Παράγοντες που καθορίζουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών

Παράγοντες που καθορίζουν τη διάρκεια ζωής των μπαταριών
Τι πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές

Η αποθήκευση ενέργειας σε κατοικίες έγινε πια δημοφιλές χαρακτηριστικό της ηλιακής ενέργειας στο σπίτι.

Αρκετοί είναι οι λόγοι που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής ενός οικιακού συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας.

Η ιστοσελίδα pv-magazine-usa.com, δημοσίευσε μια πρόσφατη έρευνα της SunPower (αμερικανικός πάροχος φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλιακής ενέργειας και προϊόντων αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες) σε περισσότερα από 1.500 νοικοκυριά σύμφωνα με την οποία περίπου το 40% των Αμερικανών ανησυχούν για διακοπές ρεύματος σε τακτική βάση.

Από τους ερωτηθέντες στην έρευνα που σκέφτονται ενεργά την ηλιακή ενέργεια για τα σπίτια τους, το 70% είπε ότι σχεδίαζε να συμπεριλάβει ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρία.

Εκτός από την παροχή εφεδρικής ισχύος κατά τη διάρκεια διακοπών, πολλές μπαταρίες είναι ενσωματωμένες με τεχνολογία που επιτρέπει τον έξυπνο προγραμματισμό της εισαγωγής και εξαγωγής ενέργειας.

Ο στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία του ηλιακού συστήματος του σπιτιού.

Ενδιαφέρον καταναλωτών για αποθήκευση ενέργειας

Η έκθεση σημείωσε μια απότομη άνοδο στους καταναλωτές που δείχνουν ενδιαφέρον για αποθήκευση προκειμένου να αυτοτροφοδοτούν την ηλιακή παραγωγή.

Σχεδόν το 40% των καταναλωτών ανέφερε την αυτοπρομήθεια ως λόγο για να λάβουν μια προσφορά αποθήκευσης.

Η εφεδρική ισχύς για διακοπές και η εξοικονόμηση τελών κοινής ωφέλειας αναφέρθηκαν επίσης ως κορυφαίοι λόγοι για τη συμπερίληψη της αποθήκευσης ενέργειας σε μια προσφορά.

Τα ποσοστά προσάρτησης των μπαταριών σε οικιακά ηλιακά έργα αυξήθηκαν το 2022 (το ποσοστό αυτό ανέβηκε πάνω από 17%).


Διάρκεια ζωής μπαταρίας

Οι συνήθεις περίοδοι εγγύησης είναι συνήθως περίπου 10 χρόνια.

Ο εγκαταστάτης ηλιακής ενέργειας Sunrun είπε ότι οι μπαταρίες μπορούν να διαρκέσουν οπουδήποτε μεταξύ 5-15 ετών. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί αντικατάσταση κατά τη διάρκεια των 20-30 ετών ζωής ενός ηλιακού συστήματος.

Η προσδοκώμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας καθορίζεται κυρίως από τους κύκλους χρήσης.

Όπως αποδεικνύεται από τις εγγυήσεις προϊόντων της LG και της Tesla, τα όρια χωρητικότητας 60% ή 70% εγγυώνται μέσω ενός συγκεκριμένου αριθμού κύκλων φόρτισης.

Δύο σενάρια χρήσης οδηγούν αυτή την υποβάθμιση: η υπερβολική φόρτιση και η στάγδην φόρτιση, δήλωσε το Ινστιτούτο Faraday.

Μια άλλη αιτία υποβάθμισης με την πάροδο του χρόνου είναι η απώλεια κινητών ιόντων λιθίου στην μπαταρία, είπε ο Faraday.

Οι παρενέργειες στην μπαταρία μπορούν να παγιδεύσουν ελεύθερο χρησιμοποιήσιμο λίθιο, μειώνοντας έτσι τη χωρητικότητα σταδιακά. Ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να σταματήσουν την απόδοση μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου, στην πραγματικότητα δεν υποβαθμίζουν την μπαταρία ούτε μειώνουν την αποτελεσματική διάρκεια ζωής της.

Η συνολική διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ωστόσο, μειώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, είπε το Faraday. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ηλεκτρολύτης που βρίσκεται ανάμεσα στα ηλεκτρόδια διασπάται σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα η μπαταρία να χάσει την ικανότητά της για μεταφορά ιόντων λιθίου. Αυτό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των ιόντων λιθίου που μπορεί να δεχθεί το ηλεκτρόδιο στη δομή του, εξαντλώντας τη χωρητικότητα της μπαταρίας ιόντων λιθίου.


Συντήρηση

Συνιστάται από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) η εγκατάσταση μπαταρίας σε δροσερό, ξηρό μέρος (κατά προτίμηση σε γκαράζ), όπου μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος μιας πυρκαγιάς.

Οι μπαταρίες και τα εξαρτήματα γύρω τους θα πρέπει να έχουν κατάλληλη απόσταση για να επιτρέπουν την ψύξη και οι τακτικοί έλεγχοι συντήρησης μπορούν να είναι χρήσιμοι για τη διασφάλιση της βέλτιστης λειτουργίας.

Η NREL είπε ότι όποτε είναι δυνατόν, αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη βαθιά εκφόρτιση των μπαταριών, καθώς όσο περισσότερο αποφορτίζονται, τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια ζωής.

Οι μπαταρίες σε σειρά θα πρέπει να διατηρούνται με την ίδια φόρτιση, είπε η NREL.

Επιπλέον, η NREL συνέστησε να οριστούν τα σωστά σημεία ρύθμισης τάσης για φορτιστές και ελεγκτές φόρτισης, όπως καθορίζονται από τον κατασκευαστή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης