Ενέργεια

Η ΕΕ καταδικάζει το Ιράν για την απέλαση των πυρηνικών επιθεωρητών

Η ΕΕ καταδικάζει το Ιράν για την απέλαση των πυρηνικών επιθεωρητών
Ζητάει από την ασιατική χώρα να επανεξετάσει την απόφαση

Το Ιράν απέλασε αρκετούς επιθεωρητές πυρηνικής ενέργειας από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, λίγες μέρες αφότου απέλασε έναν τέτοιο επιθεωρητή που συμμετείχε στην εξέταση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το εν λόγω γεγονός οδήγησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάσει την ασιατική χώρα για τη συγκεκριμένη απόφαση προτρέποντάς την να την επανεξετάσει.

«Αυτοί οι επιθεωρητές είναι από τους πιο έμπειρους ειδικούς του Οργανισμού με μοναδικές γνώσεις στην τεχνολογία εμπλουτισμού.

Πραγματοποίησαν ουσιαστικές εργασίες επαλήθευσης στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού στο Ιράν, οι οποίες τελούν υπό τις διασφαλίσεις του Οργανισμού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Ο ΔΟΑΕ πηγαίνει στο Ιράν εδώ και χρόνια για να βεβαιωθεί ότι η χώρα δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, μετά την άρση των κυρώσεων της ΕΕ και του ΟΗΕ, που επιβλήθηκαν στο Ιράν κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ, η οποία προσπάθησε να μετατρέψει το Ιράν σε πυρηνική δύναμη.

Ο Γκρόσι του ΔΟΑΕ αναγνώρισε ότι η κίνηση του Ιράν δεν αντίκειται στους κανόνες της Συμφωνίας Διασφαλίσεων της Συνθήκης Μη Διάδοσης. Πρόσθεσε όμως ότι το δικαίωμα απέλασης επιθεωρητών «ασκήθηκε από το Ιράν με τρόπο που επηρεάζει με άμεσο και σοβαρό τρόπο την ικανότητα του ΔΟΑΕ να διεξάγει αποτελεσματικά τις επιθεωρήσεις της στο Ιράν».

Το Reuters σημείωσε σε έκθεσή του ότι η απόφαση του Ιράν να απελάσει τους επιθεωρητές έρχεται μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία κάλεσαν την Τεχεράνη να αρχίσει να συνεργάζεται με τον ΔΟΑΕ για να εξηγήσει τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε τοποθεσίες που δεν δηλώθηκαν ως τοποθεσίες ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας.

 

Καταδίκη από την ΕΕ

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπευσε να καταδικάσει το Ιράν για την απέλαση των επιθεωρητών και το προέτρεψε να επανεξετάσει την απόφαση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα για την απόφαση του Ιράν να αποσύρει τον επίσημο διορισμό αρκετών έμπειρων επιθεωρητών του ΔΟΑΕ για παρακολούθηση και επαλήθευση του πυρηνικού του προγράμματος.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο άμεσος και σοβαρός αντίκτυπος αυτής της απόφασης στην ικανότητα του Οργανισμού να διεξάγει τις επαληθεύσεις του, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρακολούθηση του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης.

Η ΕΕ προτρέπει το Ιράν να επανεξετάσει την απόφασή του χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πίτερ Στάνο (εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων) την οποία επικαλείται το Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης