Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Τι αλλάζει στον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης για την ενσωμάτωση των Απευθείας Γραμμών

ΡΑΑΕΥ: Τι αλλάζει στον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης για την ενσωμάτωση των Απευθείας Γραμμών

Υιοθετήθηκε η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ

 

Στην τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης προκειμένου να ενσωματωθεί η λειτουργία των Απευθείας Γραμμών στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) προχώρησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ που είναι και ο Διαχειριστής της συγκεκριμένης αγοράς.


Πρέπει να σημειωθεί ότι μια απευθείας γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας συνδέει μια μεμονωμένη μονάδα παραγωγής με έναν μεμονωμένο πελάτη, ή έναν παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας με μία επιχείρηση προμήθειας, η οποία προμηθεύει απευθείας δικές της εγκαταστάσεις ή και επιλέγοντες πελάτες. Οι απευθείας γραμμές δεν εντάσσονται στο Σύστημα Μεταφοράς ή στο Δίκτυο Διανομής και εκτιμάται ότι αποτελούν απάντηση στη συμφόρηση που παρατηρείται σε σημεία του συστήματος καθώς παρακάμπτουν κορεσμένο δίκτυο και μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των περικοπών.

Με την πρόσφατη απόφαση της η ΡΑΑΕΥ υιοθετεί μια σειρά από αλλαγές στον Κανονισμό της Αγοράς Εξισορρόπησης καθώς και στον Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκειμένου να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στην παράλληλη σύνδεση των Χρηστών των Απευθείας Γραμμών με το ΕΣΜΗΕ, την εγκατάσταση των αναγκαίων μετρητικών διατάξεων και την εκκαθάριση της ενέργειας που προμηθεύεται ο Χρήστης μέσω των Απευθείας Γραμμών.

Νέοι ορισμοί

Η τροποποίηση που εισηγήθηκε ο ΑΔΜΗΕ και υιοθετεί με την απόφαση της η ΡΑΑΕΥ, εισάγει νέους ορισμούς και διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού της Ποσότητας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Απευθείας Γραμμής. Επίσης προβλέπει τη μη επιβάρυνση των Χρηστών Απευθείας Γραμμής με Παράλληλη Σύνδεση με τα κόστη του Λογαριασμού Προσαυξήσεων Απωλειών ΕΣΜΗΕ και του Λογαριασμού Προσαυξήσεων Οικονομικής Ουδετερότητας για την προμηθευόμενη ενέργεια μέσω Απευθείας Γραμμής, κατά το μέρος που η ενέργεια αυτή παράγεται από μονάδες παραγωγής που συνδέονται στην Απευθείας Γραμμή, καθώς και τον χρονισμό εκκαθάρισης των ποσοτήτων αυτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ενέργεια που παράγεται από μονάδες παραγωγής που συνδέονται στην Απευθείας Γραμμή δεν περιλαμβάνεται στις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας που διενεργούνται βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου των Αγορών, η Ποσότητα Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Απευθείας Γραμμής που προμηθεύονται οι Εγκαταστάσεις Κατανάλωσης με Παράλληλη Σύνδεση μέσω Απευθείας Γραμμών απαλλάσσεται από τις χρεώσεις που προκύπτουν από τις εκκαθαρίσεις των λογαριασμών ΛΠ-1 (απώλειες) και ΛΠ-3 (οικονομική ουδετερότητα του ΑΔΜΗΕ).

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΡΑΑΕΥ αποφάσισε επίσης ότι είναι εύλογο να επεκταθεί κατ’ αναλογία η απαλλαγή αυτή και στις λοιπές χρεώσεις που συνδέονται με τις εκκαθαρίσεις των μεγεθών της αγοράς, και συγκεκριμένα των λογαριασμών προσαυξήσεων που περιλαμβάνονται στον ΚΔΣ, ήτοι τους λογαριασμούς ΛΠ-1 για την εκκαθάριση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης μεταξύ των ΔΣΜ (ITC) όσον αφορά στο σκέλος των απωλειών, ΛΠ-2 για την εκκαθάριση συναλλαγών για τις Έκτακτες Εισαγωγές περίσσειας ενέργειας και ΛΠ-3 για την εκκαθάριση στο πλαίσιο των Συμβάσεων Επικουρικών Υπηρεσιών και Συμπληρωματικής Ενέργειας Συστήματος.

Οι κύριοι ορισμοί που υιοθετούνται με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ είναι οι εξής:

Εγκατάσταση Ζήτησης: Η εγκατάσταση που καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια και συνδέεται σε ένα ή περισσότερα σημεία σύνδεσης με το σύστημα μεταφοράς ή διανομής. Το σύστημα διανομής και/ή οι βοηθητικές παροχές από μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δεν αποτελούν εγκατάσταση ζήτησης.

Εγκατάσταση Απορρόφησης: Οι Εγκαταστάσεις Ζήτησης και οι βοηθητικές παροχές από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Παράλληλη Σύνδεση: Η σύνδεση τουλάχιστον μιας εγκατάστασης παραγωγής ή κατανάλωσης αφενός με το ΕΣΜΗΕ και αφετέρου με μια Απευθείας Γραμμή.

Ποσότητα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας μέσω Απευθείας Γραμμής: η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που προμηθεύεται μια Εγκατάσταση Ζήτησης με Παράλληλη Σύνδεση μέσω Απευθείας Γραμμής, κατά το μέρος που η ενέργεια αυτή παράγεται από μονάδες παραγωγής που συνδέονται στην Απευθείας Γραμμή, όπως αυτή υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 77 του παρόντος Κανονισμού.

Χρήστης Απευθείας Γραμμής: ο πελάτης ή κάτοχος Άδειας Παραγωγής ή Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή Εξαιρούμενου Σταθμού, οι εγκαταστάσεις του οποίου συνδέονται ή πρόκειται να συνδεθούν σε Απευθείας Γραμμή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης