Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

ΥΠΕΝ: Πράσινο φως για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πρώτων υλών - Διαγωνισμός για την έρευνα αντιμονίου

ΥΠΕΝ: Πράσινο φως για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πρώτων υλών - Διαγωνισμός για την έρευνα αντιμονίου

Σύσταση Ομάδας Εργασίας με στόχο την διευκόλυνση επενδύσεων στα ορυκτά

 

Τον δρόμο για την αξιοποίηση των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων κρίσιμων πρώτων υλών ανοίγει το ΥΠΕΝ με στόχο να συμβάλει η χώρα στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες. Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας χθες στο συνέδριο “Greek specific issues: New raw materials industrial projects in Greece”, προανήγγειλε την έναρξη διαγωνισμού για την εκμίσθωση μεταλλευτικού χώρου προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και εκμετάλλευση κοιτάσματος αντιμονίου, ορυκτό που εμπεριέχεται σε όλους τους καταλόγους της ΕΕ από το 2011 έως σήμερα ως κρίσιμο στρατηγικό μέταλλο.
Οδηγό για την έρευνα αντιμονίου, όπως και για άλλες κρίσιμες πρώτες ύλες που θα ακολουθήσουν θα αποτελέσει, όπως είπε η κ. Σδούκου το progect του κοιτάσματος γερανίου στους Μολάους, το οποίο εκμισθώθηκε μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2021 .

Η προκαταρκτική έρευνα επιβεβαίωσε τις ιστορικές αναλύσεις για το κοίτασμα καθώς εντόπισε το σπάνιο μέταλλο με πολλές χρήσεις στην υψηλή τεχνολογία και σύντομα, όπως τόνισε η υφυπουργός, προγραμματίζεται η ένταξή του σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Αλλαγές στον Μεταλλευτικό Κώδικα

Η κ. Σδούκου ανακοίνωσε επίσης από το ίδιο συνέδριο ότι το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει στη σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί σχέδιο τροποποιήσεων των διατάξεων του Μεταλλευτικού Κώδικα, με βασικό στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων στον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο όσο αφορά στα κρίσιμα και στρατηγικά ορυκτά. «Δεν νοείται εν έτει 2023 να συζητάμε για «διευκόλυνση επενδύσεων στον ελληνικό ορυκτό πλούτο», με εργαλείο ένα παρωχημένο νομοθέτημα 50 ετών (ο Μεταλλευτικός Κώδικας του 1973)» είπε και σημείωσε ότι ήδη έχουν εντοπιστεί αρκετά σημεία του Μεταλλευτικού Κώδικα που απαιτούν ουσιαστική παρέμβαση, ώστε να γίνει απλούστερη, ευκολότερη και συμβατή με τις απαιτήσεις των καιρών, η διαδικασία εκμίσθωσης των μεταλλευτικών χώρων.

Δράσεις

Πρώτος βασικός άξονας των δράσεων που αναλαμβάνει το ΥΠΕΝ στην κατεύθυνση αξιοποίησης των πιθανολογούμενων κοιτασμάτων κρίσιμων πρώτων υλών είναι η έρευνα, μέσω στοχευμένων προγραμμάτων που για τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027 θα ξεπεράσουν τα 4,5 εκατ. ευρώ. Τα στοχευμένα αυτά προγράμματα, εκπονούνται από΄ την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση της δημόσιας μεταλλευτικής έρευνας.

Από τα Τεχνικά Δελτία που έχουν υποβληθεί, το σύνολο αυτών των έργων έχουν ως κύριο σκοπό την αξιολόγηση επιλεγμένων υφιστάμενων Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων, με στόχο την αύξηση των αποθεμάτων της χώρας σε Κρίσιμες ΟΠΥ, πολύτιμα μέταλλα και μέταλλα απαραίτητα για την ενεργειακή μετάβαση, με μετρήσιμα μεγέθη οικονομικής και κοινωνικής αξίας. «Είναι η ώρα και για μας να προχωρήσουμε, άμεσα, σε πιο συγκεκριμένες δράσεις, με τελικό στόχο την κατάκτηση της στρατηγικής αυτονομίας της χώρας, αλλά και τη συνδρομή στην αυτάρκεια της Ευρώπης, σε κρίσιμες πρώτες ύλες, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό» τόνισε η κ. Σδούκου παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης