DIHK: Η ενεργειακή μετάβαση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους - Τι φοβάται η βιομηχανία

DIHK: Η ενεργειακή μετάβαση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους - Τι φοβάται η βιομηχανία
«Οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν αντίμετρα εδώ όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Dercks

Οι γερμανικές εταιρείες βλέπουν ότι η ενεργειακή μετάβαση φέρνει περισσότερους κινδύνους παρά ευκαιρίες για την ανταγωνιστικότητά τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας.

Περισσότερες από τις μισές των 3.500 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα του DIHK, εκτιμούν ότι η μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακριά από το ρωσικό αέριο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιχείρησή τους και μόνο για το 13% θετικό.

«Η εμπιστοσύνη των γερμανικών επιχειρήσεων στην ενεργειακή πολιτική είναι σε χαμηλά επίπεδα στην παρούσα φάση» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του DIHK, Achim Dercks.

Στους ενεργοβόρους τομείς, 3 στις 4 εταιρείες θεωρούν ότι επηρεάζονται αρνητικά ή πολύ αρνητικά από την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ πολλές εταιρείες ανησυχούν έντονα για έναν ανεπαρκή ενεργειακό εφοδιασμό, ακόμη και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Οι «τάσεις φυγής»

Παράλληλα, αν και η πλειοψηφία των εταιρειών θέλει να μείνει στη Γερμανία παρά τις προκλήσεις, το ποσοστό των εταιρειών που σκέφτονται να φύγουν ή να φύγουν από τη χώρα αυξάνεται. Σχεδόν το 1/3 της ενεργοβόρου βιομηχανίας, σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή του στο εξωτερικό ή να μειώσουν την παραγωγή τους στο εσωτερικό.

«Οι πολιτικοί πρέπει να λάβουν αντίμετρα εδώ όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο Dercks.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης