Ενέργεια

Μειώθηκαν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη - Στα 119 ευρώ /MWh στην Γερμανία, στα 113 ευρώ /MWh στη Γαλλία

Μειώθηκαν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη - Στα 119 ευρώ /MWh στην Γερμανία, στα 113 ευρώ /MWh στη Γαλλία

Τα δικαιώματα CO2 για τη λήξη Δεκεμβρίου 2023 έχασαν 1,8% και διαμορφώθηκαν στα 86,66 ευρώ ανά μετρικό τόνο

 

Οι τιμές χονδρικής στην Ευρώπη μειώθηκαν την Πέμπτη καθώς οι θερμοκρασίες υποχώρησαν και η ζήτηση μειώθηκε, ενώ αναμενόταν περισσότερη παροχή αιολικής ενέργειας την επόμενη μέρα.

Το βασικό φορτίο παράδοσης της Παρασκευής στη Γερμανία έχασε 15,6% στα 119 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 09:35 GMT.

Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο μειώθηκε κατά 18,1% στα 113 ευρώ/MWh.

Η γερμανική παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,8 γιγαβάτ (GW) καθημερινά για να φθάσει τα 7 GW την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon, δεσμεύοντας τη γαλλική παροχή εκείνη την ημέρα κατά 900 MW στα 3,4 GW.

Η γαλλική πυρηνική διαθεσιμότητα παρέμεινε στο 59% της διαθέσιμης χωρητικότητας.

Οι θερμοκρασίες στη Γαλλία πιθανότατα θα μειωθούν περισσότερο από 4 βαθμούς Κελσίου (39,2 Φαρενάιτ) την Παρασκευή μετά από ένα κύμα καύσωνα αυτή την εβδομάδα και θα υποχωρήσουν κατά άλλους 4 βαθμούς κατά μέσο όρο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Χαμηλότερη κατανάλωση

Η κατανάλωση ρεύματος στη Γερμανία αναμένεται να μειωθεί κατά 800 MW στα 53,9 GW την Παρασκευή, ενώ η ζήτηση στη Γαλλία προβλέπεται να μειωθεί κατά 4,7 GW στα 44,4 GW.

Το βασικό φορτίο της Γερμανίας το 2024 μειώθηκε 4% για να διαπραγματευτεί στα 134,5 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη γαλλική θέση του 2024 δεν ήταν διαπραγματεύσιμη αφού έκλεισε στα 162 ευρώ/MWh.

Τα ευρωπαϊκά δικαιώματα CO2 για τη λήξη Δεκεμβρίου 2023 έχασαν 1,8% και διαμορφώθηκαν στα 86,66 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

Εν τω μεταξύ η γερμανική εταιρεία δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Tennet ανακοίνωσε ότι τα ενεργειακά δίκτυα ήταν καλά προετοιμασμένα για πιθανές στενές καταστάσεις εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα.

Μια γερμανική κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τους Σοσιαλδημοκράτες πρότεινε ένα σχέδιο στήριξης της τιμής της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας, συγκεντρώνοντας βάρος πίσω από μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck, μέλος του Κόμματος των Πρασίνων, για μια τέτοια κίνηση.

Ο σιδηροδρομικός φορέας Deutsche Bahn εξασφάλισε πράσινη ενέργεια για 15 χρόνια από ένα αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα που θα λειτουργεί από την εταιρεία κοινής ωφελείας EnBW από τα τέλη του 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης