Ενέργεια

Scholz: Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι νεκρό άλογο στη Γερμανία

Scholz: Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι νεκρό άλογο στη Γερμανία
Στα 15 δισ. ευρώ κοστολογεί την προοπτική κάθε πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ότι είναι ενάντια σε μια νέα συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στη χώρα, σε συνέντευξη που δόθηκε αργά την Παρασκευή (1/9) στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

«Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι ένα νεκρό άλογο στη Γερμανία», δήλωσε ο Scholz, ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας (SPD).

Ο εταίρος του συνασπισμού του Scholz, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), ζήτησαν πρόσφατα από τη Γερμανία να διατηρήσει μια πυρηνική επιλογή στο τραπέζι.

Για να κατασκευαστούν νέοι πυρηνικοί σταθμοί, θα απαιτηθεί σημαντικός χρόνος και επενδύσεις, είπε ο Scholz, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να δαπανηθούν τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ (16,16 δισεκατομμύρια δολάρια) ανά εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής τα επόμενα 15 χρόνια.

Σχετικά με το ευρέως αμφιλεγόμενο θέμα του ανώτατου ορίου της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, ο καγκελάριος εξέφρασε αμφιβολίες για το πώς αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν αυξηθεί δραματικά στη Γερμανία αφότου άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την εισβολή του στρατού της Ρωσίας το 2022. Το Βερολίνο έσπευσε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, εγκαταλείποντας τις φθηνές ρωσικές πηγές ενέργειας. Η Μόσχα μείωσε αισθητά τις προμήθειες αερίου και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη ανταγωνίζονται για άλλες πηγές.

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), αλλά και το φίλα προσκείμενο στον επιχειρηματικό κόσμο συμπολιτευόμενο κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) έχουν καλέσει να παραταθεί η χρήση των υπαρχόντων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων, παρότι οι τελευταίοι σταθμοί έκλεισαν τους αντιδραστήρες τους νωρίτερα φέτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης