Επικαιρότητα

Δούκας: Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μόνο μία πόλη τουριστών

Δούκας: Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μόνο μία πόλη τουριστών
Yποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον Συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ»

Στην εκπομπή «Επίλογος» του EΡTnews με παρουσιαστή τον Απόστολο Μαγγηριάδη εμφανίστηκε ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον Συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ».

Απαντώντας στο ερώτημα πως αποφάσισε ταυτόχρονα με την ακαδημαϊκή του καριέρα να ασχοληθεί και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση τόνισε: «Έχω την γνώση, γιατί ασχολούμαι εδώ και χρόνια με θέματα ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, με το πώς πρέπει να αλλάξουν οι πόλεις για να είναι βιώσιμες και ανθεκτικές, για να είναι καλύτερη η καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό που λέω και στους φοιτητές μου είναι ότι πρέπει να αφήσουμε τα πληκτρολόγια και να πάμε στο πεδίο. Δεν μου αρέσουν τόσο οι συγκρούσεις όσο οι συνθέσεις. Πιστεύω ότι μία καλή ιδέα δεν τη σταματάει τίποτα, όταν έχει έρθει η ώρα της. Θεωρώ ότι το πρόγραμμά μας  θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών της Αθήνας.» 

Αναλύοντας την πρότασή του για φύτευση 5.000 δέντρων ετησίως, ο Χάρης Δούκας υπογράμμισε ότι: «Ο κ. Μπακογιάννης, το 2019, είχε υποσχεθεί ότι θα φυτέψει πολύ περισσότερα. Η κάλυψη του πρασίνου στην Αθήνα φτάνει μόλις το 11%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 30%. Οι δορυφόροι του Ινστιτούτου Copernicus δείχνουν ότι υπάρχει χώρος για να αυξηθεί η κάλυψη με πράσινο στο 15%. Με την πρότασή μας λοιπόν για φύτευση 25.000 δέντρων στο τέλος της πενταετίας θα φτάσουμε στο 14%. Θα παρουσιάσουμε στο πρόγραμμά μας ακριβώς που βρίσκονται αυτοί οι χώροι στο google maps. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε συμπαγείς χώρους πρασίνου, αντί να δίνουμε άδειες και να κατασκευάζονται τεράστιες κτιριακές υποδομές και ξενοδοχεία.»  

Όσον αφορά στο στόχο για μείωση της θερμοκρασίας έως και 5 βαθμούς, μεσοσταθμικά, στο κέντρο της πρωτεύουσας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε: «Όλες οι πόλεις στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια ώστε η πράσινη συμφωνία να εφαρμοστεί και  σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο, οι πόλεις να μετασχηματιστούν και να υπάρξει θερμική ανάσχεση. Ειδικά η Μεσόγειος είναι μία περιοχή που βρίσκεται στην καρδιά της κλιματικής κρίσης και πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα» ενώ εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτό να επιτευχθεί: « Δημιουργώντας συμπαγείς χώρους πρασίνου, μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία έως 2 βαθμούς , με τη χρήση υπέρψυχρων υλικών και πράσινα δώματα θα πέσει άλλον ενάμιση βαθμό Κελσίου και θα μειωθεί ακόμη ενάμιση βαθμό Κελσίου, κάνοντας κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα βγάλουν το αυτοκίνητο έξω από το κέντρο της πόλης. Θα χρειαστούμε περίπου 2,5 εκ. τον χρόνο για αυτές τις δράσεις. Είναι πόροι που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, εάν χρησιμοποιούσαμε τον καφέ κάδο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, και κάναμε κομποστοποίηση αντί να στέλνουμε αυτά τα απορρίμματα σε ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Δεν χρειάζονται νέοι πόροι αλλά βούληση για να προωθήσουμε την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα και αυτό θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά κέρδη.» 

Παρουσιάζοντας την πρότασή του για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων εξήγησε ότι : «Ο Δήμος της Αθήνας μπορεί να συγκροτήσει ενεργειακές κοινότητες, βάσει νόμου και εκτός της γεωγραφικής του επικράτειας και να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο. Η ενέργεια  που θα παράγεται θα διαμοιράζεται στα 50.000 φτωχά νοικοκυριά που βρίσκονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, ώστε να καλύψουν με χαμηλό κόστος τις ανάγκες τους για ηλεκτρικό ρεύμα τα επόμενα 25 χρόνια.»

Ο Χάρης Δούκας αναφέρθηκε και στο χάος που επικρατεί ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σημειώνοντας: «Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι μόνο μία πόλη τουριστών. Πρέπει να είναι και πόλη μόνιμων κατοίκων. Υπάρχει μία τρομακτική αύξηση της τάξεως του 450% στη βραχυχρόνια μίσθωση την τελευταία δεκαετία, η οποία δείχνει ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια ρύθμισης και ελέγχου. Εμείς λέμε ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να περιοριστεί, για να έχει ζωή, κοινωνικό ιστό η πόλη. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στους ανθρώπους που νοικιάζουν ένα διαμέρισμα για να βγάζουν τα προς το ζην. Πρέπει να μπει ένα όριο. Το Αμστερνταμ και το Δουβλίνο έχουν υιοθετήσει χρονικούς περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση και έχουν πολύ θετικά αποτελέσματα.»

Για την ενδεχόμενη μεταφορά των Υπουργείων από το κέντρο στην παλιά ΠΥΡΚΑΛ, σχολίασε ότι: «Έχω σοβαρά ερωτήματα. Αναρωτιέμαι τι θα γίνουν αυτά τα τεράστια κτιριακά συγκροτήματα, εάν εγκαταλειφθούν. Θα γίνουν χώροι πρασίνου ή νέες ξενοδοχειακές μονάδες;»

Τέλος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον Συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» ανέδειξε πόσο σημαντικά είναι τα θέματα ασφάλειας: «Μόνο 200 δημοτικοί αστυνομικοί βρίσκονται στους δρόμους και μάλιστα στην 6η και 7η κοινότητα βρίσκονται μόλις  6 άτομα σε 24ωρες βάρδιες. Πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού, σοβαρή συνεργασία και κοινές περιπολίες μεταξύ ΕΛΑΣ και δημοτικής αστυνομίας, αλλά και περισσότερο φως στις γειτονιές. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε τα έξοδα για έργα βιτρίνας και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη.» 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης