Ενέργεια

NRG και Hochtief μαζί στους ταχυφορτιστές - Στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη του δικτύου

NRG και Hochtief μαζί στους ταχυφορτιστές - Στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη του δικτύου
Στην Ελλάδα σήμερα κυκλοφορούν 24.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ηγετικό μερίδιο στην αγορά φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων διεκδικεί η εταιρία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας NRG, η οποία συμπράττει με  τη γερμανική Hochtief στην κοινή εταιρία 50-50  “Hellenic Fast Charging”  για την ανάπτυξη δικτύου ταχυφορτιστών στις εθνικές οδούς με την εμπορική επωνυμία Incharge.

Πρόκειται για  μία επένδυση, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, με στόχο την τοποθέτηση των μονάδων φόρτισης σε 13 ΣΕΑ στις εθνικές οδούς. Προβλέπονται 52 θέσεις ταχυφόρτισης, που θα εξυπηρετούνται  από  26 ταχύφορτιστές, 

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επένδυση θα υλοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και οι ταχυφορτιστές προγραμματίζεται να τεθούν σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2024. Σε δεύτερη φάση, η εταιρία σκοπεύει να διπλασιάσει τα σημεία φόρτισης, μέσω   επένδυσης 5 εκτα. ευρώ. με  ανώτατο όριο, την εγκατάσταση 200 ταχυφορτιστών.

Ας σημειωθεί ότι Hellenic Fast Charging, δηλαδή η νέα εταιρία 50-50 NRG -Hochtief ,είναι η εταιρία στην οποία κατακυρώθηκαν τα ΣΕΑ στις εθνικές οδούς. Οι  σχετικές συμβάσεις έχουν διάρκεια ως το 2038 με δυνατότητα παράτασης έως το 2041.

Η Hochtief διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και παρουσία την αγορά ταχυφορτιστών στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες, έχει εισέλθει ως επενδυτής στο νέο σχήμα.

543.jpg

Η εντός των συνόρων ηλεκτροκίνηση

Σήμερα συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 200 ταχύ φορτιστές, με την Incharge να έχει εγκαταστήσει τους 100 , σε διάφορα σημεία εξυπηρέτησης, σε σούπερ μάρκετ κλπ, σε  51 νομούς, της χώρας. Ωστόσο, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για να ενισχυθεί η νέα αυτή αγορά και κατ’ αρχήν να εναρμονιστεί η χώρα με την ευρωπαϊκή απόφαση για την εξομοίωση του ΦΠΑ, καθώς σήμερα ο ΦΠΑ στη φόρτιση είναι 24%, ενώ ον αυτοκινητιστής φορτίσει στο σπίτι του, το ΦΠΑ είναι 6%, Ηδη η NRG έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας τη μείωση του ΦΠΑ στους φορτιστές.

Η αγορά των ηλεκρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας παρουσιάζει ανάπτυξη, παραμένει όμως πολύ περιορισμένη, καθώς σήμερα κυκλοφορούν 24.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στόχος είναι το 2030, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αντιστοιχούν στο 30-40% των νέων ταξινομήσεων, πράγμα που αποτυπώνεται και στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς η ηλεκτροκίνηση αποτελεί ένα από τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πράσινη οικονομία. 

88_2.jpg


Αναλυτικά:

Η nrg ανακοινώνει τη συνεργασία της με την HOCHTIEF για την επέκταση του ολοκληρωμένου δικτύου ταχυφορτιστών incharge στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, nrg και HOCHTIEF προχώρησαν στη σύσταση της εταιρείας Hellenic Fast Charging Services (HFCS), με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των σχετικών υποδομών.

Η HFCS θα προχωρήσει στη δημιουργία 52 νέων θέσεων ταχυφόρτισης σε 13 Σταθμούς Εφοδιασμού Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στους αυτοκινητοδρόμους ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ και ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων συμφωνιών με τα εν λόγω Έργα Παραχώρησης.

Οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους μελλοντικά, με τη δημιουργία επιπλέον θέσεων φόρτισης και τοποθέτησης ταχυφορτιστών σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου των εθνικών αυτοκινητοδρόμων.

Ο κ. Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της nrg, δήλωσε σχετικά με τη νέα συνεργασία: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι για την έναρξη του νέου μας εγχειρήματος με την HOCHTIEF, μίας κορυφαίας εταιρείας στον τομέα των υποδομών. Στόχος της εταιρείας μας για το incharge είναι η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους το Εθνικού Οδικού Δικτύου. Με στρατηγικές συνεργασίες όπως η σύσταση της HFCS, πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

O κ. Peter Coenen, Γενικός Διευθυντής της HOCHTIEF PPP Solutions GmbH, δήλωσε: «Είμαστε χαρούμενοι για την υποστήριξη και συνεισφορά μας στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου και περιβαλλοντικά φιλικού δικτύου αυτοκίνησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο".

Η nrg με το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών incharge, αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία ενέργειας στο χώρο της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας.

Πλέον, το δίκτυο incharge διευρύνεται με την προσθήκη 52 νέων θέσεων ταχυφόρτισης μέσω 26 ταχυφορτιστών ονομαστικής ισχύος 180kW, σε 13 Σταθμούς Εφοδιασμού Αυτοκινήτων. Οι νέες θέσεις που δημιουργούνται, θα λειτουργούν αδιάλειπτα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους – δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες και κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων να πραγματοποιούν ταχείες φορτίσεις κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης