Επικαιρότητα

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Θετικό κλίμα στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν
Στο επίκεντρο η προετοιμασία του ραντεβού Μητσοτάκη με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Περισσότερο από δύο ώρες ήταν η διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, έχοντας ως αντικείμενο συζήτησης την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, την εξεύρεση ενός πλαισίου συζήτησης στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και τη δημιουργία σχέσης ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

Από τις δηλώσεις των δύο υπουργών φάνηκε το θετικό κλίμα στη συνάντηση.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου. Με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης να περιλαμβάνει τα ακόλουθα τρία επίπεδα:

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.

Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη».


Γεραπετρίτης: Ιστορική ευκαιρία για σχέση καλής γειτονίας

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε στις δηλώσεις του ότι είναι πολύ σημαντικό για τις διμερείς σχέσεις να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας και να συνεχιστεί η αποχή από ενέργειες που μπορούν να διαταράξουν τις ισορροπίες στην περιοχή.

Χαρακτήρισε για ακόμα μια φορά, όπως το έχει κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ιστορική ευκαιρία και για τις δύο κυβερνήσεις να προσπαθήσουν για να εγκαθιδρύσουν μία μακρά σχέση καλής γειτονίας. Οι αποστάσεις και τα πάθη δεν διαγράφονται, αλλά υπάρχει διάθεση να διαρρήξουμε εδραιωμένες διαφωνίες».

Από την πλευρά του ο κ. Φιντάν είπε ότι : «έχουμε διαφορά απόψεων στο Αιγαίο τις οποίες είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε. Για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ότι η Τουρκία είναι υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού».


Παραμένουν οι διαφορές στο Κυπριακό

Παντελώς αντίθετες οι θέσεις όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς ο κ. Φιντάν είπε ότι οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και ότι η Άγκυρα θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, κάτι που τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία απορρίπτουν, παραμένοντας προσηλωμένες στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορά και στη μειονότητα της Θράκης έγινε εμμέσως πλην σαφώς από τον κ. Φιντάν ο οποίος μίλησε για ομογενείς, με τον κ. Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας από το ελληνικό κράτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης