Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Αναδρομική αύξηση 9,6% στα ανταποδοτικά τέλη - Μετακύλιση στους καταναλωτές

ΡΑΑΕΥ: Αναδρομική αύξηση 9,6% στα ανταποδοτικά τέλη - Μετακύλιση στους καταναλωτές

 Η αύξηση θα είναι αντίστοιχη με το ύψος του πληθωρισμού για το 2022

 

Σε αύξηση κατά 9,6% των ετήσιων ανταποδοτικών τελών που επιβάλλονται σε όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, προχωρεί με απόφαση της η ΡΑΑΕΥ.

Η αύξηση θα επιβληθεί αναδρομικά από την αρχή του έτους και όπως αναφέρεται στην απόφαση θα είναι αντίστοιχη με το ύψος του πληθωρισμού για το έτος 2022.

Μετακύλιση στους καταναλωτές

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ανταποδοτικά τέλη που επιβάλλονται υπέρ της ΡΑΑΕΥ και παρά το γεγονός ότι τα ποσά δεν είναι υψηλά ωστόσο αποτελούν ένα ακόμη κόστος το οποίο θα περάσει στους τελικούς καταναλωτές μέσω των τιμών του ρεύματος του φυσικού αερίου και των υγρών καυσίμων τα οποία μάλιστα τους τελευταίους μήνες σημειώνουν σημαντική άνοδο.

Πάντως η αναπροσαρμογή των τελών αυτών με βάση παλαιότερη υπουργική απόφαση γίνεται αυτομάτως κάθε έτος και ακολουθούν πάντα τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Πως διαμορφώνεται το τέλος

Έτσι σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου το ποσό του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους που επιβάλλεται στους κατόχους άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ορίζεται στο ποσό των 8,892136 ευρώ το οποίο στρογγυλοποιείται σε 8,89 λεπτά/Mwatt μέγιστης καθαρής ισχύος.

Το ποσό του ετήσιου ανταποδοτικού τέλους που επιβάλλεται στους κατόχους άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, προσδιορίζεται ανάλογα με την συνολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που απορρόφησαν από το Σύστημα ή από το Δίκτυο οι πελάτες τους το έτος 2021 και ορίζεται στο ποσό των 0,075581 ευρώ το οποίο στρογγυλοποιείται σε 8 λεπτά ανά απορροφώμενη MWh.

Το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος που επιβάλλεται στους έχοντες δικαίωμα εισαγωγής φυσικού αερίου, ορίζεται στο ποσό των 0,266734 € το οποίο στρογγυλοποιείται σε 20 λεπτά ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Στον τομέα των υγρών καυσίμων, για τα υγραέρια, το ύψος του ανταποδοτικού τέλους ορίζεται σε 0,111127 ευρώ το οποίο στρογγυλοποιείται σε 11 λεπτά ανά μετρικό τόνο.

Για το μαζούτ, το ύψος ανταποδοτικού τέλους που επιβάλλεται ορίζεται σε 0,111127 ευρώ και στρογγυλοποιείται στο ποσό των 11 λεπτών ανά μετρικό τόνο.

Για τις βενζίνες, το ύψος ανταποδοτικού τέλους που επιβάλλεται ορίζεται σε 0,222287 ευρώ και στρογγυλοποιείται σε 22 λεπτά ανά χίλια λίτρα.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το ύψος ανταποδοτικού τέλους, ορίζεται σε 0,222287 ευρώ και στρογγυλοποιείται σε 22 λεπτά ανά χίλια λίτρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές που καθορίζονται με την απόφαση η οποία υπεγράφη στις αρχές Αυγούστου αφορούν στα ετήσια ανταποδοτικά τέλη που θα καταβληθούν κατά τη διάρκεια του έτους 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης