Ενέργεια

Chevron: Ξεκίνησε η απεργία στην Αυστραλία - Αμέσως... στο +5% οι τιμές του TTF

Chevron: Ξεκίνησε η απεργία στην Αυστραλία - Αμέσως... στο +5% οι τιμές του TTF
Οι στάσεις θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 ώρες την ημέρα μέχρι την επόμενη Πέμπτη, όταν θα κλιμακωθούν σε δύο εβδομάδες πλήρους 24ωρης απεργίας

Ξεκίνησαν σήμερα (8/9) οι απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας τριών εβδομάδων στις υποδομές LNG της Chevron στην Αυστραλία μετά και τον «μαύρο καπνό» στις συνομιλίες των ενδιαφερόμενων πλευρών.

Όπως μεταδίδει το afr.com, περίπου 500 μέλη της Offshore Alliance, μια ομάδα του Australian Workers Union and Maritime Union of Australia, σταμάτησαν την εργασία τους για τρεις ώρες στα χερσαία εργοστάσια Wheatstone και Gorgon.

Το πλάνο των απεργιών

Οι στάσεις θα είναι κατά μέσο όρο περίπου 10 ώρες την ημέρα μέχρι την επόμενη Πέμπτη, όταν θα κλιμακωθούν σε δύο εβδομάδες πλήρους 24ωρης απεργίας. Τα έργα παρέχουν περίπου το 7% της παγκόσμιας προμήθειας LNG και το 47% του οικιακού φυσικού αερίου της Δυτικής Αυστραλίας.

Σήμερα, οι τιμές του φυσικού αερίου στα συμβόλαια TTF για τον Οκτώβριο κινούνται ανοδικά (+5%) στα 34,4 ευρώ/MWh.

Tο background των διαπραγματεύσεων

Τα εργοστάσια της Chevron's Wheatstone και Gorgon LNG αντιπροσωπεύουν περίπου το 7,5% των παγκόσμιων προμηθειών LNG. Πηγές της Ένωσης ανέφεραν ότι πέντε ημέρες διαμεσολάβησης ενώπιον της Επιτροπής Δίκαιης Εργασίας αυτή την εβδομάδα έληξαν το πρωί της Παρασκευής χωρίς συμφωνία. Η συμμαχία είπε στα μέλη ότι η Chevron είχε «πολλές ευκαιρίες» να διευθετήσει τις συμφωνίες της και «επιτέλους θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της».

Η συμμαχία είπε ότι η Chevron απαιτούσε «ειδικές παραχωρήσεις» στις διαπραγματεύσεις. Τα μέλη θα συνδυάσουν επίσης τις στάσεις με απαγορεύσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων εργασιών συντήρησης. Οι στάσεις του Σαββάτου θα είναι συνολικά 11 ώρες. Ένας εκπρόσωπος της Chevron Australia είπε ότι «θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση ασφαλών και αξιόπιστων λειτουργιών σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας στις εγκαταστάσεις μας».

Η πιθανή εξέλιξη

Ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα, τόνισε ότι η αρχική δράση θα είναι «χαμηλότερου επιπέδου», χωρίς σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή, αλλά θα κλιμακωθεί εάν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες δεν σημειώσουν πρόοδο. «Οι αρχικές απεργίες φαίνονται χαμηλότερου επιπέδου, σχεδιασμένες να δημιουργούν κόστος και αναποτελεσματικότητα για τη Chevron, αλλά δεν έχουν ακόμη ουσιαστικές επιπτώσεις στην παραγωγή», είπε.

Τέλος, ο αναλυτής υπογράμμισε ότι η πλήρης διακοπή λειτουργίας των δύο έργων LNG «απλά δεν μπορεί να συμβεί για πολύ», καθώς θα προκαλούσε ενεργειακή κρίση στη Δυτική Αυστραλία, αναγκάζοντας την επέμβαση της κυβέρνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης