Διεθνή

Η Ρωσία «πουλάει» τον άνθρακα του Donetsk και Luhansk στην Τουρκία

Η Ρωσία «πουλάει» τον άνθρακα του Donetsk και Luhansk στην Τουρκία
H Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός άνθρακα από τις προσαρτημένες περιοχές, αντιπροσωπεύοντας το 95% των αποστολών από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο
Άνθρακας αξίας τουλάχιστον 14,3 εκατ. δολαρίων που παράγεται σε περιοχές της Ουκρανίας που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία έχει εξαχθεί φέτος στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει το Reuters, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2023, περίπου 160.400 τόνοι άνθρακα από τις προσαρτημένες ανατολικές ουκρανικές περιοχές του Donetsk και του Luhansk έφτασαν στην Τουρκία. Τρεις παραγωγοί που αναφέρονται στα τελωνειακά στοιχεία επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι είχαν στείλει άνθρακα από τις δύο περιοχές στην Τουρκία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο ρόλος της Τουρκίας στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν έχει περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία ή τις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τη Μόσχα. Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει τις εταιρείες να μην βοηθούν τη Ρωσία να διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας ή να παρακάμπτει τις κυρώσεις.
Από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, η Τουρκία -μέλος του ΝΑΤΟ που υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κιέβου να απωθήσει τη Ρωσία- έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Η Άγκυρα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία που έχει πλέον λήξει μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών, που επέτρεπε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Το υπουργείο Εμπορίου και η διεύθυνση τελωνείων της Τουρκίας δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχόλια σχετικά με τα φορτία.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης