Ενέργεια

Reuters: Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου κατά 2% σε υψηλό 10 μηνών

Reuters: Εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου κατά 2% σε υψηλό 10 μηνών
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν περίπου 2% σε υψηλό σχεδόν 10 μηνών την Τρίτη 12/9/2023, λόγω των αυστηρότερων προοπτικών προσφοράς και της αισιοδοξίας του ΟΠΕΚ σχετικά με την ανθεκτικότητα της ζήτησης ενέργειας στις μεγάλες οικονομίες, σύμφωνα με το Reuters.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 1,69 δολ. ή 1,9%, στα 92,33 δολ. το βαρέλι έως τη 1:24 μ.μ.

EDT (1724 GMT), ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1,99 $ ή 2,3%, στα 89,28 $.

Αμφότερα τα σημεία αναφοράς παρέμειναν τεχνικά υπεραγορασμένα για 8η συνεχόμενη ημέρα, σε τροχιά για τις υψηλότερες διακανονίσεις τους από τον Νοέμβριο του 2022.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) εμμένει στις προβλέψεις του για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 και το 2024, επικαλούμενος ενδείξεις ότι οι μεγάλες οικονομίες είναι ισχυρότερες από το αναμενόμενο.


Ενέργειες χωρών – μελών του ΟΠΕΚ+

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν την περασμένη εβδομάδα τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού κατά 1,3 εκατομμύρια bpd συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.

Η Λιβύη (μέλος του ΟΠΕΚ) έκλεισε τέσσερις από τους ανατολικούς τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της λόγω φονικής καταιγίδας, ενώ το Καζακστάν (μέλος του ΟΠΕΚ+ που αποτελείται από τον ΟΠΕΚ, τη Ρωσία και τους συμμαχικούς παραγωγούς) μείωσε την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου για συντήρηση. είναι γνωστοί ως OPEC+.


Πρόβλεψη του ΟΠΕΚ για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου

Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024.

«Οι τιμές του αργού αυξάνονται αφού η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ έδειξε ότι η αγορά πετρελαίου θα είναι πολύ πιο σφιχτή από ό,τι αρχικά πιστεύαμε», δήλωσε σε σημείωμα ο Έντουαρντ Μόγια (ανώτερος αναλυτής αγοράς στην εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης OANDA).


Πρόβλεψη των ΗΠΑ για το πετρέλαιο

Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί από 99,9 εκατομμύρια bpd το 2022 σε 101,2 εκατομμύρια bpd το 2023 και 102,9 εκατομμύρια bpd το 2024, ενώ η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί από 99,2 εκατομμύρια bpd το 2022 σε 2010 bp

και 102,3 εκατομμύρια bpd το 2024.

Αυτό συγκρίνεται με το ρεκόρ 100,5 εκατομμυρίων bpd παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου το 2018 και το ρεκόρ 100,8 εκατομμύρια bpd παγκόσμιας κατανάλωσης υγρών το 2019, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ενέργειας (STEO) της EIA.

Η EIA προέβλεψε επίσης ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ θα αυξηθεί από 11,9 εκατομμύρια bpd το 2022 σε 12,8 εκατομμύρια bpd το 2023 και 13,2 εκατομμύρια bpd το 2024, ενώ η κατανάλωση υγρών στις ΗΠΑ θα αυξηθεί.

Αυτό συγκρίνεται με το ρεκόρ 12,3 εκατομμυρίων bpd παραγωγής αργού στις ΗΠΑ το 2019 και το ρεκόρ 20,8 εκατομμύρια bpd κατανάλωσης υγρών το 2005.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι έμποροι πετρελαίου περιμένουν προβλέψεις προσφοράς-ζήτησης από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) την Τετάρτη και στοιχεία αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ από το American Petroleum Institute (API), έναν βιομηχανικό όμιλο, την Τρίτη και από την EIA την Τετάρτη.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν άντληση περίπου 2 εκατομμυρίων βαρελιών αργού από τα αποθέματα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 8 Σεπτεμβρίου.

Αυτή θα ήταν η πέμπτη συνεχόμενη εβδομαδιαία κλήρωση, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί από τον Ιανουάριο του 2022.


Οι μεταβολές των επιτοκίων επηρεάζουν το πετρέλαιο

Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Αύγουστο την Τετάρτη 13/9/2023 θα πρέπει να υποδηλώνουν τις προοπτικές για τα επιτόκια.

Η Federal Reserve αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε μια συνεδρίαση πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, αν και οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την Πέμπτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης