Ενέργεια

Ρεκόρ στην παροχή φυσικού αερίου αγωγών στις ΗΠΑ

Ρεκόρ στην παροχή φυσικού αερίου αγωγών στις ΗΠΑ

Η προμήθειά του έχει φτάσει τα 3.978 τρισ. κυβικά πόδια

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα oilprice.com, στην πιο πρόσφατη διετή αξιολόγηση που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Πιθανού Αερίου (PGC) ανέφερε ότι η παροχή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφτασε στο ρεκόρ των 3.978 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, κάτι που είναι καλό για αύξηση 3,6% από την εκτίμηση του 2020 με το σχιστολιθικό αέριο να κυριαρχεί στο 61%.

Οι τεχνικά ανακτήσιμοι πόροι της χώρας, ωστόσο, μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,5% στα 3.352 Tcf πιθανότατα λόγω της μετατόπισης ορισμένων όγκων σε άλλες κατηγορίες.

Η περιοχή του Ατλαντικού, όπου βρίσκεται η μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου Marcellus και Utica, φιλοξενεί τη «μερίδα του λέοντος των προμηθειών» (40% των εκτιμώμενων πόρων φυσικού αερίου).

Περισσότεροι από 800 εθελοντές γεωεπιστήμονες και μηχανικοί συνέβαλαν στις αξιολογήσεις της PGC.

«Οι μελλοντικές προμήθειες αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς η ενεργειακή βιομηχανία καινοτομεί, βελτιώνει τις διαδικασίες, βελτιστοποιεί τους πόρους, επενδύει στην απόδοση και μειώνει τις εκπομπές.

Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες αυτού του εφοδιασμού φυσικού αερίου, θα απαιτηθούν νέες υποδομές για τη σύνδεση των ζωνών παραγωγής με τα κέντρα ζήτησης», δήλωσε ο Richard Meyer, (Αντιπρόεδρος αγορών ενέργειας, ανάλυσης και προτύπων της American Gas Association).

Με τα χρόνια, περιβαλλοντικές ομάδες στη λεκάνη των Απαλαχίων, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας που παράγει περισσότερα από 35 Bcf/ημέρα, έχουν επανειλημμένα σταματήσει ή επιβραδύνει τα έργα αγωγών.

Αυτό έχει αφήσει το Permian Basin και το Haynesville Shale να κάνουν μεγάλο μέρος της βαριάς ανύψωσης όσον αφορά τις αυξανόμενες εξαγωγές LNG.

Πράγματι, πέρυσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EQT Corp. (NYSE: EQT), Τόμπι Ράις, αναγνώρισε ότι η χωρητικότητα του αγωγού των Απαλαχίων «χτύπησε σε τοίχο».

Οι αναλυτές της East Daley Capital Inc. έχουν προβλέψει ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα διπλασιαστούν έως το 2030 από το τρέχον επίπεδό τους των ~13 Bcf/ημέρα.

Αλλά για να συμβεί αυτό, οι αναλυτές εκτιμούν ότι άλλα 2-4 Bcf/d χωρητικότητας σε πακέτο πρέπει να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο μεταξύ 2026 και 2030 στο Haynesville. «Αυτό προϋποθέτει σημαντική ανάπτυξη φυσικού αερίου από το Permian και άλλα συναφή παιχνίδια φυσικού αερίου», είπαν οι αναλυτές.


Επέκταση LNG

Η κατασκευή νέων τερματικών εξαγωγών έχει αυξήσει ραγδαία τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ κάθε χρόνο από το 2016, καθιστώντας τη χώρα μία από τις τρεις κορυφαίες χώρες εξαγωγής LNG στον κόσμο.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) έχει προβλέψει ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2024, καθώς δύο έργα LNG έρχονται στο διαδίκτυο: Golden Pass στο Τέξας και Plaquemines στη Λουιζιάνα.

Τα έργα Golden Pass Trains 1 and 2 είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της ExxonMobil Corp. (NYSE:XOM) και της QatarGas.

Κατασκευάζονται σε έναν υπάρχοντα τερματικό σταθμό εισαγωγής LNG στο Τέξας, ο οποίος θα μετατραπεί σε εγκατάσταση εξαγωγής LNG που αποτελείται από τρία τρένα, το καθένα με ονομαστική χωρητικότητα 0,68 Bcf/ημέρα ή 0,80 Bcf/d μέγιστη χωρητικότητα. Σύμφωνα με τις καταθέσεις στην Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (FERC), οι αμαξοστοιχίες 1 και 2 θα τεθούν σε λειτουργία κατά το δεύτερο και τέταρτο τρίμηνο του 2024, αντίστοιχα, ενώ το Train 3 θα κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Εν τω μεταξύ, το Plaquemines LNG Phase 1 είναι ένα έργο Venture Global που βρίσκεται στη Λουιζιάνα.

Η Φάση 1 αποτελείται από 9 μπλοκ, το καθένα από τα οποία περιέχει 2 αμαξοστοιχίες υγροποίησης για ένα σύνολο 18 αμαξοστοιχιών υγροποίησης με συνδυασμένη ονομαστική χωρητικότητα 1,3 Bcf/ημέρα ή μέγιστη χωρητικότητα 1,6 Bcf/ημέρα.

Σύμφωνα με τα αρχεία της FERC, οι προγραμματιστές σχεδιάζουν να φέρουν τη Φάση 1 στο διαδίκτυο μέχρι το τέλος του 2024 και αναμένουν να ξεκινήσουν την παραγωγή LNG τον Αύγουστο του 2024.

Η EIA έχει προβλέψει ότι τα τρένα Golden Pass 1 και 2 και Plaquemines Phase 1 θα προσθέσουν συνολικά 2,7 Bcf/d

ονομαστικής ικανότητας εξαγωγής LNG ή 3,2 Bcf/ημέρα μέγιστης δυναμικότητας με ονομαστική ικανότητα υγροποίησης να αυξάνεται σε 14,1 Bcf/ημέρα και μέγιστη χωρητικότητα σε 17,0 Bcf/ημέρα στις εννέα εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG των ΗΠΑ έως το en

Η EIA σημειώνει ότι οι τρέχουσες συνθήκες της διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου είναι ευνοϊκές για την επέκταση των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, με τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία να είναι σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τις τιμές φυσικού αερίου των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται σχετικά μικρή αύξηση της παγκόσμιας εξαγωγικής ικανότητας LNG τα επόμενα δύο χρόνια, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για ευέλικτες προμήθειες LNG, κυρίως από

τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπηρεσία επιτήρησης ενέργειας υπολόγισε ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα είναι κατά μέσο όρο 12,0 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d) το τρέχον έτος και θα αυξηθούν σε 13,3 Bcf/d το 2024.

Η EIA έχει προβλέψει ότι οι εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ θα χρησιμοποιούν το 105% της ονομαστικής δυναμικότητας

το 2023 και 108% το 2024, επίπεδα χρησιμοποίησης ισοδύναμα με 88% και 90% της μέγιστης χωρητικότητας εκείνα τα έτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης