Η Tata Steel ζητάει 500 εκ. λίρες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Tata Steel ζητάει 500 εκ. λίρες από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου
Πιθανολογείται ότι θα επηρεαστούν οι εκλογές

Η Tata Steel (εταιρεία παραγωγής χάλυβα που εδρεύει στο Λονδίνο της Αγγλίας, έχοντας κύριες δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία) βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη χρηματοδότηση 500 εκατομμυρίων λιρών (630 εκατομμυρίων δολαρίων), στοιχείο που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον Ιανουάριο του 2025 όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα oilprice.com.

Ένας αξιωματούχος στο Port Talbot είπε στο MetalMiner ότι οι συνομιλίες για τη χρηματοδότηση πραγματοποιούνται στα «υψηλά επίπεδα».

Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία είναι μεταξύ του ίδιου του Ομίλου Tata και του γραφείου του Πρωθυπουργού.

«Αυτό κράτησε για μερικά χρόνια», πρόσθεσε ο αξιωματούχος ο οποίος όμως αρνήθηκε να υποδείξει πότε θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες.

Η πολυεθνική χαλυβουργία επιβεβαίωσε ότι τα κεφάλαια θα βοηθήσουν το εργοστάσιο του Port Talbot (βρίσκεται στην Ουαλία, περίπου 75 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας του Κάρντιφ) να αντικαταστήσει τις υψικάμινους που λειτουργούν με ηλεκτρικούς καμίνους τόξου.

Τα νέα έρχονται καθώς η τιμή της μετοχής της Tata Steel έφτασε πρόσφατα σε υψηλό για το έτος.

«Δεδομένης της οικονομικά περιορισμένης θέσης της επιχείρησής μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή είναι δυνατή μόνο με κρατικές επενδύσεις και υποστήριξη. Όπως φαίνεται και σε άλλες χώρες παραγωγής χάλυβα στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ενεργά τις εταιρείες σε πρωτοβουλίες απαλλαγής από τον άνθρακα», ανακοίνωσε η Tata Steel στις 3 Σεπτεμβρίου.


Τα σχέδια της Tata

Η Tata σχεδιάζει επίσης να επενδύσει περίπου 700 εκατομμύρια £ (875 εκατομμύρια δολάρια) των ιδίων κεφαλαίων της στην εγκατάσταση. Νωρίτερα το 2023, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε 300 εκατομμύρια £ (375 εκατομμύρια δολάρια) ως βοήθεια στο εργοστάσιο, συν βοήθεια για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο, δημοσιεύματα εκείνη την εποχή σημείωσαν ότι η Tata απέρριψε αυτή την προσφορά.

Ο αξιωματούχος του Port Talbot αρνήθηκε επίσης να υποδείξει με τι θα αντικαταστήσει το εργοστάσιο τις δύο υψικάμινους που λειτουργούν.

Δεν έγινε επίσης συζήτηση για τις πιθανές χωρητικότητες, τον αριθμό των κλιβάνων ηλεκτρικού τόξου ή εάν θα πρόσθετε εξοπλισμό προστιθέμενης αξίας, όπως οι τροχοί λεπτής πλάκας.

Η προβλεπόμενη παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα για το 2023 στην τοποθεσία είναι 3,2-3,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι.

Η πηγή σημείωσε ότι αυτό είναι «λίγο κάτω» από τους 3 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Η τιμή της μετοχής της Tata Steel έφτασε πρόσφατα στις 131,75 ρουπίες Ινδίας στις 5 Σεπτεμβρίου, υψηλό για το έτος.

Εάν οι συνομιλίες έχουν επιτυχές αποτέλεσμα, είναι πιθανό αυτό το ποσοστό να είναι πολύ υψηλότερο.


Η ενδεχόμενη σύνδεση με τις εκλογές

 Ωστόσο, ένας παρατηρητής του κλάδου εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτά είναι πολλά χρήματα για την κυβέρνηση και για τους φορολογούμενους», είπε αυτή η πηγή στο MetalMiner.

Οι επικείμενες γενικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, που πρόκειται να διεξαχθούν το αργότερο στις 28 Ιανουαρίου 2025, θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από το ζήτημα της χρηματοδότησης.

«Δεν θα θέλουν να δουν χιλιάδες ανθρώπους να μένουν χωρίς δουλειά», είπε η πηγή για το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο έχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες, η πηγή πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα το καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές».

Ο παρατηρητής της βιομηχανίας σημείωσε επίσης το υψηλό κόστος για τη χαλυβουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με αμφιβολίες σχετικά με την τοποθεσία του εργοστασίου σε σύγκριση με την Κίνα.

«Αν δεν βρίσκεστε σε στρατηγική τοποθεσία, καλύτερα να έχετε μια πολύ καλή εμπορική ομάδα», προειδοποίησε η πηγή.

Ένας μετρικός τόνος ακατέργαστου χάλυβα κοστίζει 600-700 $ για να παραχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 400-500 $ στην Κίνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης