Ενέργεια

ΗΕ: Εφικτό το EBITDA 1 δισ για το 2023 - Διασφάλιση του στόχου για 1 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ το 2025

ΗΕ: Εφικτό το EBITDA 1 δισ για το 2023 - Διασφάλιση του στόχου για 1 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ το 2025
Αισιόδοξη εκτίμηση για το σύνολο του έτους από την δίοκηση της HELLENiQ ENERGY
Σχετικά Άρθρα
Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η δίοικηση της HELLENiQ EENERGY από την μέχρι τώρα πορεία της χρονιάς του 2023, εκτιμώντας παράλληλα σαν εφικτή την κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA στο 1 δισ για το σύνολο του έτους. Ο κ. Σιάμισιης αναφερόμενος στην πορεία της αγοράς των καυσίμων σημείωσε, ότι κατά το τρίτο τρίμηνο έχουμε ρημπάουντ στην ζήτηση και βελτίωση των περιθωρίων διύλισης, που είχαν μια τεράστια πτώση στο β' τρίμηνο στα 4,4 δολ/βαρέλι και παραλληλα εξομάλυσνη στην τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η εσωτερική αγορά δείχνει πολύ ικανοποιητική, ενώ ισορροπημένα κινούνται και οι εξαγωγές.

Σημείωσε ότι σε επίπεδο αποθεμάτων ο όμιλος καταγράφει μια ζημιά 200 εκατ. λόγω της διορθωτικής πορείας των τιμών σε σχέση με πέρυσι και παρατήρησε, ότι μπορεί μεν να κλήθηκε να πληρώσει φόρους επί των υπερκερδών, δεν θα κληθεί όμως να ανακτήσει τις απώλειες από ζημίες που καταγράφει.

Παράλληλα ζήτησε να ξακαθαρίσει το μέλλον της ΔΕΠΑ και να υπάρξει καθαρή λύση. Η θέση του ομίλου της ΗΕ δεν αλλάζει. Ή θα πάρει όλη την ΔΕΠΑ ή θα αποχωρήσει, θα πρέπει όμως όλη αυτή η υπόθεση να λάβει ένα τέλος.

ΑΠΕ: Το νέο asset

Από τυην πλευρά του ο Γιώργος Αλεξόπουλος, που είναι και ο επικεφαλής της ανάπτυξης των ΑΠΕ σημείωσε ότι οι κινήσεις που γίνονται διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου για εγκατεστημένη ισχύ 1 GW τo 2025. Τονισε την αύξηση της κερδοφορίας σε 21 εκατ προ φόρων  από τον κλάδο των ΑΠΕ σε σχέση με 11 εκατ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

H είσοδος στην αγορά της Ρουμανίας, που είναι μια αγορά πολύ λιγότερο ώριμη, παρέχοντας πιο υψηλές τιμές σε σχέση με την ελληνική, δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες, ανέφερε και οι επενδύσεις θα μπουν στην διαδικασία της παραγωγής ενέργειας, σταδιακά από το τέλος της τρέχουσας χρονιάς μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Περαιτέρω ανάπτυξη θα πρέπει να ανεμένεται και στην Κύπρο . Από τις νέες επενδύσεις συνολικά 300 MW είναι έτοιμα ή στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης για την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία. Άλλα 400 MW είναι σε προχωρημένα στάδια. Οι αλλαγές της αγοράς έχουν συντελεσθεί με την μετατόπιση από το feed in tariff στην κατεύθυνση των corpοrate PPAs με την χρήση αντιστάθμισης.

Οι συνολικές άδειες ΑΠΕ που έχει στο χαρτοφυλάκιό του ο όμιλος είναι της τάξης των 4 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης