Ενέργεια

Ν.Κτωρίδης: Δεν υπήρξε καμία συμβατική υποχρέωση του EuroAsia προς NEXANS στις 7/9

Ν.Κτωρίδης: Δεν υπήρξε καμία συμβατική υποχρέωση του EuroAsia προς NEXANS στις 7/9
O Φιλελεύθερος (Philenews) επανέρχεται με νέο δημοσίευμα
Ο διευθύνων σύμβουλος της EuroAsia Interconnector, Νάσος Κτωρίδης, ανέφερε χθες στον Φιλελεύθερο ότι η εταιρεία δεν είχε καμία συμβατική δέσμευση να καταβάλει στις 7 Σεπτεμβρίου προκαταβολή ύψους 50 εκατ. ευρώ στη νορβηγική Nexans, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο μερών για την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Κτωρίδης κλήθηκε από τον «Φ» να σχολιάσει δημοσιεύματα σε ελλαδικές ιστοσελίδες περί αθέτησης εκ μέρους του της υποχρέωσης να καταβάλει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου προκαταβολή 50 εκατ. ευρώ στη νορβηγική εταιρεία. Ο κ. Κτωρίδης εξέφρασε απορία και έκπληξη για τα δημοσιεύματα και επέμεινε σε όλη τη συνομιλία μας ότι η EuroAsia δεν είχε καμία συμβατική υποχρέωση για κατάθεση κανενός ποσού στη Nexans στις 7 Σεπτεμβρίου.

Υποστήριξε επίσης ότι η εταιρεία σέβεται και υλοποιεί όλες τις πρόνοιες του συμβολαίου με τη Nexans, το οποίο προβλέπει και υποχρεώσεις εκ μέρους της νορβηγικής εταιρείας. Αναγνώρισε πως το συμβόλαιο προβλέπει συγκεκριμένα ορόσημα για πληρωμή δόσεων στη Nexans, αλλά δεν θέλησε να τα αναφέρει. Υποβάλαμε στον διευθύνοντα σύμβουλο της EuroAsia πληροφορίες του Φιλελευθέρου ότι καλείται να πληρώσει ποσό περίπου 240 εκατ. ευρώ μέχρι τον Μάρτιο του 2024, αλλά δεν θέλησε να μιλήσει επί του θέματος.

Είπε μόνο ότι η EuroAsia θα ανταποκριθεί εμπρόθεσμα σε όλες τις υποχρεώσεις της και ότι υπάρχουν επενδυτές έτοιμοι να συμμετάσχουν στη μεγάλη επένδυση για την ηλεκτρική διασύνδεση. Σε ερώτηση αν άλλαξε κάτι σε σχέση με το αίτημά τους προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για εξασφάλιση δανείου 580 εκατ. ευρώ, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι συνεχίζονται οι επαφές και ότι τις επόμενες μέρες αντιπροσωπία της εταιρείας θα έχει συναντήσεις με στελέχη της τράπεζας, και στην Κύπρο και στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος κάλεσε όλους να αναμένουν τη μελέτη που θα αναθέσει σε διεθνή οίκο το Υπουργείο Ενέργειας, για να διαπιστωθεί η οικονομική βιωσιμότητα και η γεωστρατηγική σημασία της διασύνδεσης. Είπε ότι ο ίδιος υπερθεματίζει για την πραγματοποίηση της μελέτης και επανέλαβε πως αν η κοινωνία δεν επιθυμεί αυτό το έργο και αν η μελέτη δείξει ότι δεν είναι βιώσιμο ή επωφελές για την Κύπρο, τότε η διασύνδεση δεν πρέπει να προχωρήσει. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό και χρήσιμο τον όρο εντολής που περιλαμβάνεται στις οδηγίες προς τον μελετητή, για τη σύγκριση της ωφελιμότητας για το κυπριακό ηλεκτρικό σύστημα της διασύνδεσης με την Κρήτη και της αξιοποίησης μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρισμού από ΑΠΕ

Πηγή: Χρύσανθος Μανώλη, Philenews

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης