Ενέργεια

Montel: Tα «αινίγματα» της Γερμανίας για τα αποθέματα φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα

Montel: Tα «αινίγματα» της Γερμανίας για τα αποθέματα φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι βασικός μοχλός «ηρεμίας» είναι ο καιρός και ο ήπιος χειμώνας

Η γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιθανά σοβαρά προβλήματα τον φετινό χειμώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που έκαναν αναλυτές στο Montel.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική χρονιά χωρίς την παροχή φυσικού αερίου που σε συνδυασμό με την πλήρη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας της χώρας, προκύπτει ένας μεγάλος γρίφος για την πορεία των τιμών.

Το θέμα της διασφάλισης των εισαγωγών φυσικού αερίου και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στη Γαλλία η πυρηνική ενέργεια, είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών. «Η τρέχουσα κατάσταση δεν θεωρείται καλή» σημειώνουν οι traders. «Θα έχουμε και φέτος ήπιο χειμώνα;» αναρωτιέται ένα άλλο στέλεχος της αγοράς, καθώς οι περσινές θερμοκρασίες βοήθησαν τη Γερμανία να επεκτείνει τα αποθέματα φυσικού αερίου και να τα ενισχύσει μάλιστα με εισαγωγές σε προσιτά επίπεδα.

Καμία εγγύηση

Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι η τύχη θα επαναληφθεί και φέτος, είπε ένας δεύτερος έμπορος στον Montel.

«Βλέπω αδυναμία στην αδυναμία». Σύμφωνα με την Ellie Chambers, αναλύτρια της εταιρείας συμβούλων Icis, τόνισε ότι «πάντα θα υπάρχει πιθανότητα για αύξηση των τιμών, αλλά υπάρχουν παράγοντες που υποδεικνύουν προσιτότητα. «Πρέπει να γίνουν πολλά στραβά ταυτόχρονα για να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι περίπου 95%. Πρόκειται για μια τεράστια αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Και νομίζω ότι θα χρειαζόταν ένας πολύ κρύος χειμώνας και προβλήματα με μια άλλη πηγή ενέργειας για να εξαντληθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου» συμπλήρωσε.


Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι βασικός μοχλός «ηρεμίας» είναι ο καιρός και ο ήπιος χειμώνας, κάτι που μεταφράζεται σε λιγότερη πίεση στα αποθέματα. Από την άλλη πλευρά, «δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για τον καιρό. Και για τον λόγο αυτό θα συνεχίζω να ανησυχώ» συμπλήρωσε ένας ακόμη trader.

Το πυρηνικό αίνιγμα

Μία από αυτές τις πηγές είναι η γαλλική πυρηνική ενέργεια, με το 2022 να βλέπει την παραγωγή να ακρωτηριάζεται από προβλήματα διάβρωσης στους αντιδραστήρες της, αν και ο χειριστής EDF έχει προβλέψει πολύ πιο σημαντική παραγωγή αυτόν τον χειμώνα.

Ένα άλλο ερώτημα ήταν εάν η Γερμανία θα έχανε τα 3-4 GW εγχώριας πυρηνικής ισχύος που έκλεισε τον Απρίλιο, δήλωσαν παράγοντες της αγοράς. «Με μια απότομη καμπύλη, μερικά πυρηνικά μπορούν γρήγορα να κάνουν μεγάλη διαφορά στην τιμή», είπε ο Kuester.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης