Ενέργεια

ΔΕΗ: Οι μηνιαίες καταμετρήσεις προϋπόθεση για την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας

ΔΕΗ: Οι μηνιαίες καταμετρήσεις προϋπόθεση για την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας

 Tι προτείνει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

 

Σοβαρές ενστάσεις επί της πρότασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως αυτή διατυπώθηκε και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από ΡΑΑΕΥ για τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το δικαίωμα των εταιριών να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση στους υπερήμερους καταναλωτές, εκφράζει η ΔΕΗ.

Επί της ουσίας με την επιστολή της στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης η ΔΕΗ απορρίπτει το σύνολο των τροποποιήσεων του Κώδικα Προμήθειας που προτείνονται σημειώνοντας ότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού αλλά δίνουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές πριν τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου συμβάλλοντας στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα η ΔΕΗ σημειώνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται εκθετικά το τελευταίο διάστημα ενώ εκτιμά ότι το σύστημα της επισήμανσης των κακοπληρωτών στην πληροφοριακή πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ δεν θα λειτουργήσει.

Κατ΄ αρχήν η ΔΕΗ, θέτει ως προϋπόθεση για την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας την υλοποίηση της δέσμευσης του ΔΕΔΔΗΕ για μηνιαίες καταμετρήσεις έως τον Ιούνιο του 2024. Μάλιστα αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται πρόδηλο ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τη ΔΕΗ λόγω της ανά δίμηνο τιμολόγησης της πλειονότητας των πελατών της.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημόσια δέσμευση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη η μηνιαία καταμέτρηση θα εφαρμοζόταν από τον ΔΕΔΔΗΕ τον Απρίλιο του 2024, κάτι βεβαίως που δεν έχει συμβεί.

Η δέσμευση ΔΕΔΔΗΕ

Εξάλλου, όπως αναφέρει η ΔΕΗ στην επιστολή της, η δέσμευση του ΔΕΔΔΗΕ για μηνιαία καταμέτρηση αφορά το σύνολο των καταναλωτών που προμηθεύει η ίδια. Η τοποθέτηση αυτή προκαλεί ερωτήματα αφού ο ανεξάρτητος διαχειριστής του δικτύου θεωρητικά δεσμεύεται για το σύνολο των μετρητών που υπάρχουν στην αγορά ανεξαρτήτως του προμηθευτή που τα εκπροσωπεί. Πολύ δε περισσότερο που ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ταυτόχρονα και θυγατρική της ΔΕΗ η οποία μέσω της επιστολής μοιάζει να λειτουργεί για λογαριασμό μόνο της μητρικής του και όχι του συνόλου της αγοράς.

Σύμφωνα με την επιστολή της ΔΕΗ στην πρόταση που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΑΕΥ δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως οι κρίσεις που διατυπώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τη σχετική απόφαση του του 2020.
Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι το ΣτΕ έκρινε πως οι περιορισμοί στην επιλογή προμηθευτή είναι νόμιμοι και σύμφωνοι με την αρχή της αναλογικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι τίθενται αναλόγως του ύψους των ανεξόφλητων οφειλών και σε συνάρτηση με την κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο πελάτης. Με βάση αυτό το δεδομένο η ΔΕΗ επαναφέρει την πρόταση της, ένας καταναλωτής να μπορεί να αλλάξει προμηθευτή εάν το ύψος των οφειλών του ξεπερνάει κάποιο όριο το οποίο πάντως δεν προσδιορίζει. Όπως αναφέρει με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού.

Επίσης σύμφωνα με τη ΔΕΗ το χρονικό περιθώριο που δίνεται έως ότου ένας προμηθευτής δώσει εντολή αποκοπής μιας παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, επιμηκύνεται σημαντικά με την πρόταση της ΡΑΑΕΥ. Και συγκεκριμένα επεκτείνεται από τις 62 ημέρες στις 83.
Όπως αναφέρει η ΔΕΗ η παράταση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να δημιουργούν νέες οφειλές και ενισχύει το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού.

Εντολή αποκοπής για τον παλαιό προμηθευτή

Σε ότι αφορά την επισήμανση στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ των κακοπληρωτών, η ΔΕΗ θεωρεί ότι δεν θα επιτύχουν αφού ο παλαιός προμηθευτής δεν έχει κίνητρο να επισημάνει τον κακοπληρωτή. Και αυτό διότι δεν προβλέπεται δυνατότητα του παλαιού Προμηθευτή να υποβάλει εντολή αποκοπής με αποτέλεσμα να μην έχει ισχυρό μέσο πίεσης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Καταλήγοντας στην επιστολή της η ΔΕΗ σημειώνει ότι με τις προτεινόμενες αλλαγές «δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της μείωσης του φαινομένου του ενεργειακού τουρισμού, της αντιμετώπισης της διόγκωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη λιανική αγοράς ενέργειας, της επιτάχυνσης της διαδικασίας λήψης μέτρων για την αποτελεσματική είσπραξη των απαιτήσεων των Προμηθευτών, της προώθησης υγιούς ανταγωνισμού και της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς».
«Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ, η εφαρμογή των προτεινόμενων τροποποιήσεων ενδέχεται ακόμη και να ενισχύσει το φαινόμενο του ενεργειακού τουρισμού και να επιβραδύνει την διαδικασία θέτοντας επιπρόσθετα βήματα και εκτενείς προθεσμίες μέχρις ότου ο Προμηθευτής να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα υποβολής εντολής απενεργοποίησης μετρητή φορτίου και εν τέλει παύσης εκπροσώπησης του».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης