Καμπάνα 1 εκατ. ευρώ απειλεί τον ΔΕΔΔΗΕ για τους διαγωνισμούς για τα φωτοβολταϊκά

Καμπάνα 1 εκατ. ευρώ απειλεί τον ΔΕΔΔΗΕ για τους διαγωνισμούς για τα φωτοβολταϊκά

Κυβερνητική η απόφαση για το μέλλον των δύο διαγωνισμών

Με εισήγηση για πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για τους δύο διαγωνισμούς που αφορούν στην εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων των 400 kW στα κορεσμένα δίκτυα της Κρήτης και της Πελοποννήσου.


Η απόφαση, η οποία από εχθές βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), θα αποσταλεί έως τα τέλη της εβδομάδας, τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ όσο και στους καταγγέλλοντες. Σε κάθε περίπτωση ο Διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος αναίρεσης του προστίμου.

Η ιστορία είχε ξεκινήσει όταν συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς είχαν προσφύγει στη ΡΑΑΕΥ καταγγέλλοντας ότι υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Διαχειριστή.
Όπως αναφέρουν παράγοντες του ΥΠΕΝ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε ζητήσει από τον Ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς, η απόφασή του για τους διαγωνισμούς να καταλήγει σε μια σαφή θέση για την ακύρωση ή για την επικύρωσή τους. Τελικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΡΑΑΕΥ παραθέτει τα ευρήματα του σχετικού πορίσματος και απαντά σε όλα τα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει ή σε θέματα τα οποία ενδέχεται να προκύψουν, ώστε το ΥΠΕΝ να έχει όλα τα δεδομένα πριν πάρει την απόφασή του.

Οπότε απομένει τελικά στο ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης να «ζυγίσει» τις καταστάσεις και να πάρει τη δύσκολη απόφαση για το μέλλον των δύο διαγωνισμών, δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο του προβληματικού διαγωνισμού για τα 400άρια φωτοβολταϊκά.


Σβήσιμο καταγραφών

Όσο για την εισήγηση προστίμου προς τον ΔΕΔΔΗΕ, η Αρχή οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση έπειτα από το σβήσιμο σημαντικών καταγραφών του ηλεκτρονικού συστήματος από τον ανάδοχο του έργου, δυο μήνες έπειτα από τους διαγωνισμούς, με συνέπεια να έχουν χαθεί κρίσιμα δεδομένα, γεγονός που δυσχέρανε τις έρευνες του εμπειρογνώμονα που είχε ορίσει η ΡΑΑΕΥ, αλλά και της νομικής της υπηρεσίας, η οποία είχε καταλήξει σε ένα πόρισμα περίπου 70 σελίδων.

Οι δύο διαγωνισμοί παραμένουν παγωμένοι εδώ και περίπου οκτώ μήνες, με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, έπειτα από τις σφοδρές αντιδράσεις των συμμετεχόντων. Γι΄ αυτό είχε ζητήσει και από τον Διαχειριστή να μην προχωρήσει στην έκδοση όρων σύνδεσης έως ότου διερευνηθεί η υπόθεση. Από το πόρισμα του εμπειρογνώμονα το οποίο είχε διαρρεύσει αποκαλύπτονταν κενά κατά τη διεξαγωγή των διαγωνισμών.

Από τον έλεγχο των αρχείων καταγραφών π.χ. για την περίπτωση της Πελοποννήσου, διαπιστώθηκαν υποβολές αιτήσεων σε μέρες και ώρες για τις οποίες «δεν μας ήταν γνωστό ότι θα αναμένονταν αιτήσεις». Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα «είναι άγνωστο σε εμάς εάν οι υποβολές αυτές, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν λάβει αριθμός ΑΑ αίτησης, είναι θεμιτές, αθέμιτες, κακόβουλες, δοκιμαστικές, ή κάτι άλλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί». Για τον διαγωνισμό της Πελοποννήσου το πόρισμα καταγράφει ότι «είναι πολύ πιθανό να μην λειτουργούσε η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου». Για τον διαγωνισμό της Κρήτης, μόνο από ένα χρονικό σημείο κι έπειτα, εμφανίστηκε μια εξαίρεση στην αποστολή μηνυμάτων καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, είχε ξεπεραστεί το όριο των επιτρεπόμενων εξερχόμενων μηνυμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης