Ενέργεια

Το συνδικάτο της Αυστραλίας απειλεί με απεργίες στο εργοστάσιο LNG της Chevron

Το συνδικάτο της Αυστραλίας απειλεί με απεργίες στο εργοστάσιο LNG της Chevron
Το North West Shelf, μαζί με τα έργα Gorgon και Wheatstone, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα δέκατο των παγκόσμιων προμηθειών LNG αναφέρει το Reuters.
Τα συνδικάτα στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία προειδοποίησαν την Παρασκευή 25/8, ότι οι στάσεις εργασίας θα μπορούσαν να κοστίσουν δισεκατομμύρια δολάρια στην ενέργεια των ΗΠΑ, εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για μισθούς και προϋποθέσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Η προειδοποίηση ήρθε ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι σε μια κοντινή εγκατάσταση στο Woodside ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας που συνήφθη από τα ίδια συνδικάτα.
Οι εργαζόμενοι ψήφισαν την Πέμπτη για να εξουσιοδοτήσουν την Offshore Alliance των συνδικάτων να κηρύξει απεργία στα έργα Gorgon και Wheatstone της Chevron.

Το North West Shelf, μαζί με τα έργα Gorgon και Wheatstone, αντιπροσωπεύει περίπου το ένα δέκατο των παγκόσμιων προμηθειών LNG.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook την Παρασκευή, η συνδικαλιστική συμμαχία είπε για την ανώτερη διευθυντική ομάδα της Chevron: «Η ανοησία τους πρόκειται να τους κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγής και κέρδους».

Τα συνδικάτα επέκριναν επίσης την εταιρεία ότι έθεσε μια πρόταση απευθείας σε ψηφοφορία των εργαζομένων χωρίς να περάσει από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τα συνδικάτα απείλησαν με εργατική δράση.

Η Chevron είπε ότι δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση για πρόθεση απεργίας από τα συνδικάτα και επανέλαβαε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για τη διατήρηση ασφαλών και αξιόπιστων λειτουργιών σε περίπτωση διακοπής.

«Θα συνεχίσουμε επίσης να εργαζόμαστε μέσω διαπραγματεύεσεων καθώς επιδιώκουμε αποτελέσματα που είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας», πρόσθεσε στην ανακοίνωση.

Η θέση των εργαζομένων

Περισσότερο από το 99% των περίπου 450 εργαζομένων ψήφισαν υπέρ της έγκρισης μιας απεργίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει άρνηση φόρτωσης δεξαμενόπλοιων ή πλοίων, απαγορεύσεις ορισμένων εργασιών και πλήρη απεργία.

Τα αποτελέσματα μιας άλλης απεργιακής ψηφοφορίας για τους εργαζομένους σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις της Γουίτστοουν αναμένονται τη Δευτέρα.
Η Offshore Alliance, η οποία συνδυάζει το Maritime Union of Australia και Australian Workers' Union, πρέπει να ειδοποιήσει τη Chevron επτά εργάσιμες ημέρες πριν από την απεργία.

Οποιαδήποτε απεργία θα ανάγκαζε τους Ασιάτες αγοραστές να πλειοδοτήσουν την Ευρώπη για να προσελκύσουν φορτία φυσικού αερίου. Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι δύο κορυφαίοι ανυψωτές αυστραλιανού LNG, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν.

Ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic είπε ότι η Chevron θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποια βιομηχανική δράση "χαμηλού επιπέδου", αλλά αυτό είναι απίθανο να διαταράξει σημαντικά τον εφοδιασμό.

«Η δημόσια ρητορική θα ενταθεί για άλλη μια φορά καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη Chevron, ως κανονικό μέρος της διαδικασίας διαπραγματεύσεων για τα αυστραλιανά συνδικάτα», είπε.

H Woodside συμφώνησε

Η κλιμάκωση έρχεται μια ημέρα αφότου η Offshore Alliance κατέληξε σε μια κατ' αρχήν συμφωνία στην εγκατάσταση LNG του Woodside's North West Shelf LNG, τη μεγαλύτερη της Αυστραλίας, προκαλώντας απότομη πτώση στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ολλανδία και τη Βρετανία την Πέμπτη.

Την Παρασκευή, η Συμμαχία είπε ότι οι εργαζόμενοι είχαν «υποστηρίξει συντριπτικά» το σχέδιο συμφωνίας σε μια συνάντηση το προηγούμενο απόγευμα.
Καμία απεργία δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί και να τεθεί σε δεύτερη επίσημη ψηφοφορία.

Η συμφωνία, η οποία θα οριστικοποιηθεί και θα σταλεί στα συνδικάτα τη Δευτέρα 28/8, αυξάνει «σημαντικά» τις αμοιβές των εργαζομένων, εμποδίζει τη Woodside να απολύσει / αντικαταστήσει τους εργαζομένους με εργάτες ή εργολάβους και θα απαιτήσει την πλειοψηφία των εργαζομένων για τυχόν αλλαγές στο ρόστερ, ανέφεραν τα συνδικάτα σε ανακοίνωσή τους. .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης