις αναθέσεις αυτές, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023 ανήλθε σε 0,63 δισ. ευρώ, με τις νέες παραγγελίες να υπερβαίνουν τα 220 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του και υψηλή αξιοποίηση της παραγωγικής του ικανότητας. Η αύξηση στο κεφάλαιο κίνησης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του εξαμήνου αναμένεται να αντιστραφεί λόγω των ισχυρών μελλοντικών λειτουργικών επιδόσεων, που αναμένεται να ομαλοποιήσουν και τα επίπεδα μόχλευσης. Η Σωληνουργεία Κορίνθου αναμένει ότι η αγορά των αεριών καυσίμων θα συνεχίσει τη δυναμική του ανάπτυξη, ως ένας από τους σημαντικούς πυλώνες της ενεργειακής μετάβασης. Η βελτίωση των συνθηκών αγοράς στον κλάδο συμβάλει και στην ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου παραγγελιών, τροφοδοτώντας θετικές προοπτικές για το επόμενο έτος.

 

Χάλυβας

Ο κύκλος εργασιών στον κλάδο χάλυβα ανήλθε σε 573 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι 744 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα αποτελέσματα προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε ζημιές 5 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2022: κέρδη 99 εκατ. ευρώ).

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2023, η αγορά κατασκευών της Ευρώπης, ο κύριος τομέας που χρησιμοποιεί χάλυβα, σημείωσε επιβράδυνση για πρώτη φορά μετά το 2020. Επιπρόσθετα, τα αυξημένα έξοδα παραγωγής και ενέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντικατάσταση της προσφοράς από τη Ρωσία και την Ουκρανία, δημιούργησαν πιέσεις στους όγκους και στις τιμές σε όλα τα προϊόντα.

Όσον αφορά στον χάλυβα οπλισμού, η κάμψη οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της ζήτησης για οικιστικά έργα, γεγονός που παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες μετά την αύξηση των επιτοκίων και του κόστους των δομικών υλικών. Η Ελλάδα αποτέλεσε εξαίρεση καθώς η ζήτηση συνέχισε να αυξάνεται στα οικιστικά έργα και τα έργα υποδομών, μολονότι με πιο συγκρατημένο ρυθμό σε σύγκριση με το 2022. Οι πωλήσεις χονδροσύρματος επηρεάστηκαν και αυτές αρνητικά κατά τη διάρκεια της περιόδου λόγω του εντονότερα διεθνούς χαρακτήρα της πελατειακής βάσης, ενώ ο όγκος πωλήσεων των προϊόντων μορφοσίδηρου ήταν σταθερός λόγω της αυξημένης εστίασης στις τοπικές αγορές και τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και λόγω της ισχυρής θέσης της εταιρίας στις αγορές των Βαλκανίων και της Κύπρου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης