Ενέργεια

ΗΠΑ: Αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 4 εκ. βαρέλια

ΗΠΑ: Αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου κατά 4 εκ. βαρέλια
Πλησιάζουν τα επίπεδα προ κορωνοϊού

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που μόλις τελείωσε, η πρώτη άνοδος σε πέντε εβδομάδες, και τα αποθέματα καυσίμων αυξήθηκαν κατά πολύ ή περισσότερο, υποδηλώνοντας χαμηλότερη ζήτηση καθώς η αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης έφτασε σε κλείσιμο, όπως ανέφερε η κυβέρνηση την Τετάρτη 13/9/2023.

Μάλιστα η παραγωγή του κοντεύει να φτάσει τα επίπεδα του Μαρτίου του 2020, δηλ. λίγο πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού που αποδεκάτισε προσωρινά τη ζήτηση πετρελαίου.


Ευνοήθηκε από τις περικοπές Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας

Οι μειώσεις που πρόσφατα ανακοίνωσαν οι Ρώσοι και οι Σαουδάραβες είχαν υπερβολικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, οδηγώντας τόσο το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent όσο και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σε άνοδο.

Το ισοζύγιο αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,955 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα 1-8 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Κατάστασης Πετρελαίου της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ ή EIA.

Οι αναλυτές που παρακολουθούνται από το Investing.com ανέμεναν μείωση του αργού κατά 2,481 εκατομμύρια βαρέλια αντί για την περασμένη εβδομάδα, για να αυξηθεί το έλλειμμα 6,307 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά των καυσίμων, η ΕΠΕ ανέφερε αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 5,561 εκατ.

Η πρόβλεψη συναίνεσης ήταν για άντληση βενζίνης 0,85 εκατομμυρίων βαρελιών που θα πρόσθεταν στην πτώση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 2,666 εκατομμύρια βαρέλια.

Η βενζίνη καυσίμων αυτοκινήτων είναι το Νο.1 προϊόν καυσίμου των ΗΠΑ. Με τα αποθέματα αποστάγματος, σημειώθηκε επίσημη αύξηση 3,931 εκατομμυρίων βαρελιών έναντι του αναμενόμενου κέρδους 1,4 εκ. και της άνοδος της προηγούμενης εβδομάδας κατά 0,679 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα αποστάγματα διυλίζονται σε πετρέλαιο θέρμανσης, ντίζελ για φορτηγά, λεωφορεία, τρένα και πλοία και καύσιμα για τζετ.


Η ζήτηση καυσίμου καταρρέει

Η αύξηση των προμηθειών αργού και καυσίμου, συνέπεσε με το επίσημο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα, που σηματοδοτήθηκε από την αργία της Εργατικής Ημέρας της 4ης Σεπτεμβρίου.

Η ζήτηση για καύσιμα μειώθηκε με το πέρας του καλοκαιριού, σύμφωνα με τη σύνοψη της αγοράς EIA.

Η συνολική βενζίνη που παραδόθηκε στην αγορά (βασικός δείκτης κατανάλωσης) μειώθηκε σε 8,307 εκατομμύρια ημερήσιο μέσο όρο από 9,321 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Πριν από αυτό, τα διυλιστήρια είχαν αντλήσει σχεδόν 20 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τα αποθέματα σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, καθώς μεγιστοποιούσαν την επεξεργασία καυσίμων για την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης.

Τα διυλιστήρια είχαν διατηρήσει έναν εξαιρετικά υψηλό ρυθμό λειτουργίας άνω του 93% της παραγωγικής τους ικανότητας κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Από την περασμένη εβδομάδα, η EIA είπε ότι, αν και τα διυλιστήρια εξακολουθούσαν να λειτουργούν σε σχεδόν βέλτιστα επίπεδα, διύλισαν λιγότερο αργό πετρέλαιο για καύσιμα από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Τα διυλιστήρια λειτούργησαν στο 93,7% της λειτουργικής τους ικανότητας την περασμένη εβδομάδα. Η παραγωγή βενζίνης μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά μέσο όρο 9,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η παραγωγή καυσίμου απόσταξης μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά μέσο όρο 5,0 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα», ανέφερε η υπηρεσία στην τελευταία Εβδομαδιαία Έκθεση Κατάστασης Πετρελαίου.


Η μεγαλύτερη παραγωγή την τελευταία 3τία

Ο οργανισμός αύξησε επίσης την εκτίμησή του για την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ για την περασμένη εβδομάδα σε ένα νέο υψηλό τριετίας στα 12,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Μέχρι πριν από μερικούς μήνες, η παραγωγή αργού από τον μεγαλύτερο παραγωγό του εμπορεύματος στον κόσμο κυμαινόταν μεταξύ 12,1 και 12,2 εκατομμυρίων ημερησίως.

Η τρέχουσα αναθεώρηση σημαίνει ότι η ημερήσια παραγωγή υπολείπεται μόλις κατά 400.000 από το υψηλό ρεκόρ των 13,1 εκατομμυρίων ημερησίως που είχε κατά μέσο όρο τον Μάρτιο του 2020, λίγο πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού που αποδεκάτισε προσωρινά τη ζήτηση πετρελαίου.


Μειώθηκαν οι εξαγωγές    

Παράλληλα με την εγχώρια ζήτηση, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ (ένα από τα φωτεινά σημεία της εβδομαδιαίας έκθεσης ΕΠΕ εδώ και μήνες) μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα 3,090 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 4,932 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς τα διυλιστήρια φάνηκαν να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο στη χώρα εν αναμονή της ζήτησης. Σύμφωνα με την ΜΠΕ.


Αυξήθηκαν οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές αργού στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 7,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, αυξημένες κατά 0,812 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέτοιες εισαγωγές, που φαινομενικά γίνονται σε ανταγωνιστικές τιμές, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις λεγόμενες επιθετικές περικοπές της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία, η οποία σκόπιμα προσπαθεί να διοχετεύσει λιγότερο αργό προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθειά της να παραμορφώσει την εβδομαδιαία αναφορά της ΕΠΕ σε μια πιο ανοδική εικόνα για λάδι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης