Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Έρχονται μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

ΥΠΕΝ: Έρχονται μέτρα για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις

Με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των λογαριασμών ρεύματος να φθάνουν τις 50.000 και οι ρευματοκλοπές να επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών με επιπλέον κόστος 4%, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δραστική τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, έχοντας ήδη αναθέσει στη ΡΑΑΕΥ να διαμορφώσει προτάσεις, ενώ είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους προμηθευτές για το ίδιο θέμα.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και θα περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό μέτρων στήριξης των ευάλωτων και ανταμοιβής των συνεπών καταναλωτών παράλληλα με μέτρα για τη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και των ρευματοκλοπών ώστε να περιοριστούν έτσι οι άδικες και αχρείαστες επιβαρύνσεις στο σύνολο των λογαριασμών.
Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα τεθεί σύντομα σε εφαρμογή το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μέσω των οποίων οι καταναλωτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες του συστήματος ηλεκτρισμού και να επιλέγουν το χρόνο κατανάλωσης αναλόγως με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης των υφιστάμενων ρολογιών ρεύματος με έξυπνους μετρητές συζητείται εδώ και χρόνια με τον ΔΕΔΔΗΕ να έχει αναγκαστεί να ακυρώσει τον πρώτο διαγωνισμό μετά από δικαστικές προσφυγές των ενδιαφερόμενων εταιριών. Και ο δεύτερος διαγωνισμός που θεωρητικά βρίσκεται σε εξέλιξη είναι παγωμένος μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μιας από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.

Κώδικας προμήθειας

Σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις του Κώδικα Προμήθειας όλα δείχνουν ότι θα διαμορφωθούν μέσα στο Φθινόπωρο με στόχο να εφαρμοστούν από την αρχή του επομένου έτους και θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως ο λεγόμενος «ενεργειακός τουρισμός» αλλά και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη είναι μεταξύ των 25.000 και 50.000, αν και οι εταιρίες προμήθειας μιλούν για πολύ μεγαλύτερους αριθμούς.
Πάντως ανεξαρτήτως του πόσοι είναι αριθμητικά, εκτιμάται ότι οι οφειλές τους ανέρχονται σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Οφειλές, που αυξήθηκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και συσσωρεύτηκαν μετά την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της, καθώς επετράπη η ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή χωρίς εξόφληση του προηγούμενου.

Μεγάλο μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών εξάλλου έχει ενταχθεί στην Καθολική Υπηρεσία, από την οποία συνεχίζουν να παίρνουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν, αφού δεν διακόπτεται η ηλεκτροδότηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών μόνο το 10% των ενταγμένων στην Καθολική Υπηρεσία εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Ενεργειακός Τειρεσίας

Εν τω μεταξύ οι εταιρίες προμήθειας φαίνονται πλέον πιο ώριμες να συνεργαστούν για τον εφαρμογή του λεγόμενου ενεργειακού «Τειρεσία», δηλαδή ενός συστήματος που θα καταγράφει τους καταναλωτές οι οποίοι αλλάζουν τακτικά πάροχο, χωρίς να πληρώνουν τον προηγούμενο. Ο ενεργειακός «Τειρεσίας», όπως και ο αντίστοιχος πρωτότυπος μηχανισμός που διαθέτουν οι τράπεζες, θα προειδοποιεί αυτόματα την εταιρία προμήθειας ότι ο υποψήφιος πελάτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στον προηγούμενο/ους παρόχους, οπότε η εταιρία θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την εκπροσώπησή του.

Για να λειτουργήσει πάντως αποδοτικά ο ενεργειακός «Τειρεσίας» θα χρειαστεί να συνοδευτεί με περαιτέρω μέτρα, προκειμένου ο εν λόγω καταναλωτής να μην μεταφέρει το ίδιο πρόβλημα στην Καθολική Υπηρεσία, στην οποία θα μεταπέσει, αν δεν βρίσκει πλέον προμηθευτή.
Όλα αυτά τα ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν στην ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η ΡΑΑΕΥ στη ΔΕΘ και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου. Στην εκδήλωση προμηθευτές αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις θα έχουν την ευκαιρία για μία πρώτη δημόσια τοποθέτηση, σχετικά με το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Προμήθειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης